Şantier alert în Complexul de la Mecanică – Clădirea Facultăţii de Drept este ridicată pe jumătate

0
381

Lucrările la noul sediu al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii din Craiova, a cărui piatră de temelie a fost pusă în vara anului trecut, au prins contur. Muncitorii ridică deja la cel de al doilea etaj al clădirii de patru nivele, proiectată a deveni cea mai modernă instituţie de învăţământ din ţară, ce va dispune de o bibliotecă generoasă de 1.650 de metri pătraţi şi un campus cu peste 20 de săli de curs, 30 de birouri, o aulă de 300 de locuri, restaurant, terasă, saună, terenuri şi sală de sport şi chiar un mic parc. Constructorii spun că până în luna august a acestui an clădirea va fi ridicată, urmând ca până în martie 2012 să fie gata toate finisajele.

Proiectată în complexul de la Mecanică, investiţia pentru noul sediu al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative are o valoare de 20 de milioane de euro, 14 milioane de euro fiind asigurate din finanţare europeană. Clădirea are subsol, parter şi patru nivele. Potrivit proiectului, la subsolul imobilului este prevăzută o sală de sport pentru studenţi, ce va fi amenajată pentru jocuri de volei, baschet, handbal şi tenis, o saună, dar şi vestiare. În prelungirea ei vor fi şi două terenuri de sport, iar deasupra acestei săli va fi o terasă spaţioasă. La primul etaj al construcţiei va fi amplasată Aula de 300 de locuri. Sălile de curs, prezente pe fiecare nivel, vor avea o capacitate de 30 şi, respectiv, 100 de locuri. Toate aceste dotări, la care se adaugă birourile de secretariat şi cele ale dascălilor, vor fi în clădirea de campus, ce va fi legată printr-o pasarelă de biblioteca proiectată a fi amenajată în fosta cantină a complexului.

S-a realizat 30% din valoarea investiţiei

Până în prezent s-a realizat jumătate din această construcţie ce va avea o suprafaţă de 10.900 de metri pătraţi. „În fiecare lună ridicăm câte un etaj. Până în prezent am realizat 50% din construcţie şi 30% din valoarea totală a investiţiei. Am ajuns la etajul al doilea pe clădirea campus, adică suntem aproape de final cu structura de la Aulă şi cu sala de sport. La partea de subsol suntem cu finisajele şi cu instalaţiile în proporţie de 90%. Biblioteca este conturată în proporţie de 60%. În luna august se va finaliza din punct de vedere al structurii şi compartimentărilor de bază. Se va începe apoi cu instalaţiile, finisajele brute, apoi cu închiderile, după care urmează finisajele finale. Construcţia se va finaliza până în anul viitor în luna martie, conform caietului de sarcini”, a declarat inginerul Valentin Ighian.

Arhitectură grandioasă

Construcţia nu va fi grandioasă doar prin spaţiul pe care îl va ocupa, ci şi prin arhitectură. Faţada principală va avea perete tip cortină, realizat din sticlă. Şi partea din spate va fi din acelaşi material şi sigur va impresiona prin forma sa spectaculoasă, de tip fagure. De asemenea, pasarela ce va lega biblioteca de campus va fi tot din sticlă transparentă. Tot din sticlă vor fi şi cele două lifturi, care vor asigura mobilitatea rapidă de la un nivel la altul. În jurul construcţiei vor fi amenajate, atât parcări, cât şi spaţii verzi.

„Va fi o clădire foarte frumoasă, păcat că este amplasată mai aproape de stradă. Va fi cea mai modernă instituţie de învăţământ din România, având o arhitectură şi dotări moderne”, a mai spus ing. Valentin Ighian.

Biblioteca – o casă bună pentru cercetare

Lucrările sunt monitorizate îndeaproape de decanul facultăţii, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, care se întâlneşte săptămânal cu echipa de pe şantier. De noul sediu al instituţiei de învăţământ se leagă speranţe mari.

„Îmi doresc să crească activitatea de cercetare. Şi, când noul sediu va fi gata, condiţiile vor fi optime. Cadrele didactice vor dispune atât de spaţiul, cât şi de materialele necesare. Nu vor trebui să mai desfăşoare această activitate acasă, aşa cum se întâmplă acum”, a declarat decanul facultăţii, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor. De asemenea, în noul sediu efectivul de studenţi va fi mărit cu 5%. Concurenţa va creşte şi ea, întrucât, de anul trecut, admiterea se face pe bază de concurs, iar potrivit conducerii facultăţii şi numărul candidaţilor este în tendinţe de majorare.