Comisarul european pentru Agricultură: Soluţie propusă pentru fermierii români!

0
1168

Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură: “Suntem extrem de aproape e o soluţie foarte bună pentru această problemă. În momentul de faţă se poartă negocieri între Comisie şi aceste cinci state membre. Propunerea Comisiei este să introducă o interzicere temporară a importului însă nu pentru întreaga UE, ci pentru cele 5 ţări, la 5 produse: porumb, grâu, ulei de rapiţă, ulei de floarea soarelui şi seminţe de floarea soarelui,” citat de TVR 1.

În ultimele luni, sectorul agricol din Polonia, România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria a fost puternic afectat de creşterea importurilor de produse agricole ucrainene, pentru care UE a eliminat tarifele vamale. Atunci, a fost o măsură luată pentru a sprijini Kievul în contextul invaziei ruseşti.

Problema este, însă, că o parte din produsele venite din Ucraina a rămas pe cele cinci pieţe şi a fost vândută la preţuri foarte mici, cu care producătorii locali nu au putut concura, fapt ce a generat numeroase proteste.

Luna trecută, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus, Comisiei Europene, printr-o scrisoare, unele măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene.

Ulterior, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, într-o scrisoare adresată ţărilor afectate, că va prezenta un al doilea pachet de sprijin pentru fermierii afectaţi de importurile ieftine.

La rândul său, ministrul român Petre Daea, reîntors de la Bruxelles a declarat: “Comisia a stabilit aşa: se interzice importul de produse din Ucraina la următoarele: la grâu, la porumb, la floarea-soarelui, la rapiţă şi apoi şi la uleiul de floare-soarelui. Aceasta a fost concluzia la care a ajuns Comisia, analizând propunerile noastre, solicitările noastre şi interpretând din punct de vedere juridic deciziile care se pot lua în condiţiile permise de Regulamentul European 870, care a instituit aceste norme de liberalizare, norme care îşi au originea în acordul de asociere semnat de către Uniunea Europeană şi parafat de către toate ţările membre, acord de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina”, a precizat Daea.

Şeful de la Agricultură a explicat că România aşteaptă ca această oprire a importului să se facă prin act de către Comisia Europeană, care este responsabilă în domeniu, iar dacă astăzi şi mâine celelalte ţări nu renunţă, România este protejată de decizia Comisiei prin care se instituie interzicerea importului pe teritoriul ţării până pe data de 5 iunie.

Aşteptăm decizia ca această oprire a importului să se facă prin act de către Comisia Europeană, care este responsabilă în domeniu – şi, al doilea, să primească imediat suma necesară care îi revine din repartizarea banilor din cei 100 de milioane euro. Dacă astăzi şi mâine celelalte ţări nu renunţă, România este protejată de decizia Comisiei prin care se instituie interzicerea importului pe teritoriul României până pe data de 5 iunie. De ce până pe data de 5 iunie? Pentru că până atunci îşi are valabilitate Regulamentul 870 care trebuie modificat şi la care vom lucra şi vom dialoga în interiorul Uniunii Europene cu ţările interesate – şi spun încă o dată cu ţările care sunt afectate, dar în dialog instituţional cu Comisia Europeană, în aşa fel încât să putem proiecta şi un drum mai lung de acţiune comună şi instituirea unor reguli comune pentru protejarea pieţei de importurile din Ucraina”, a adăugat ministrul.