Judeţul Dolj va fi reprezentat, anul acesta, la cea mai importantă competiţie destinată elevilor şi studenţilor cu potenţial antreprenorial, cu reprezentare europeană, de un echipaj al Liceului Tehnologic „George Bibescu” din Craiova, calificat deja în semifinală.
Peste 150 de start-up-uri create de elevi şi studenţi cu potenţial antreprenorial crescut intră în incubatorul educaţional de afaceri JA BizzFactory. În cadrul acestuia, tinerii se pregătesc pentru finala naţională a JA Compania Anului 2017 – cea mai mare competiţie europeană de antreprenoriat dedicată tinerilor. Anul acesta, echipele de elevi şi studenţi propun teme dintr-o gamă largă de domenii, de la agrobusiness şi industrii creative până la inginerie şi ştiinţe aplicate. Pe durata de incubare, pentru pilotarea ideilor de afaceri, tinerii vor beneficia de consultanţă de la specialişti în afaceri. În prima etapă a incubatorului educaţional, echipele au trecut de la realizarea unei cercetări de piaţă şi crearea unei versiuni de test a produsului/serviciului oferit sau a prototipului, la interacţiunea cu piaţa şi clienţii, fază finalizată cu realizarea unui plan detaliat de afaceri. În cea de-a doua etapă, intră doar semifinalistele, care, sub îndrumarea profesorului coordonator, a echipei JA şi a consultanţilor voluntari din busuness, îşi vor consolida ideea de afacere, partea de vânzare şi sau de investiţie şi vor realiza un stand de prezentare a produsului pentru faza naţională a competiţiei. S-a terminat prima etapă şi s-au stabilit semifinalistele, iar printre acestea se află şi echipajul Liceului Tehnologic „George Bibescu” din Craiova.
Trei copii pentru un vis frumos
Se profileată un succes pentru învăţământul craiovean, prin participarea, până acum în semifinale, cu şanse mari de finală, a echipei de la „George Bibescu”, venită cu un proiect ambiţios. „Ne-am înscris cu o echipă formată din trei elevi de clasa a X-a, proiectul fiind înfiinţarea unei companii de colectare de produse alimentare autohtone şi distribuirea lor pe piaţa craioveană. Am trecut de prima fază, unde au participat 141 de echipe, şi suntem în semifinale. Aici, vom parcurge toţi paşii necesari proiectului, pentru înfiinţarea unei firme şi accederea ei în zona afacerilor, realizând inclusiv o cercetare de piaţă. În etapa finală se vor califica 20 de echipe şi sperăm să fim printre ele, în aprilie urmând să primim răspunsul. Copiii sunt foarte implicaţi şi alături de ei şi noi, îndrumătorii. Este cea mai importantă competiţie de acest gen , desfăşurată simultan în ţările Uniunii Europene. De altfel, toţi elevii de clasa a X-a de la noi sunt cuprinşi într-un program european de formare a competenţelor antreprenoriale cu AJ Romania”, a precizat prof. Constanţa Ionela Nicolaescu, coordonatorul echipei de la „George Bibescu”.
Anul trecut, premiile au ajuns în România
Competiţia din 2017 are mai multe premii: Burse de participare la JA European Company of the Year 2017, Bruxelles, iulie 2017 – elevi; Burse de participare la JA Europe Enterprise Challenge 2017, Helsinki, iunie 2017 – studenţi; Investiţia anului – în valoare de 5.000 de dolari; Premii speciale – cel mai bun plan de afaceri, cel mai bun produs/serviciu. Finala naţională va avea loc pe 24 mai , la Bucureşti. Anul trecut, România a câştigat marele premiu la JA Europe Enterprise Challenge 2016 (studenţi), pentru dezvoltarea unei prize inteligente care împiedică alimentarea cu energie electrică a diferitelor aparate, atunci când acestea sunt în stand-by, şi premiul de excelenţă în IT la JA European Company of the Year 2016 (elevi), pentru dezvoltarea unor ochelati inteligenţi care ajută nevăzătorii sau persoanele cu deficienţă mare de vedere să se integreze mai uşor în societate.