27 martie – Ziua Mondială a Teatrului

0
377

TNC teatruOrganizată pentru prima dată la Viena, în 1961, în timpul celui de-al IX-lea Congres Mondial al Institutului Internaţional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale Institutului Internaţional de Teatru (ITI). Înfiinţat în 1948, la iniţiativa UNESCO, ITI reprezintă cea mai importantă organizaţie nonguvernamentală din domeniul artistic. Diverse evenimente naţionale şi internaţionale de teatru sunt organizate pentru a marca acest eveniment. De asemenea, în fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional este invitată să comunice reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul, mesajul fiind tradus apoi în peste 20 de limbi. Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită, astăzi, şi la Craiova, prin găzduirea concertului caritabil „Hope and Rising Slope”, la ora 19.00, în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”.

TNCDe 55 de ani, în fiecare an, Ziua Mondială a Teatrului este marcată de citirea unui mesaj internaţional creat şi transmis de o personalitate din lumea teatrului sau din alt domeniu al culturii, care este invitată să-şi exprime, astfel, gândurile legate de acest eveniment. În 2017, mesajul care va fi difuzat în lumea întreagă este semnat de actriţa franceză Isabelle Anne Madeleine Huppert. La Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, mesajul va fi citit în cadrul evenimentului caritabil „Hope and Rising Slope”, astăzi, ora 19.00.

Concert caritabil de muzică folk, pop şi rock

TNC spectacolBanii strânşi în urma concertului de muzică folk, pop şi rock „Hope and Rising Slope” vor fi donaţi lui Georgian Mită (20 de ani), care suferă de amiotrofie spinală progresivă, tip 2, forma gravă, pentru aparatul fără de care nu poate respira, şi lui Emmanuel Voichiţa (49 de ani), care suferă de cancer orofaringian şi vor fi folosiţi pentru tratament. Vor concerta trupele OLD SCHOOL BAND (pop&rock), THE WHEELS (rock&blues), ZAIBĂR (folk&rock). Li se vor alătura Corul de cameră al Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” (dirijor: plt. adj. pr. Florică Oanţă), Corul de copii al Cercului Militar Craiova (dirijor: Mihaela Leonte) şi Corul „The Wishers” al Centrului de Limbi Străine May Lily.

Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Educaţie Creativă şi Cercetare Directă (Centrul de Limbi Străine May Lily), în parteneriat cu Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Facultatea de Știinţe Sociale a Universităţii din Craiova, Centrul Militar Craiova şi Centrul de informare şi îmbunătăţire a calităţii vieţii pentru bolnavii de distrofie musculară (ASCID).

Isabelle Huppert, actriţa cu cele mai multe nominalizări la Premiile Cesar şi Premiul Moliere

TNC Isabelle Huppert 3«Iată că au trecut 55 de ani de când, în fiecare primăvară, are loc o Zi Mondială a Teatrului. O zi, adică 24 de ore, care încep în zona teatrului No şi Bunraku, trec prin opera în stil Beijing şi prin Kathakali, fac popas între Grecia şi Scandinavia, între Eschil şi Ibsen, între Sofocle şi Strindberg, apoi între Anglia şi Italia, între Sarah Kane şi Pirandello, dar şi în Franţa, unde ne aflăm şi unde Parisul este, totuşi, oraşul din lume care primeşte cele mai multe trupe străine. În continuare, cele 24 de ore ale noastre ne poartă din Franţa în Rusia, de la Racine şi Moliere la Cehov, apoi traversează Atlanticul pentru a se opri într-un campus studenţesc californian unde nişte tineri reinventează, poate, teatrul. Căci teatrul renaşte mereu din propria-i cenuşă. Nu e decât convenţie care trebuie abolită fără răgaz. Aşa rămâne el viu. Teatrul are o viaţă bogată, care sfidează spaţiul şi timpul, piesele cele mai contemporane sunt hrănite de veacurile trecute, repertoriile cele mai clasice devin moderne de fiecare dată când sunt puse din nou în scenă» – astfel îşi începe Isabelle Huppert mesajul internaţional de Ziua Mondială a Teatrului.

Născută pe 16 martie 1953, actriţă franceză a apărut în peste 100 de filme şi producţii ale televiziunii, încă din 1971. 14 filme în care a jucat au intrat în Festivalul de Film de la Cannes. A câştigat Premiul „Cea mai bună actriţă” de două ori, pentru Violette Noziere (1978) şi La pianiste (2001). Este cea mai nominalizată actriţă la Premiile Cesar, având 16 nominalizări. A câştigat acest premiu pentru „Cea mai bună actriţă” de două ori, pentru La Ceremonie (1996) şi Elle (2016). De asemenea, este şi  actriţa cea mai nominalizată pentru Premiul Moliere, cu 7 nominalizări.

***

Isabelle Huppert: «Pentru mine, teatrul este celălalt, este dialogul, este absenţa urii. Prietenia între popoare – nu prea ştiu ce vrea să însemne asta, dar cred în comunitate, în prietenia între actori şi spectatori, în unirea tuturor celor pe care-i reuneşte teatrul, cei care îl scriu, cei care îl traduc, cei care îl luminează, îl îmbracă, îl decorează, cei care îl interpretează, cei care îl fac, cei care merg la el. Teatrul ne apără, ne adăposteşte… Chiar cred că ne iubeşte… atât cât îl iubim… Mi-aduc aminte de un bătrân regizor tehnic de modă veche, care, înainte de ridicarea cortinei, în culise, spunea în fiecare seară, cu voce fermă: „Faceţi loc teatrului!”».

***

Autorul primului mesaj internaţional de Ziua Mondială a Teatrului, în 1962, a fost dramaturgul francez Jean Cocteau. Mesajul anului 1976 a fost comunicat de Eugen Ionescu, iar cel din anul următor, de actorul român Radu Beligan. În România, mesajul internaţional a fost însoţit în ultimii ani de unul naţional, scris de Ion Caramitru, preşedintele UNITER.