Igor Dodon, plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile

0
566

Fostul preşedinte moldovean, Igor Dodon, a fost plasat în arest la domiciliu, pentru 30 de zile. O hotărâre în acest sens a fost pronunţată ieri, de magistraţii Judecătoriei Ciocana, Chişinău. El a fost reţinut marţi, pentru 72 de ore, fiind suspectat de corupere pasivă, îmbogăţire ilicită, trădare de patrie şi acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală. Cumnatul lui Dodon, care a încercat să înghită o recipisă cu tranzacţii de peste 700 mii euro, ajunge pentru următoarele 30 de zile în arest preventiv, în penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

Preşedintele de onoare al Socialiştilor, Igor Dodon, a fost adus dimineaţa la Judecătoria Ciocana, fiind însoţit de mascaţi ai Centrului Naţional Anticorupţie. Aici, zeci de susţinători socialişti, cu pancarte şi drapele, au venit să ceară eliberarea liderului PSRM. ”Libertate lui Dodon”, ”Nu deţinuţilor politici”, ”Jos Maia Sandu”, a tot scandat mulţimea în faţa judecătoriei. Printre cei veniţi, mulţi vorbitori de rusă, dar şi băştinaşi de la Sadova de-a lui Igor Dodon.

Petru Iarmaliuc, procurorul care investighează dosarul fostului şef de stat, le-a spus jurnaliştilor că Igor Dodon urma să plece din ţară, în dimineaţa zilei de joi, potrivit informaţiilor obţinute în urma percheziţiilor desfăşurate, marţi, la domiciliul preşedintelui de onoare al PSRM. Avea şi banii pregătiţi în portmoneu pentru această plecare. Şi Dodon le-ar fi confirmat faptul că urma să părăsească R. Moldova, a mai menţionat procurorul Petru Iarmaliuc.

Fostul şef de stat a menţionat că acuzaţiile şi învinuirile care i se aduc sunt ”false, superficiale, fără probe serioase”. Igor Dodon a reiterat că dosarul este unul politic şi ”se transformă în principala preocupare a guvernării PAS”. ”Procurorii controlaţi de regimul Maiei Sandu mi-au înaintat învinuiri pe mai multe capete de acuzare. Dar eu voi rezista tuturor acestor presiuni”. ”Învinuirile care se referă la pretinsele acte de corupţie, primirea mitei, finanţarea ilegală a partidului, precum şi aberanta acuzare de trădare de patrie, ele toate sunt nefondate şi se bazează pe înregistrările video făcute ilegal (deci nu pot fi probe în judecată) de către Plahotniuc în iunie 2019, când Moldova a trecut prin una din cele mai mari provocări – lupta directă cu regimul oligarhic, care capturase toate instituţiile statului, fenomen ce se repetă, din păcate, şi sub conducerea Maiei Sandu”, mai afirmă fostul şef de stat.

Igor Dodon s-a referit şi la cazul cumnatului său.”Incidentul cu recipisa, mai puţin plăcut, dar atât de mediatizat în presă, poate fi explicat prin emoţiile unui om, care revine acasă de peste hotare şi se trezeşte la 7 dimineaţa cu mascaţii sub uşă, care îi sperie copilul”.

Ex-preşedintele R.Moldova dă asigurări că la domiciliul său au fost depistate doar câteva mii de euro ce provin din salariul său şi nu sute de mii, cum au anunţat procurorii anticorupţie, după percheziţiile de marţi.

Dacă va fi găsit vinovat, Dodon riscă ani grei de detenţie – până la şapte ani pentru corupere pasivă, 12 ani, pentru trădare de Patrie. Totodată, fostul şef de stat este suspectat de acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminala, pentru care riscă cel puţin trei ani de închisoare, iar pentru îmbogăţire ilicită, alţi şapte ani.