Cu poliţia şi jandarmii în control la angajatorii din Dolj

0
427

Inspectorii de muncă doljeni merg în controale la operatorii economici din judeţ însoţiţi de jandarmi şi poliţişti. Nu de puţine ori, în acţiunile desfăşurate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, reprezentanţii instituţiei s-au confruntat cu angajatori ostili şi, uneori, chiar violenţi. În plus, unii dintre ei au ajuns să-şi încuie angajaţii la locul de muncă, pentru a nu fi descoperiţi de autorităţi. 

Din 2010, de când Inspecţia Muncii este implicată într-o acţiune naţională de combatere şi diminuare a incidenţei muncii nedeclarate, care se va încheia la sfârşitul acestui an, ITM Dolj şi-a schimbat strategia de reducere a acestui fenomen. În pas cu ea, unii dintre angajatorii din Dolj şi-au adaptat şi ei tertipurile prin care încearcă să fenteze legea.

Angajaţi închişi în subsol de patroni

“De la începutul acestui an, în privinţa combaterii muncii la negru, desfăşurăm acţiuni care au în vedere mai ales munca de noapte şi orele suplimentare. Pentru aceste acţiuni am avut sprijinul Jandarmeriei şi Poliţiei Române, întrucât nu de puţine ori inspectorii de muncă se confruntă cu angajatori nemulţumiţi, care reacţionează uneori violent sau care îşi încuie muncitorii în spaţiile de muncă, pentru a nu fi depistaţi de noi”, a afirmat, ieri, în cadrul şedinţei de Colegiu prefectoral, inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora. “Spre exemplu, am avut, alături de Jandarmerie, un control în Băileşti, la o societate unde ITM Dolj a reuşit, după luni de zile de insistenţe, să pătrundă într-o locaţie unde 18 persoane erau efectiv sechestrate, erau blocate înăuntru, încuiate şi pe interior şi pe exterior. Cu sprijinul Jandarmeriei şi Poliţiei Locale din Băileşti am reuşit să pătrundem, să identificăm şi să depistăm persoanele care desfăşurau activitate în locul respectiv, dintre care 11 lucrau fără forme legale. Aceste persoane erau efectiv băgate în subsolul clădirii, în camere foarte mici, insalubre”, a exemplificat şeful Inspectoratului de Muncă din Dolj.

Trei angajatori doljeni sunt urmăriţi penal

Alături de reprezentanţii Poliţiei, echipele de inspectori de muncă au desfăşurat şi acţiuni de noapte, în sectorul panificaţiei şi al comerţului, la un singur control depistând un număr semnificativ de lucrători fără forme legale de angajare. “Într-o acţiune am depistat cinci persoane, la două societăţi comerciale de pe raza judeţului Dolj, în care am aplicat două sancţiuni contravenţionale cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată că lucra fără ca angajatorul să-i fi încheiat un contract individual de muncă. “Din ianuarie şi până în martie 2012, au fost întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale la trei societăţi comerciale, care au fost depistate cu un număr mai mare de cinci angajaţi care munceau la negru. Au fost verificate 658 de societăţi, iar la 78 de societăţi au fost identificate persoane fără forme legale de muncă, 70 dintre acestea din urmă contestând aceste acte de control”, a precizat Mohora. Potrivit acestuia, pe parcursul celor trei luni au mai fost identificate şi 158 de persoane fără documente de muncă, însă statistica ITM indică faptul că numărul este mai mic decât cel depistat în 2011, dar mai mare decât în anii 2008, 2009 şi 2010. “Menţionez acest lucru întrucât, din punctul de vedere al analizei efectuate de ITM împreună cu Direcţia Finanţelor Publice Dolj, constatăm o reducere a fenomenului muncii la negru şi o creştere a colectării impozitelor datorate statului vizavi de muncă, mai exact a contribuţiilor rezultate din contractele individuale de muncă, acesta fiind şi un efect al modificărilor legislative privind relaţiile de muncă”, a mai precizat şeful ITM Dolj.

Munca “la gri” ia amploare

Dacă în privinţa muncii nedeclarate se constată o diminuare a fenomenului, conducerea Inspectoratului de Muncă din Dolj se arată îngrijorată faţă de evoluţia muncii „la gri”. «Ne îngrijorează fenomenul muncii „la gri”, care, din punctul nostru de vedere, ia amploare. Se ridică undeva la 40-45% din tot ceea ce înseamnă contracte individuale de muncă, mascate sub diverse forme, inclusiv munca zilierilor, prevăzută de Legea nr. 52, care a intrat în vigoare la începutul anului 2011. Sunt anumite aspecte legislative speculate de angajatori şi mascate sub această formă de lucru „la gri”», a declarat Cătălin Mohora.

 

1.638 de persoane, angajate oficial ca zilieri

Conform datelor furnizate de ITM Dolj, din ianuarie şi până la 25 aprilie a.c., instituţia a eliberat 40 de registre pentru zilieri, unui număr de 33 de societăţi solicitante. Numărul persoanelor distincte angajate ca zilier este de 1.638, iar numărul de poziţii din registrul de zilieri este de 15.415. Din aceste poziţii, 4.779 sunt nedefinite, 5.875 sunt în agricultură, 1.398 în silvicultură, 4 în piscicultură şi acvacultură, 1.072 în pomicultură şi viticultură, 33 – zootehnie, 25 în spectacole, 55 în manipulări de mărfuri şi 2.174 în întreţinere şi curăţenie.