Președintele Emmanuel Macron: Franța va intensifica livrările de arme Ucrainei

0
797

Timp de 1 oră și 10 minute, cei doi președinți, Emmanuel Macron și Volodimir Zelensky au discutat, telefonic, despre ofensiva militară rusă din Ucraina.

Liderul de la Elysée a promis că va intensifica livrările de arme spre Ucraina. Cei doi au vorbit despre posibile căi prin care să poată fi exportate cereale ucrainene.

Dar, Emmanuel Macron și-a prezentat și ideea privind crearea unei comunități politice europene, organism ce va acompania statele ce doresc să adere la Uniunea Europeană.

Liderul francez a confirmat că cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană va fi studiată cu ocazia Consiliului european din iunie.

Acum, una dintre întrebările care se pun, pe fondul aprovizionării masive cu arme a Ucrainei, de Occident, este: ce se va întâmpla dacă ele vor ajunge în mâinile cui nu trebuie?

De la începutul ofensivei rusești în Ucraina, pe 24 februarie, mai multe state occidentale, cu Statele Unite în frunte, au anunțat că livrează atât arme grele cât și lejere, pentru a ajuta Kievul să se apere de trupele rusești.

Rachete, radare anti-artilerie și anti-drone, mii de arme de asalt, 50 de milioane de gloanțe și diverse muniții. Este un ajutor ce poate fi înțeles, explică analiști citați de AFP dar, adaugă ei, trebuiesc evaluate consecințele de securitate ale unui astfel de transfer de arme.

În cazul armelor mici, există un risc, ridicat, ca ele să ajungă pe piața ilicită ori, să fie utilizate abuziv, explică un analist american.

În urma prăbușirii Uniunii Sovietice,  numeroase arme ucrainene au fost deturnate spre alte state ori zone aflate în conflict.

Cel puțin 300.000 de arme de calibru mic au fost “rătăcite” între 2013 și 2015, aproximativ în momentul anexării Crimeei de Rusia, arată un raport al Institutului de Înalte Studii Internaționale, cu sediul la Geneva. Doar 4.000 dintre ele au fost regăsite.

După 2014, traficul a fost observat mai mult, în interiorul Ucrainei unde, a fost întreținută piața neagră, arată același raport.

Una dintre explicații ar fi că “cererea de arme a fost una importantă și după 2015, pe fondul conflictului nerezolvat din estul țării și al anxietății generale în privința condițiilor locale de securitate”.

Recuperarea acestor arme și distrugerea lor este adevărata provocare, susține coordonatorul raportului.

În Statele Unite, chestiunea supravegherii armelor trimise în Ucraina, a fost adusă în discuție, încă din 2020, de inspectorul general al Pentagonului.

Mai multe ONG-uri au cerut garanții că civilii vor putea fi protejați de aceste transferuri de armament.

O sarcină imposibilă, consideră unii analiști. “Este o iluzie să credem că, în contextul unui război, putem controla armele care circulă”, susține Nils Duquet – cercetător la Institutul flamand pentru pace.

Pentru el, aceste arme din Ucraina vor rămâne aici, în regiune, “în mâine unor oameni, organizații criminale sau nu”.