După 30 de ani, Sediul Institutului de Mediciă Legală a fost reabilitat

0
1140

Cu o investiție de peste  1,8 milioane lei, clădirea Institutului de Medicină Legală (IML) a fost reabilitată. În ultimii 30 de ani, investițiile, au fost extrem de mici, fiind făcute doar din veniturile proprii și asta pentru că această clădire a fost mulți ani într-un litigiu, iar legea nu permite investiții într-un imobil ce aparține altcuiva.

Clădirile în care funcționează Institutul de Medicină Legală (IML) Craiova au fost complet renovate, iar condițiile în care își desfășoară activitatea specialiștii instituției semnificativ îmbunătățite, ca urmare a unor ample lucrări de reparații, derulate cu finanțare asigurată din fondurile proprii ale Consiliului Județean (CJ) Dolj. Rezultatele demersului au fost prezentate astăzi, în cadrul unui eveniment la care au participat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, vicepreședinții Mihai Neațu și Antonie Solomon, administratorul public al județului, Cosmin Durle, precum și directorul IML Craiova, prof. univ. dr. Roxana Zăvoi.

În urmă cu 6 ani, clădirea a intrat în proprietatea Consiliului Județean Dolj și de atunci s-a tot încercat reabilitatea acesteia. Președintele Consiliului Juidețean Dolj, Cosmin Vasile, a precizat cum au fost realizate lucrările, destul de anevoios, pentru că instituția trebuia să funcționeze, iar personalul trebuia să fie la lucru.

 

„Finalizăm astăzi lucrările de reparații la imobilul în care funcționează Institutul de Medicină Legală Craiova, un demers pe care l-am finanțat din bugetul propriu al Consiliului Județean Dolj. În urmă cu câțiva ani, am primit de la Guvernul României clădirile, care au fost transferate în patrimoniul CJ, instituția rămânând însă în subordinea Ministerului Sănătății. Așa cum se cunoaște, spațiile se aflau într-o stare avansată de degradare, iar condițiile în care personalul IML își desfășura activitatea erau improprii, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un institut care deservește patru județe ale Olteniei: Dolj, Gorj, Olt și Mehedinți. Împreună cu doamna director și cu colegii noștri de la Direcția Tehnică, am purtat numeroase discuții privind soluțiile pe care le aveam la dispoziție pentru a reface aceste clădiri. Din păcate, nu am putut apela la suportul finanțării europene, însă am decis ca, din fondurile proprii ale Consiliului Județean, să demarăm acest proiect. Valoarea inițială a contractului de lucrări a fost de 1,8 milioane de lei și, ca rezultat, după cum se observă, astăzi putem spune că ne aflăm în fața unor cu totul alte clădiri. Merită precizat faptul că procesul de renovare a spațiilor s-a desfășurat fără a se întrerupe activitatea institutului, personalul fiind mutat pe măsură ce procesul de reparație înainta“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Anul trecut s-au efectuat 780 de autopsii cu aparatură modernă, de ultimă generație. Iar în instituție sunt 32 de angajați, de la director la medici rezidenți, asistenți medicali, etc. Medicul legist Roxana Zăvoi, directorul IML Dolj, a mulțumit conducerii Consiliului Județean Dolj și a vorbit despre plăcerea cu care vin acum angajații  la muncă.

“Chiar contează cum arată locul de muncă, contează condițiile. Am dori să mai influențeze și starea de spirit a celor care ajung cu probleme  aici, dar nu se întâmplă așa, oamenii sunt destul de supărați, de preocupați de problema lor. Dar influențează starea de spirit a medicilor care lucrează aici. E altceva acum după reabilitarea clădirii. Lucrez de 31 de ani în această instituție, sunt medic legist și nu-mi vine nici acum să cred că intru în această curte cu multă plăcere și cu drag. Asta doar datorită bunăvoinței Consilului Județean. Lucrările au constat doar în reparații nu și consolidare. La cum arăta clădirea, n-ați fi zis că e rezistentă. Au trecut peste ea niște cutremure și a rezistat”, a spus  medicul legist Roxana Zăvoi.

Lucrările de reparații curente derulate cu finanțare asigurată de CJ Dolj au vizat 4 corpuri de clădire, cu o suprafață desfășurată totală de aproape 800 de metri pătrați. Intervențiile au inclus repararea sau înlocuirea unor elementelor deteriorate ale șarpantei acoperișului și înlocuirea totală a învelitoarei și a sistemului de preluare și scurgere a apelor meteorice, repararea tencuielilor și refacerea zugrăvelilor, schimbarea tâmplăriei din lemn și metal cu tâmplărie din profiluri PVC și aluminiu, cu geam termoizolant, refacerea compartimentărilor interioare, repararea instalațiilor electrice, sanitare și termice, montarea de placaje din faianță și gresie, precum și a pardoselilor din parchet laminat sau din covor PVC antibacterian. Tot în cadrul acestui contract, cu o valoare finală de aproximativ 250.000 de euro, inclusiv TVA, a fost asigurată dotarea IML Craiova cu mese de laborator și cu dulapuri pentru depozitare.