Suspecţi de infracţiuni informatice prinşi în Vinerea Mare

0
188

Patru craioveni au fost arestaţi preventiv în cursul zilei de sâmbătă, fiind suspectaţi de comiterea unor infracţiuni informatice. Aceştia au fost reţinuţi în Vinerea Mare, în urma unei acţiuni a poliţiştilor de crimă organizată, desfăşurată sub coordonarea unui procuror al DIICOT – ST Craiova, doi dintre ei fiind prinşi când se întorceau din Bulgaria, la intrarea în Craiova.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul SJIPI Dolj, IPJ Dolj, BCCO Constanţa şi GJMb Constanţa, sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au organizat, chiar în Vinerea Mare, o acţiune care viza destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni informatice prin folosirea de dispozitive tip skimming. Având informaţii că doi dintre membrii grupului revin la Craiova din Bulgaria, unde fuseseră ocupaţi să monteze aparatură de skimming la bancomate, o echipă de poliţişti ai BCCO Craiova însoţiţi de o grupă de luptători de la Serviciul de Intervenţie Rapidă al IPJ Dolj au oprit în trafic, vineri după-amiază, la intrarea în Craiova, un autoturism BMW X5 în care se aflau cei doi suspecţi, în maşină fiind găsite mai multe componente de skimming utilizate la săvârşirea infracţiunilor.

În acelaşi timp, în municipiul Craiova, au fost efectuate 13 percheziţii la locuinţele altor membri ai aceleiaşi grupări infracţionale, o altă descindere fiind făcută în municipiul Mangalia, judeţul Constanţa, în acelaşi dosar. Astfel, au fost ridicate mai multe înscrisuri, 7 HDD-uri, 5 laptop-uri şi 250 suporturi de memorie, iar BMW-ul, în valoare de aproximativ 60.000 euro, a fost indisponibilizat în vederea aplicării sechestrului asigurator. În urma percheziţiilor au fost ridicate şi conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova 8 persoane, la finalul audierilor procurorul de caz dispunând reţinerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a unui număr de patru persoane. Este vorba despre Ovidiu Florin Cristea (32 de ani), Marin Cătălin Cătănescu (34 de ani), Ionel Dorin Popescu (39 de ani) şi Petrişor Mirel Orbuleţu (42 de ani), toţi din Craiova, care au ajuns în arestul IPJ Dolj.

Cei patru au fost prezentaţi, sâmbătă, Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă, în sarcina lor fiind reţinută comiterea infracţiunilor de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, accesul fără drept la un sistem informatic şi fabricarea de echipamente în scopul falsificării de instrumente de plată electronică şi spălare de bani. Instanţa a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă a celor patru pentru 29 de zile, cercetările fiind continuate în vederea identificării tuturor membrilor grupului infracţional organizat şi a prejudiciului cauzat.