Sediul Facultăţii de Drept, inaugurat oficial

0
996

Noul sediul al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii din Craiova a fost inaugurat ieri în mod oficial, în campusul studenţesc al Facultăţii de Mecanică. La eveniment au participat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică, mai mulţi parlamentari de Dolj, dar şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Campusul universitar a fost construit în curtea Facultăţii de Mecanică şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi. Lucrările de construcţie la noul campus universitar au început în urmă cu cinci ani şi au costat aproape 15 milioane de euro, o mare parte din bani fiind fonduri de la Uniunea Europeană. Dotările şi mobilierul au costat aproximativ 3 milioane de lei.

Decizia de construire a campusului a fost luată în anul 2008 de conducerea Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative pentru că nu existau spaţii suficiente pentru cursuri, iar din această cauză studenţii veneau la cursuri chiar şi în zilele de sâmbătă şi duminică. “Pentru Universitatea din Craiova şi pentru Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative este astăzi o zi mare – ziua în care inaugurăm noul sediul, unul care a fost construit cu sprijinul Programului European de Dezvoltare Regională, un program operaţional care, din punctul nostru de vedere, a funcţionat şi funcţionează şi acum impecabil. Este o poveste de succes a Facultăţii de Drept, începută în 2008, când o firmă de consultanţă din Marea Britanie ne-a deschis ochii asupra posibilităţii de a atrage fonduri europene. Am reuşit să depunem primul proiect pe Programul Operaţional Regional din regiunea Oltenei, pe axa de dezvoltare a campusurilor universitare. În 2009 am semnat contractul de finanţare, care se ridica la aproape 12 milioane de euro. În 2010 am început această lucrare şi astăzi am reuşit să o finalizăm, după cum vedeţi, este o clădire foarte modernă, care aduce Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative de la Craiova în topul facultăţilor de drept şi din punctul de vedere al bazai sale materiale, nu numai din punctul de vedere al cadrelor didactice şi al studenţilor. Este o facultate tânără, care însă a crescut formidabil în ultimii 20 de ani. Profesorul Ion Dogaru, când a fondat facultatea, avem un birou de 16 mp. A reuşit să facă un corp profesoral de excepţie, a reuşit să ne construiască pe noi, pe cei care astăzi inaugurăm acest sediu, şi îi mulţumesc foarte mult pentru că a făcut acest lucru pentru noi”, a declarat rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor.

Această facultate a reuşit să se vadă în ţară şi în lume”

Secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Mihnea Costoiu, a opinat că Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din Craiova a reuşit “să se vadă”. De asemenea, acesta a asigurat conducerea Universităţii din Craiova că va găsi mereu sprijin la Ministerul Educaţiei. “Această facultate a reuşit să facă un lucru extraordinar pentru orice şcoală de prestigiu din lume, şi anume să se vadă. Să se vadă dincolo de ceea ce este o şcoală normală într-o Cetate a Băniei, să se vadă în ţară şi să se vadă în lume. Şi asta este extrem de important. (…) Cel mai important într-o lume a schimbărilor este încercarea de a orândui gândirea şi valoarea. Şi cred că acesta este rostul acestei facultăţi şi acestei universităţi. Şi este rostul învăţământului în această perioadă complicată, în care România şi-a pierdut, pare-se, valorile şi gândirea bine orânduită. Şi cred că juriştii care vor ieşi şi de aici încolo din această superbă clădire vor fi cu adevărat oamenii care vor putea să ne ajute să orânduim ceea ce spunea frumos Nicolae Titulescu acum aproape 100 de ani. Vă felicit cu tot sufletul! Aveţi în mine şi în minister, ca şi până acum, un partener sincer şi deschis! Cred că relaţia noastră trebuie să fie una deschisă şi să aibă ca scop întărirea unei autonomii universitare. Pentru că o universitate autonomă, o facultate puternică dezvoltă proiecte de acest tip. Doar autonomia poate să ne ducă acolo unde ne este locul, în sistemul de învăţământ european, cât mai sus”, a declarat Mihnea Costoiu ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică.

Se poate transforma într-un brand al Craiovei”

Prezent la eveniment, edilul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu a spus că noua clădire în care funcţionează Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative va deveni un brand al municipiului. “Vreau să vă felicit pentru această bijuterie arhitecturală. Cred că poate să ia, fără nici un fel de probleme, premiul Uniunii Arhitecţilor din România, la cum arată. Cred, de asemenea, că se poate transforma cât de curând într-un brand al oraşului. Este o construcţie cu care ne vom mândri de acum înainte. Sper să mai tăiem asemenea panglici, pentru că în România avem o problemă cu spaţiile de cazare în căminele studenţeşti. Şi în Craiova se întâmplă bineînţeles acelaşi lucru şi cu spaţiile în care îşi desfăşoară activitate studenţii şi carele didactice”, a afirmat primarul Municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu.

Profesorii Craiovei meritau un astfel de centru universitar”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus că profesorii de excelenţă, aşa cum sunt cei din mediul universitar craiovean, meritau un astfel de centru care înseamnă recunoaşterea eforturilor muncii depusă în ultimii ani. “Fiind craiovean, pentru mine este o mare onoare ce se întâmplă astăzi la Craiova, mai ales că citeam zilele trecute un titlu în presă: «La Craiova, Campus ca la Oxford». Eu cred că această generaţie de profesori ai Craiovei merita un astfel de centru, care până la urmă este recunoaşterea eforturilor şi muncii pe care au făcut-o în ultimii ani. Generaţii întregi de oameni de valoare au plecat din mâinile acestor oameni iscusiţi, iar unii dintre ei au ajuns în funcţii importante atât în ţară cât şi în străinătate. Eu cred că astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să vorbim de rolul pe care îl are această instituţie în a construi România viitoare. Eu cred că trebuie să vorbim astăzi de implicarea în mediul universitar, în construcţia politicilor publice şi în generarea valorii României în plan european şi internaţional. Acesta este rolul dumneavoastră. Ştiu că preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, are o relaţie excelentă cu centrul universitar craiovean, iar rezultatul este unul pe măsură”, a declarat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

 

Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova:

“Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative are astăzi 82 de cadre didactice titulare, fiind a doua facultate de drept din România ca număr de cadre didactice şi a treia ca număr de studenţi. Este o instituţie prestigioasă, care ocupă un onorabil loc trei în cadrul concursurilor de intrare la Institutul Naţional de Magistratură. Un loc care – cu permisiune domnilor decani din Hexagonul Facultăţilor de Drept – sperăm să fie cât de curând locul I”.

 

Ioan Păun Otiman, secretarul general al Academiei Române:

“Este un privilegiu pentru mine să vă adresez felicitări din partea conducerii Academiei Române pentru această magnifică clădire ce adăposteşte şi va adăposti peste generaţii facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii din Craiova. Dumnevoastră aveţi obligaţia, împreună cu toată generaţia, să îndreptaţi Dreptul românesc, iar acesta să se regăsească aşa cum ar trebui, inclusiv în Academia Română”.

 

Clădirea în care funcţionează Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din Craiova are patru etaje, fiind amenajate amfiteatre, laboratoare multimedia dotate cu căşti şi cabine pentru traducători, o aulă de peste 300 de locuri, o bibliotecă ce se întinde pe 2.000 de metri pătraţi, birouri, dar şi spaţii de agrement precum cafenele, restaurante sau terenuri de sport pentru studenţi.

 

Odată cu inaugurarea, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din Craiova gãzduieşte şi deja tradiţionalul concurs “Hexagonul facultăţilor de drept”, competiţie care urmăreşte în principal testarea cunoştinţelor de drept penal, civil şi constituţional, la care participă 132 de candidaţi din centrele universitare de la Cluj, Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Sibiu şi Craiova.