Emil Boc, sesizat cu privire la ilegalităţile APDRP din judeţul Dolj

0
52

La data de 12 aprilie a.c., am publicat în cotidianul nostru un articol cu titlul „Şi-au dorit fonduri nerambursabile şi acum vor fi executate de bănci: Cum aduce Guvernul Boc societăţile comerciale în pragul falimentului”, în care arătam cum cinci societăţi comerciale din judeţul Dolj au fost aduse în pragul falimentului de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Materialul nu a rămas fără ecou, deputatul PSD Valeriu Zgonea, printr-o scrisoare deschisă, informându-l pe premierului Emil Boc că o  instituţie subordonată Guvernului României „a refuzat în mod abuziv şi ilegal plata finanţării nerambursabile din fonduri europene către cinci agenţi economici din judeţul Dolj”.

Emil Boc

„Deşi proiectele depuse de cele 5 firme au depăşit toate fazele de evaluare, iar ulterior semnării contractului de finanţare s-au respectat toate obligaţiile asumate, neexistând nici o neregulă care să determine un posibil refuz de plată, s-a considerat în mod discreţionar şi abuziv că aceste proiecte sunt neeligibile şi că nu pot fi acceptate la plată. Practic, după ce a fost de acord ca agenţii economici să achiziţioneze echipamentele şi a semnat un contract în acest sens, APDRP se  „răzgândeşte” şi refuză plata banilor. Pe baza aprobărilor primite de la APDRP, companiile în cauză au contractat creditele de la bănci şi au făcut plăţile către furnizori. Din cauza refuzului de plată, ele au ajuns acum în imposibilitatea de a mai achita creditele luate de la bănci şi sunt în pragul falimentului. Astfel, un mecanism care ar fi trebuit să vină în sprijinul agenţilor economici din România şi să contribuie la diversificarea economiei rurale s-a transformat într-o ghilotină pentru cei implicaţi. Totul din cauza unor decizii discreţionare şi abuzive luate în instituţii ale statului care se află în subordinea dumneavoastră», se arată în scrisoarea deputatului Zgonea adresată lui Boc.

„România a atras doar 2% din fondurile europene”

Parlamentarul social-democrat i-a atras atenţia lui Emil Boc că, în ultimii doi ani, România s-a împrumutat de la creditori externi cu zeci de miliarde de euro, bani pe care va trebui să îi dea înapoi cu dobândă generaţiile viitoare. „În tot acest timp, România are dreptul la 13 miliarde euro, bani europeni fără dobândă, fără condiţionalităţi şi pe care nu trebuie să îi dăm înapoi, dar pe care nu suntem în stare să îi aducem şi să îi folosim în ţară.  Din 2007 şi până astăzi, România a atras doar 2% din fondurile europene alocate ţării noastre până în 2013. În schimb, am contribuit cu mai mulţi bani la bugetul european. Adică, ţara noastră, cea mai săracă din UE, a contribuit cu sute de milioane de euro la bugetul Uniunii, bani care au fost folosiţi pentru proiecte de ţări precum Franţa, Spania sau Italia”, aminteşte Valeriu Zgonea în scrisoare.

Valeriu Zgonea

Instituţiile subordonate Guvernului îşi bat joc de firmele care vor bani europeni

Pesedistul îl acuză pe Emil Boc de faptul că România nu este în stare să atragă fonduri europene pentru că toate îndemnurile transmise chiar de premier  cu privire la accesarea fondurilor nerambursabile „nu sunt decât nişte vorbe în vânt”, iar autorităţile din subordinea Guvernului îşi bat joc de firmele care vor să folosească banii europeni. Dacă SC Eleprod Service SRL, SC Savlex Spedition SRL, SC Radal Construct SRL, SC Albina Drumserv SRL şi SC Ghimoni SRL ar fi implementat proiectele ar fi dezvoltat câteva comunităţi, ar fi creat noi locuri de muncă, cu salarii mai bune şi mai sigure pentru sute de angajaţi. „Ca deputat în Parlamentul României, vă solicit, domnule prim-ministru Emil Boc, să luaţi atitudine faţă de abuzurile comise de autorităţile din subordinea Guvernului dumneavoastră. Vă solicit să investigaţi neregulile comise de APDRP în cazul firmelor nedreptăţite din judeţul Dolj şi vă cer să oferiţi un sprijin real agenţilor economici care vor să acceseze fondurile europene. Prin funcţia pe care o deţineţi, sunteţi responsabil de dezvoltarea economică a ţării şi de bunăstarea populaţiei. Vă cer să vă ridicaţi la înălţimea responsabilităţii pe care o aveţi. Sau măcar să încercaţi”, a conchis Valeriu Zgonea.