Ofiţerul şpăgar de la „Arme”, condamnat la 3 ani cu suspendare şi scos din rândurile poliţiştilor

1
408

Ofiţerul Mircea Daniel Marin de la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (BAESP) din cadrul IPJ Dolj, a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Craiova la 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 7 ani. Sentinţa a fost pronunţată pe 24 aprilie a.c., procesul încheindu-se repede întrucât ofiţerul a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa – luare de mită şi trafic de influenţă – şi a cerut să beneficieze de prevederile legale privind reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, din data de 31 martie a.c., au încetat raporturile de muncă ale acestuia cu IPJ Dolj. Mircea Daniel Marin a fost prins în flagrant cu o unitate de calculator primită drept şpagă, a fost reţinut pe 11 martie a.c., şi eliberat pe 19 martie a.c. Acum nu are voie să părăsească ţara.

Comisarul Mircea Daniel Marin, de 55 de ani, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (BAESP) de la IPJ Dolj, a fost reţinut pe 11 martie a.c. pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce a fost prins în flagrant de lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, pe „Calea Bucureşti” din Craiova, cu o unitate de calculator în braţe pe care o primise drept şpagă. Potrivit procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Craiova, care au coordonat cercetările în dosar, „în cursul lunii februarie 2013, inculpatul Marin Mircea Daniel a pretins de la un denunţător o unitate centrală de calculator, în valoare de 2.500 lei, pentru ca în schimb să propună o soluţie favorabilă în dosarul penal în care îl cercetează pe denunţător pentru o infracţiune la legea armelor şi muniţiilor şi pentru a interveni la procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, astfel încât, în respectivul dosar, să se aplice o sancţiune administrativă şi să se dispună restituirea armei către denunţător”. Denunţătorul a depus plângere la Anticorupţie împotriva ofiţerului, iar pe 12 martie a.c., magistraţii Curţii de Apel Craiova au dispus arestarea preventivă pe 29 de zile a bărbatului. Acesta a făcut recurs, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis recursul, pe 19 martie a.c., înlocuindu-i arestarea preventivă cu obligarea de a nu părăsi ţara.

Pe 31 martie i-au încetat raporturile de muncă cu IPJ Dolj

Pe 1 aprilie a.c. a fost înregistrat la Curtea de Apel Craiova dosarul în care ofiţerul a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Chiar de la primul termen, pe 16 aprilie, Mircea Daniel Marin a recunoscut în faţa instanţei comiterea faptelor şi a cerut să fie judecat în baza prevederilor art. 320 Cod de procedură penală vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, astfel că instanţa a snunţat că sentinţa rămâne în pronunţare. Şi s-a pronunţat miercuri, 24 aprilie a.c. Comisarul a fost găsit vinovat de ambele fapte, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru luare de mită şi la 2 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, pedepsele fiind contopite în cea mai mare, respectiv 3 ani de închisoare, fiindu-i interzis, în plus, şi dreptul de a exercita profesia de poliţist. Instanţa a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei rezultante de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Mircea Daniel Marin, pe durata termenului de încercare de 7 ani. În această perioadă bărbatul este obligat să respecte o serie de obligaţii, între care: să se prezinte la judecătorul desemnat cu supravegherea de la Tribunalul Dolj la datele fixate de acesta; să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă, şi orice deplasare ce depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. În plus, în aceeaşi sentinţă, instanţa a menţinut faţă de bărbat măsura obligării de a nu părăsi ţara, dispunând ca o copie a sentinţei să se comunice inculpatului, secţiei de poliţie în a cărei rază teritorială locuieşte, jandarmeriei, poliţiei comunitare, organelor competente să elibereze paşaportul, organelor de frontieră, precum şi altor instituţii, în vederea asigurării respectării obligaţiilor care îi revin. Magistraţii au luat act că unitatea de calculator, în valoare de 2462,71 lei a fost restituită martorului denunţător şi l-au obligat pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare către stat în cuantum de 5.100 lei.

Încă de când a fost trimis în judecată, bărbatul a părăsit rândurile poliţiştilor doljeni. „Pot să vă confirm că din data de 31 martie 2013 au încetat raporturile de muncă ale persoanei în cauză cu unitatea, respectiv, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj”, a declarat comisar-şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Sentinţa nu este definitivă, astfel că poate fi atacată atât de inculpat cât şi de procurorii DNA Craiova cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

1 COMENTARIU

Comments are closed.