12 arme cu aer comprimat confiscate de poliţişti

0
112

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, sub coordonarea specialiştilor de la Biroul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase (BAESP), au organizat, ieri, o acţiune pentru depistarea persoanelor care deţin arme în mod ilegal, la acţiune luând parte 25 de poliţişti de la formaţiunile de ordine publică şi investigaţii criminale. Oamenii legii au confiscat 12 arme cu aer comprimat pe care deţinătorii nu le-au declarat în termenul legal.

La nivelul BAESP a fost efectuată o analiză a informaţiilor deţinute, în urma căreia a rezultat faptul că pe raza judeţului Dolj există persoane care deţin ilegal arme de tir cu aer comprimat, pe care nu le-au declarat organelor de poliţie în termenul stabilit de lege, săvârşind astfel infracţiunea de „deţinerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept”, faptă prevăzută de art. 134 din Legea nr. 295/2004, republicată, privind regimul armelor şi muniţiilor.

Anterior apariţiei acestei legi, regimul procurării acestor arme era unul foarte permisiv, în sensul că, în baza actului de identitate, orice persoană majoră putea achiziţiona astfel de arme neexistând obligativitatea înregistrării acestora la organele de poliţie. O dată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 295/2004 legiuitorul a acordat personelor aflate în situaţia arătată mai sus, un termen de doi ani pentru declararea acestor arme la organele de poliţie şi intrarea lor în legalitate. Cu toate acestea o parte dintre persoanele în cauză nu au făcut acest lucru deţinând în continuare armele cu încălcarea prevederilor legale.

“Cu ocazia acţiunii de astăzi (n.r.-ieri) au fost efectuate 32 de controale punctuale, în urma cărora au fost constatate 12 infracţiuni de deţinerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, fiind ridicate în vederea confiscării 12 arme de tir cu aer comprimat pe care deţinătorii nu le declaraseră”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, comisar şef Adrian Căpraru.