Studenția și oportunitățile pe care ți le oferă

0
700

Studenția este una dintre cele mai frumoase perioade din viața fiecăruia. Cu toți ne dorim să trăim din plin acest timp, să ne implicăm în cât mai multe activități, să participăm la conferințe, să călătorim, dar și să ne distrăm. Din acest motiv au luat naștere organizațiile studențești, non-guvernamentale și non-profit. Una dintre cele mai mari organizații de studenți este AIESEC (Association internationale des étudiants en sciences économiques et commerciales). În acest context, am stat de vorbă cu Felicia Voicu,  coordonatoarea departamentului de comunicare și relații public AIESEC Craiova.

– Ce reprezintă AIESEC?

AIESEC este o asociație studențească, globală, non-guvernamentală, independentă, non-profit, condusă de studenți sau proaspăt absolvenți ai unei instituții de învățământ superior și este prezentă în 126 de țări și teritorii și are ca scop dezvoltarea abilităților de leadership ale membrilor săi. În Craiova organizația a fost înființată în anul 1991, fiind prezentă și în alte 15 orașe din România.

– Ce activități se desfășoară în organizaÈ›ie?

La nivel de organizație, scopul principal este cel de a crea proiecte sociale în Craiova și de a oferi oportunitatea tinerilor din Craiova să aibă parte de o experiență internațională. Pentru asta avem departamente de Marketing, Resurse Umane, Finanțe, Vânzări, Management de Proiecte, PR, etc. în așa fel încât să construim și să susținem resursele necesare dezvoltării proiectelor.

– Cum se implică tinerii?

La nivel internațional, AIESEC este cea mai mare organizație din care fac parte doar tinerii. Aceștia conduc organizația, creează partea strategică, se ocupă de procesele mai sus menționate, mențin comunicarea cu instituțiile partenere, implementează proiectele în totalitate și asigură continuitatea organizației.

– Cu ce alte organizaÈ›ii din È›ară È™i străinătate colaboraÈ›i?

La nivel local, AIESEC are deschidere către colaborarea cu toate organizațiile de voluntariat, întrucât proiectele noastre se întind pe mai multe direcții. La nivel național printre colaboratori se numără Coca-Cola HBC, Teach for Romania, Vodafone, Genpact, iar la nivel global, AIESEC colaborează cu ONU pentru rezolvarea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă ale acestora.

 – Ce proiecte pregătiÈ›i pentru viitor?

În viitorul apropiat vor urma: Summer Of A LifeTime, o campanie în care orice tânăr cu vârstă între 18 și 29 ani din Craiova poate să aleagă proiectul internațional de voluntariat în care să plece, Big Picture – eveniment destinat tuturor studenților care doresc să facă parte din organizație, Youth Speak Forum – eveniment cu speakeri și work-shop-uri, în care toată comunitatea din Craiova va avea șansa ca pentru o zi să vadă ce înseamnă AIESEC și impactul pe care organizația îl aduce, Explore și Discover – proiecte sociale la grădiniță, respectiv la școală, timp de șase săptămâni, proiectele care pun în lumină cel mai bine dezvoltarea liderilor în interiorul programelor AISESC prin sesiunile organizate de către studenții internaționali în instituțiile din Craiova.

  –  De ce este nevoie ca studenÈ›ii să fie afiliaÈ›i la o astfel de organizaÈ›ie?

Noi credem că liderii sustenabili, informați și deschiși spre diversitate culturală ne pot ajuta să rezolvăm multe probleme și provocări care apar în toată lumea. Le oferim tinerilor o platformă globală unde ei învață, se dezvoltă, obțin experiență. În organizația noastră ei descoperă ceea ce contează cu adevărat pentru ei și cum pot să aducă un impact pozitiv în societate prin acțiunile lor. Putem numi această activitate de voluntariat în cadrul organizației o extensie a ceea ce învață la facultate.

 – Tu de ce ai ales să faci parte din AIESEC?

Motivul pentru care am ales să fac parte din AIESEC a fost la început pentru nevoia de practică în cadrul facultății mele de Comunicare și Relații Publice, deoarece era mediul perfect pentru a-mi dezvolta aptitudinile și de a pune în practică ceea ce învățam la facultate. Cu timpul am început să aflu despre valorile și scopurile organizației la nivel global, lucruri care m-au făcut să rămân și să vreau să învăț mai mult. Astfel am ajuns să învăț lucruri din fiecare departament, cum ar fi marketing, resurse umane, schimb de experiență, finanțe, vânzări și public speaking. Ceea ce face și mai frumoasă experiența de voluntar din AIESEC  este faptul că ești într-o continuă evoluție ca și manager sau un întreg departament ca vicepreședinte și mai apoi președinte al organizației.

CORINA MIHAILOV

                                                                                                (studentă Jurnalism)