ALDE îi retrage sprijinul politic lui Daniel Constantin

0
71

Biroului Politic Central al ALDE s-a reunit, ieri, la Parlament, formaţiunea fiind scindată între vechiul PLR care îl susţine pe Călin Popescu Tăriceanu şi fostul PC, pe al cărui sprijin contează Daniel Constantin, după ce mai multe voci au cerut ca acestuia să i se retragă sprijinul politic.

aldeCopreşedintele ALDE Călin Popescu Tariceanu a declarat că s-ar abţine de la vot dacă s-ar cere retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin, afirmând însă că nu poate să nu observe anumite derapaje. “Eu m-as abţine într-o astfel de chestiune pentru că interesul meu a fost ca ALDE să fie o construcţie puternică, solidă, dar sigur că în acelaşi timp nu pot să nu observ anumite derapaje. Nu pot să nu constat cu părere de rău anumite luări de poziţie care pe mine mă surprind. Politica nu este făcută ca unii să obţină poziţii în Guvern sau alte structuri, este făcută de oameni care au împreună o credinţă în valori şi principii”, a declarat copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, la Digi 24, întrebat cum ar vota dacă s-ar propune retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin.

       Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că a existat o propunere pentru a i se retrage sprijinul politic lui Daniel Constantin şi că ALDE a avut în cursul zilei de ieri “o discuţie mai largă într-un organism statutar”. Tăriceanu a mai spus că există un proiect ca nemulţumiţii din ALDE şi cei din PSD să creeze un partid care să funcţioneze după modelul vechiului UNPR. “Da, l-am avut în vedere şi îl am şi am şi spus că există, se pare, un proiect nu ştiu dacă mai mult sau mai puţin evoluat de a crea o grupare care să funcţioneze după modelul UNPR, din perioada Guvernului domnului Ponta, când principalul argument politic era şantajul”, a răspuns Tăriceanu, întrebat dacă a calculat ce s-ar întâmpla dacă nemulţumiţii din ALDE şi PSD ar face un partid naţionalist. Copreşedintele ALDE a precizat că nu exista pericolul punerii în dificultate a Guvernului sau a majorităţii, dacă acest lucru s-ar întâmpla.

       Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a părăsit, duminica trecută, şedinţa Delegaţiei convocată pentru a stabili data Congresului, despre care a spus că nu respectă prevederile Statutului şi că o va contesta în instanţă. “În statutul ALDE se spune că Delegaţia permanentă convoacă Congresul în doua variante: la solicitarea Biroului Executiv Central, sau jumătate plus unu din delegaţiile permanente teritoriale. Delegaţiile permanente teritoriale nu sunt statutare. În protocolul de fuziune PC-PLR se spune foarte clar că până la organizarea Congresului, forurile de conducere la nivel judeţean sunt Biroul Executiv şi Biroul Teritorial, nicidecum Delegaţia Permanentă. Aceste decizii teritoriale au fost atacate în instanţă, iar miercuri dacă nu mă înşel o să avem un prim termen într-un judeţ. Şi instanţa este cea care va hotărî ce se va întâmpla, la fel cum şi în cazul eventualei convocări a Congresului de azi”, a declarat copreşedintele ALDE Daniel Constantin.

    Formaţiunea s-a schindat, iar lideri ALDE din teritoriu au cerut retragerea sprijinului lui Daniel Constantin, în timp ce alţii au spus că este “nefiresc” să se discute despre aşa ceva. Vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea spus ca Daniel Constantin “şi-a achiziţionat un bilet doar dus prin tot ceea ce a făcut, prin mesajele pe care le-a dat el şi apropiaţii săi în aceste zile”, afirmând că “ALDE înseamnă la vârf, în primul rând, Călin Popescu Tăriceanu”. La rândul său, vicepreşedintele ALDE Mircea Banias a afirmat că este un moment delicat, dar este „nefiresc” să se discute despre retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin la două luni de la intrarea la guvernare, în condiţiile în care motivele pentru care se solicită această sancţiune nu îi sunt „foarte clare”.