Război în Ucraina: Îngrijorare la Chişinău

0
528

Mai multe explozii la Tiraspol, în dimineaţa zilei de ieri, în perimetrul Centrului de radio şi televiziune Maiak, şi al unei unităţi militare, au generat îngrijorarea autorităţilor de la Chişinău, unde a fost convocat Consiliul de securitate naţională. CSS a venit cu recomandări în contextul situaţiei din stânga Nistrului. Unde 500.000 de locuitori, aflaţi în Transnistria, o provincie sub ocupaţia a 1500 de militari ruşi şi sub perfuzie economică, rămân fideli Moscovei. Pe Twitter, consilierul prezidenţial ucrainian Mykailo Podoliak a scris că Rusia doreşte destabilizarea Transnistriei ceea ce sugerează că Republica Moldova trebuie să se aştepte la „invitaţi”. Autorităţile nerecunoscutei republici au instituit pe întreg teritoriul nivelul roşu –cel mai ridicat- de pericol terorist. La finele şedinţei CSS, comunică Moldpres, Maia Sandu a vorbit despre escaladarea tensiunilor.

Preşedintele a menţionat că ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. ”Pe durata a mai multe săptămâni au fost alerte false cu bombă, au urmat exploziile de ieri de la sediul mgb, aerodromul de la Tiraspol şi Maiac. Urmărim cu vigilenţă ce se întâmplă, iar analizele noastre arată că acolo există tensiuni între diferite forţe. Aceste acţiuni creează riscuri privind pacea în ţară. Chişinăul insistă pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean”.

Şeful statului a menţionat că astăzi CSS a recomandat instituţiilor publice: creşterea intensităţii verificărilor circulaţiei în adiacenţa zonei de securitate; creşterea intensităţii patrulării şi verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova şi la frontieră; creşterea nivelului de alertă în ceea ce priveşte securizarea obiectivelor de infrastructură critică; creşterea nivelului de alertă a tuturor instituţiilor responsabile de asigurarea ordinii publice şi securităţii.

“Aceste acţiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de Republica Moldova, dar acolo se afla cetăţenii noştri. Rămânem deschişi să soluţionam situaţia prin dialog”, a conchis Sandu.