Naţionala joacă în memoria lui Nae Tilihoi

0
1363

Amicalul România – Suedia, din seara aceasta, ora 21.30, de pe „Ion Oblemenco”, va fi un omagiu pentru Nicolae Tilihoi, glorie a Craiovei Maxima şi fost internaţional român

Partida amical cu Suedia trebuia să fie o sărbătoare, la revenirea naţionalei în Bănie după 14 ani, cu ocazia primului meci pe noul „Ion Oblemenco”. Era şi ocazia unei revanşe după 24 de ani de la acea eliminare dramatică a Generaţiei de Aur la World Cup 94. În schimb, după decesul gloriei Craiovei Maxima, Nae Tilihoi, duelul cu nordicii s-a transformat într-un meci omagial pentru cel care a îmbrăcat de 9 ori şi tricoul naţionalei.

De la fostul mare fotbalist au venit şi vor veni să-şi ia rămas bun rudele, prietenii, cunoscuţii sau fanii încă de când trupul neînsufleţit i-a fost depus la Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Galeria Ştiinţei de la Peluza Nord a fost şi ea prezentă şi a afişat un mesaj de adio: „Fundaşul de Fier ne apără acum din Cer”. De asemenea, suporterii au format din lumânări numărul 3, purtat atâţia ani la Universitatea Craiova de Nae Tilihoi. Al treilea „Maxim” care ne părăseşte, după Crişan şi Ştefănescu, a fost adus ieri la stadionul „Ion Oblemenco”, fiind întâmpinat de colegii şi prietenii de-o viaţă. În jurul prânzului, autocarul echipei naționale a sosit la arena ce va găzdui meciul România – Suedia şi întregul lot al primei reprezentativei, alături de staff-ul tehnic, și-au luat rămas bun de la Nicolae Tilihoi, și au aprins lumânări în memoria lui. După-amiază, lotul Ştiinţei a venit să-şi prezinte ultimul omagiu pentru cel care a pus serios umărul pentru ca Universitatea Craiova să devină un brand respectat în ţară şi în lume. Sicriul va rămâne la stadionul din Bănie până astăzi la prânz, când cortegiul se va deplasa la cimitirul Ungureni, acolo unde va fi înmormântat marele fotbalist.

Manifestările din centrul oraşului au fost anulate

Craiova este îndoliată în aceste zile, aşa că sărbătoarea programată în centrul oraşului înainte de meci a fost anulată. Concertul trupei Voltaj programat în Piața Mihai Viteazul din Craiova în ziua partidei România-Suedia, precum și parada suporterilor din Arena Fanilor spre stadionul „Ion Oblemenco”, au fost anulate. Fanii echipei naționale sunt așteptați pe esplanada arenei din Craiova începând cu ora 18 pentru alte activități premergătoare partidei tricolorilor. Totodată, jucătorii echipei naționale vor purta banderole negre în memoria fostului internațional dispărut dintre noi, iar înaintea începerii partidei cu Suedia va fi păstrat un moment de reculegere.

După cum declara Ciprian Tătăruşanu, tricolorii nu au intrat pe stadion şi o vor face abia astăzi, chiar dacă nu vor avea suficient timp de acomodare. În schimb, echipa lui Mititelu, aflată în liga judeţeană, a forţat ieri intrarea în arena din Bănie, nesocotind avertismentele paznicului şi rupând lanţul porţii de intrare pe teren destinată ambulanţelor. De altfel, şi fanii lui Mititelu au anunţat, pe diverse canale de socializare, că vor veni la meciul naţionalei, la peluza sud, pentru a înjura echipa Craiovei şi a crea impresia că ei reprezintă Universitatea Craiova. În acelaşi timp, unii dintre suporterii lui Mititelu îndemnau chiar la incendierea noii arene, deoarece aceasta nu le este accesibilă jucătorilor de la Fcu.

Contra, dezamăgit de gazon

La conferinţa de presă care a prefaţat meciul de astăzi, Cosmin Contra a vorbit despre cum va arăta meciul, dar a insistat pe problema gazonului, considerând că acesta va avantaja stilul de joc al suedezilor. „Suedia e o echipă calificată la Mondiale, e o echipă care a eliminat Italia la baraj. Noi venim după o victorie importantă în Israel, băieţii au reacţionat bine şi voi încerca să lucrez puţin tactic cu ei şi să pregătim meciul cu Suedia. Eu am venit aici să calific naţionala la Campionatul European şi la mine vor juca mereu jucătorii care sunt cei mai în formă, nu contează vârsta. Mi-ar plăcea să am jucători care intră cu 2-0, 3-0 la pauză. Nu am acei jucători, am altfel de jucători, cu alte calităţi. Vedeţi că au schimbat atitudinea la echipa naţională, avem ceva rezultate de când sunt eu aici şi suntem pe un drum bun. Încă nu am realizat ceva, dar suntem pe un drum bun. În funcţie de adversari, voi încerca să propun un prim „11” care să se descurce pe gazonul nasol. De la un gazon impecabil în Israel, trecem la un gazon pe care va trebui să ne adaptăm, să alergăm mai mult. Gazonul se va rupe încă de la încălzire, din ce mi-au spus băieţii de la Craiova. Am venit să jucăm pentru prima dată pe acest stadion frumos. Din păcate, starea gazonului nu se ridică la înălţimea stadionului. Dar o să ne adaptăm. Orice antrenor ar spune că e nemulţumit de un astfel de gazon”.

Dintre tricolori, Ciprian Tătăruşanu a vorbit despre jocul de azi: „Cred că ar fi frumos să învingem Suedia, având în vedere că este o echipă calificată la Campionatul Mondial, nu neapărăt să ne luăm revanşa. Sunt o echipă bună, având în vedere că au eliminat Italia fără gol primit. Dacă gazonul va fi foarte prost, ne va afecta, dar trebuie să ne adaptăm. Eu mă aştept să fiu titular la fiecare meci, acum depinde de antrenor” a spus Tătăruşanu.

Pentru meciul de astăzi, selecţionerul Cosmin Contra îi are la dispoziţie pe: Ciprian Tătărușanu, Silviu Lung, Florin Niță, Bogdan Lobonț (portari), Romario Benzar, Cristian Manea, Cosmin Moți, Cristian Săpunaru, Dragoș Grigore, Alin Toșca, Ionuț Nedelcearu, Nicușor Bancu (fundaşi), Mihai Pintilii, Răzvan Marin, Alexandru Cicâldău, Nicolae Stanciu, Alexandru Chipciu, Ciprian Deac, Dorin R otariu, Paul Anton, Gheorghe Grozav (mijlocaşi), Dennis Man, Alexandru Mitriță, Constantin Budescu, Claudiu Keșeru, George Țucudean (atacanţi).

Suedia a eliminat Italia în baraj şi la CM este în grupă cu Germania

Suedia este calificată la Campionatul Mondial din Rusia, după ce a terminat pe locul 2 grupa preliminară, în urma Franţei şi depăşind Olanda, iar la baraj a eliminat Italia. La turneul final din Rusia, nordicii sunt în grupă cu Germania, Mexic şi Coreea de Sud. Cei mai importanţi jucători ai nordicilor sunt: Lindelof, fostul jucător al Benficăi, acum sub comanda lui Mourinho, care l-a cumpărat cu 35 de milioane de euro, colegii lui Andrei Ivan de la Krasnodar, Granqvist şi Claesson, apoi Thelin, golgheterul campionatului belgian, Marcus Berg, fostul atacant de la Hamburg şi Panathinaikos, ajuns acum în ţările arabe, John Guidetti, fost la Man City, acum împrumutat de Celta la Alaves, duetul de la Toulouse: Durmaz-Toivonen, ori fundaşul dreapta cu o carieră la Celtic, Michael Lustig. Iată lotul lui Jan Andersson pentru meciul de la Craiova: Portari: Karl-Johan Johnsson (Guingamp), Kristoffer Nordfeldt (Swansea City), Jacob Rinne (AaB Aalborg); Fundaşi: Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Andreas Granqvist (FC Krasnodar), Filip Helander (Bologna), Pontus Jansson (Leeds United), Victor Nilsson Lindelof (Manchester United), Emil Krafth (Bologna), Martin Olsson (Swansea City), Mikael Lustig (Celtic Glasgow); Mijlocaşi: Victor Claesson (FC Krasnodar), Jimmy Durmaz (Toulouse), Emil Forsberg (RB Leipzig), Sebastian Larsson (Hull City), Gustav Svensson (Seattle Sounders), Ken Sema (Ostersund), Alexander Fransson (Lausanne), Oscar Hiljemark (Genoa), Christoffer Nyman (Eintracht Braunschweig); Atacanţi: Marcus Berg (Al Ain), John Guidetti (Alaves), Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren), Ola Toivonen (Toulouse).

România, după 14 ani la Craiova

Chiar dacă în Bănie a avut parte mereu de o atmosferă încinsă, naţionala României a poposit rareori printre olteni. Meciul cu Suedia, de pe 27 martie, primul al reprezentativei noastre pe noua arenă a Craiovei, va încheia o perioadă de 14 ani în care tricolorii nu au mai jucat în Bănie. Ultimul joc al României pe vechea arenă a Craiovei s-a petrecut în septembrie 2004, un România – Macedonia 2-1, în preliminariile CM 2006, goluri marcate pentru tricolori de Pancu lşi Mutu. Precedenta apariţie a naţionalei în Bănie fusese una istorică, în iunie 2003, când s-a înregistrat un record de asistenţă la un antrenament al tricolorilor, nu mai puţin de 15.000 de spectatori asistând la şedinţa de pregătire dinaintea jocului cu Bosnia. România avea să câştige atunci cu 2-0, goluri Mutu şi Ganea. Pe vremea accea se obişnuia ca şi naţionala de tineret să joace în acelaşi oraş sau cel puţin în aceeaşi zonă, cu o zi înaintea seniorilor, iar meciul România – Bosnia la tineret s-a disputat pe “Extensiv”, în  timp ce jocul România – Macedonia a fost organizat la Caracal. De altfel, vechiul “Central” a fost inaugurat cu un meci al naţionalei de tineret a României, pe 29 octombrie 1967, un 2-2 cu reprezentativa similară a Poloniei. Prima dată când naţionala mare a venit să joace în Bănie a fost în 1972, un meci amical România – Austria, încheiat 1-1. A urmat apoi un 2-2 cu Spania, în 1979, în preliminariile Campionatului European din 1980, cu dubla lui Dudu Georgescu. În 1984, România învingea Grecia cu 2-0 într-un amical la Craiova, prin golurile marcate de Coraş şi Mateuţ. Peste un an, în preliminariile CM 1986, tricolorii se impuneau cu 3-0 şi în faţa Turciei pe “Central”, prin dubla lui Cămătaru şi reuşita lui Gică Hagi. Aveau să treacă însă apoi nu mai puţin de 18 ani până când România a revenit la Craiova, pentru meciul cu Bosnia, din 2003.