În cadrul acţiunii „Trafic Rutier la Frontiera Albastră” / Poliţişti sârbi, bulgari şi doljeni i-au „tras pe dreapta” pe şoferii craioveni

0
412


rutiera 2Poliţişti sârbi şi bulgari împreună cu cei ai Serviciului Rutier de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj au acţionat, ieri, în echipe mixte, în Craiova, în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a proiectului „Trafic Rutier la Frontiera Albastră”. Poliţiştii au oprit împreună autovehicule, au discutat asemănările şi deosebirile cuprinse în legislaţia rutieră din cele trei state şi evident că „bulgăroaicele” nu au scăpat de verificările atente ale poliţiştilor din Vidin. Aceste activităţi reprezintă un schimb de experienţă benefic atât pentru poliţişti, cât şi pentru conducătorii auto care tranzitează aceste state şi vor continua în perioada următoare.

rutiera 1A fost iniţiată de poliţiştii doljeni, care au considerat că un schimb de experienţă în materie de legislaţie rutieră le-ar fi de folos atât lor, cât şi conducătorilor auto, iar acum acţiunea „Trafic Rutier la Frontiera Albastră” a ajuns la a XIV-a misiune de acest gen. Mai exact, poliţişti români din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj – Serviciul Rutier şi Poliţia municipiului Calafat, instituţia iniţiatoare a proiectului, din Bulgaria – Direcţia Regională de Poliţie Vidin şi din Serbia – Direcţiei Regională de Poliţie Zajecar, au acţionat în trafic, în echipaje mixte, ieri, pe bulevardul Dacia din Craiova. Au oprit autovehicule, au verificat documente şi au aplicat sancţiuni dacă a fost cazul. Scopul acestui proiect a fost realizarea unui schimb de experienţă şi bune practici cu privire la controlul în trafic al autovehiculelor, constatarea încălcării legislaţiei rutiere în vigoare şi luarea măsurilor legale, totodată fiind purtate discuţii între poliţişti referitoare la diferenţele legislative din cele trei ţări.

În Bulgaria rămâi fără permis dacă nu plăteşti amenda

rutieraDe exemplu, poliţiştii bulgari au precizat că, de la începutul acestui an, persoanele care nu achită sancţiunea contravenţională în termen de 30 de zile se aleg cu dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat. O altă diferenţă a legislaţiei bulgare în domeniul rutier este şi limita de alcool permis la volan, aceasta fiind de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat, în timp ce legislaţia română prevede că după o valoare de 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat şoferii sunt sancţionaţi contravenţional cu amendă, iar la o valoare de 0,41 mg/l în aerul expirat fapta constituite infracţiune.

rutiera 3În cadrul acţiunii de ieri, oamenii legii au avut în vedere controlul documentelor conducătorilor auto şi a celor care însoţesc transporturile de mărfuri, verificarea modului în care se respectă timpii de mers şi de staţionare şi testarea cu aparatul etilotest a conducătorilor auto depistaţi în trafic. „Echipajele mixte constituite din poliţişti români, bulgari şi sârbi au acţionat pe bulevardul Dacia din municipiul Craiova, iar în urma activităţilor desfăşurate au fost verificate 45 de autovehicule în trafic, fiind constatate 18 abateri de natură contravenţională pentru sancţionarea cărora au fost aplicate amenzi în valoare de peste 5.400 lei. Între acestea au fost o sancţiune pentru lipsă ITP, 7 sancţiuni pentru neportul centurii, o amendă pentru conducere sub influenţa alcoolului (un şofer din Vâlcea a fost depistat cu o concentraţie de 0,39 mg/l alcool pur în aerul expirat), două sancţiuni pentru lipsa documentelor şi alte două amenzi au fost aplicate pentru lipsa asigurării obligatorii de răspundere civilă auto. Totodată, poliţiştii au reţinut în vederea suspendării un permis de conducere, două certificate de înmatriculare au fost retrase şi patru seturi de plăcuţe de înmatriculare, de asemenea, au fost retrase”, ne-a declarat agent şef adjunct Amelia Barbu din cadrul Biroului de presă al IPJ Dolj.

Acţiunile de acest gen sunt de o importanţă  deosebită pentru asigurarea continuităţii cooperării româno-bulgare-sârbe, concluzionând-se că deschiderea manifestată din partea conducerii celor trei instituţii privind participarea la acţiunile comune face dovada că în Poliţie se poate pune bază pe o cooperare transfrontalieră modernă şi flexibilă.