Canabisul, cel mai consumat drog în România

0
384

Tulburările cauzate de consumul de droguri afectează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială, inclusiv cea a copiilor, şi pot ruina oportunităţile de educaţie şi angajare. Drogurile ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor. Conform celor mai recente studii realizate atât în populaţia şcolară, cât şi în cea generală, în România, canabisul este cel mai consumat drog, în special în rândul tinerilor. La nivel mondial, până la 200.000 de oameni mor în fiecare an din cauza supradozelor. Dar, drogurile nu afectează doar consumatorii. Acestea provoacă familiilor şi celor dragi dificultăţi enorme şi suferinţă.canabis 1

La nivel naţional, în anul 2014, au fost înregistrate 1.794 cazuri de urgenţe medicale în care a fost semnalat consumul cel puţin al unui drog ilicit (consum singular sau în combinaţie). Din totalul cazurilor în care s-a raportat consum exclusiv de droguri ilicite, 46,8% au fost cauzate de consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive („etnobotanice”), în 20,4% s-a declarat consum de opiacee (heroină, metadonă sau opiacee generic), iar în 19,8% dintre cazuri a fost consemnat consumul de canabis.

Doljul, în zona de risc mediu

Distribuţia cazurilor de urgenţe medicale  legate de consumul de droguri prezintă în continuare o repartiţie inegală între bărbaţi şi femei, cu o pondere crescută în cazul bărbaţilor –78,5% bărbaţi, comparativ cu 21,5% femei. Doljul se încadrează în zona de risc mediu (ponderi între 1% şi 4,9%) alături de judeţele Mureş, Timiş, Brăila, Constanţa, Botoşani, Bihor, Dâmboviţa, Prahova, Sibiu, Bacău, Caraş-Severin şi Mehedinţi. În regiunea sud-vest (Gorj, Vâlcea, Olt, Mehedinţi, Dolj) s-au înregistrat 110 cazuri.

Raportate la vârstă şi sex, majoritatea (87,2%)persoanelor care s-au prezentat la serviciile de urgenţă ale spitalelor, pentru probleme datorate consumului de droguri sunt persoane cu vârsta sub 34 ani, 11,5% sunt persoane cu vârsta între 35 şi 54 ani, iar restul sunt persoane de peste 54 ani.  Vârsta medie este de 25,72 ani, fiind relativ similară pentru cele două categorii de sex: 25,75 ani pentru bărbaţi, comparativ cu 25,70 ani, cât se înregistrează în cazul femeilor.canabis

Consumator de canabis la zece ani

Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România, 4,6% din populaţia generală cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 ani declarând că a experimentat consumul de canabis, din care, 2%, în ultimul an, şi 1%, în ultima lună. Cea mai mică vârstă de debut declarată de către cei care au experimentat consumul de canabis a fost 10 ani, iar cea mai mare, 50 ani.

Rata de continuare a consumului recent de canabis, respectiv proporţia celor care au consumat cel puţin o dată în viaţă canabis şi care au făcut acest lucru şi în ultimele 12 luni, este 43%. Pentru consumul actual de canabis, se observă o rată de continuare a consumului de canabis de 50%. Consumul de canabis este mai prevalent în rândul bărbaţilor, indiferent de perioada de timp analizată.

 Dacă în cazul prevalenţei de-a lungul vieţii, cea mai mare valoare se înregistrează pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 ani (7,4%), prevalenţele care indică un consum actual şi recent prezintă valori mai mari pentru grupa de vârstă 15-24 ani (3,4%, respectiv 2,1%). În cazul populaţiei adulte (35-44 ani), consumul experimental se situează în jurul valorii de 2%, consumul recent se situează sub 1%, iar cel actual, sub 0,5%. În funcţie de mediul de rezidenţă, consum de canabis este predominant în mediul urban, indiferent de perioada de timp considerată ca şi perioadă de referinţă.

6,6% din populaţia României care locuieşte în mediul urban a încercat cel puţin o dată în viaţă să consume canabis, 1,5% declarând că au consumat în ultima lună. Consumul experimental de canabis este prezent în toate regiunile ţării.

Cele mai mari prevalenţe se înregistrează în Bucureşti-Ilfov, unde 10% din populaţia regiunii a încercat canabis cel puţin o dată în viaţă, 4,4% a consumat în ultimul an şi 2,3% în ultima lună.