Împreună cu nora şi cumnatul – Primarul din Fărcăşeşti, trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie

0
209
Constantin Pârvulescu

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au definitivat cercetările şi au întocmit rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a primarului comunei Fărcăşeşti, judeţul Gorj, Constantin Pârvulescu, pentru două infracţiuni de luare de mită, ambele în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea pentru sine a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, nora primarului, Anda Luiza Pârvulescu, şi cumnatul său, Constantin Cincă, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de tăinuire a bunurilor provenite din săvârşirea unei infracţiuni de corupţie.

După cum au reţinut procurorii în rechizitoriu, în perioada 2000-2008, Constantin Pârvulescu, în calitate de primar al comunei Fărcăşeşti, a primit de la doi denunţători foloase materiale injuste (bani, bunuri, lucrări şi servicii) totalizând 1.296.883 lei (echivalentul a 364.597 euro) în schimbul atribuirii preferenţiale a unor contracte de achiziţie publică firmelor administrate de cele două persoane şi în schimbul aprobării unor plăţi restante pe care Primăria Fărcăşeşti le avea de făcut în contul firmelor administrate de denunţători. Banii şi bunurile ajungeau la primar fie direct, fie prin intermediul rudelor, mai exact a cumnatului şi a norei sale, dar şi prin intermediul firmei PÎRCONSGIL S.R.L., în care primarul a fost asociat şi administrator până în anul 2003.

“Concret, în perioada 2000-2003, inculpatul Pârvulescu Constantin a primit de la unul dintre denunţători foloase materiale injuste (bani, bunuri, lucrări şi alte foloase), în valoare totală de 225.748 RON (echivalentul a 71.181 euro). În beneficiul firmelor acestui denunţător, inculpatul Pârvulescu Constantin a facilitat atribuirea de contracte totalizând aproximativ 534.000 lei (140.000 euro). În perioada 2003-2008, inculpatul Pârvulescu Constantin a primit de la cel de-al doilea denunţător foloase materiale injuste (bani, bunuri şi alte foloase), în valoare totală de 1.071.135 RON (echivalentul a 293.416 euro). În schimbul foloaselor primite, inculpatul Pârvulescu Constantin a facilitat atribuirea, în perioada 2003-2008, firmelor reprezentate de unul dintre denunţători, a 35 contracte de executare lucrări în beneficiul Primăriei Fărcăşeşti, în valoare totală de aproximativ 5,3 milioane lei (1,4 milioane euro la cursul mediu de schimb aferent perioadei). Aceste contracte reprezintă peste 85% din numărul total al contractelor de achiziţie publică atribuite de Primăria Fărcăşeşti în perioada menţionată”, se arată într-un comunicat de ieri al DNA.

Pentru recuperarea pagubei produse prin infracţiune, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunuri imobile (terenuri şi clădiri), aparţinând inculpatului Pârvulescu Constantin, precum şi asupra celor două apartamente aparţinând inculpaţilor Cincă Constantin, respectiv Pârvulescu Anda-Luiza. Primarul a fost arestat pentru 29 de zile pe 3 martie a.c., în baza mandatului emis de Tribunalul Dolj, instanţă care va judeca şi dosarul pe fond.