Preselecție pentru Gala Tânărului Actor – HOP 2019

0
160

Până pe data de 31 mai 2019, actorii care au absolvit facultatea (licență), cu vârsta până la 33 de ani, se pot înscrie la preselecția pentru „Gala Tânărului Actor – HOP”. UNITER a anunţat, recent, că va organiza ediţia a XXII-a în perioada 11-13 iunie 2019, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Sala Media. Gala are ca temă “Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual” şi se va desfaşura sub bagheta cunoscutului coregraf şi dansator Gigi Căciuleanu.

Pentru înscrierea la preselecţie, candidaţii trebuie să trimită la adresa de email doina@uniter.ro: un curriculum vitae; copie după diploma de absolvire; fotografie (portret, rezoluţie 300 dpi); titlul exercițiului prezentat.

Anul acesta, pentru ambele secţiuni, Individual şi Grup (maximum 7 persoane), preselecția va consta în două probe:
1. Prezentarea unui moment de mișcare și text pregătite de concurent (maximum 5 minute la secţiunea Individual şi maximum 10 minute la secţiunea Grup)
Concurenții vor pregăti un moment de Teatru-Coregrafic. În construcția momentului, concurenții vor prezenta tratarea, prin mijloacele teatrului coregrafic, a unui text dramatic sau poetic, la alegere liberă, sub formă: verbală sau non-verbală, putând beneficia de acompaniament sonor la alegere liberă (muzică, text înregistrat, zgomote etc.),
sau mixtă – o combinare liberă a celor două forme precedente (verbal + nonverbal)
2. Un moment de improvizație de mişcare, sau de mişcare şi text pe o temă propusă pe moment (maximum 3 minute)

«DansActorul, chiar dacă a apărut ca protagonist al Teatrului-Coregrafic, nu este în mod necesar, şi în exclusivitate, actor al unei piese folosind numai mişcarea. DansActorul poate fi, cu atât mai mult, un şi mai performant actor al oricărui tip de spectacol teatral.
Toţi marii regizori utilizează, din ce în ce mai des, mişcarea în spectacolele lor: fie că fac apel la specialişti în coregrafie pentru „mişcarea scenică” fie că o concep şi o realizează ei înşişi.
Astfel mişcarea, pe lângă faptul că devine pe zi ce trece un mijloc major şi de sine stătător de expresie artistică, nu poate decât să fie un partener cu rol egal al cuvântului rostit.
Verbul-Acţiune nu exclude Verbul-Vorbă. Dimpotrivă». (textul integral, „Teatru coregrafic / DansActorul – ca fenomen al teatrului de viitor”, poate fi citit pe www.galahop.uniter.ro)