Geolgău: „Feroezii nu sunt pescari, dar nici de speriat”

0
353

Directorul departamentului de scouting de la Universitatea Craiova a antrenat 6 ani în Feroe şi spune că România trebuie să trateze meciul serios pentru a concretiza diferenţa de valoare

– Ni se prezintă naţionala Insulelor Feroe de parcă ar fi o echipă teribilă. Aţi antrenat atâţia ani acolo, de ce sunt capabili?

– Au făcut progrese mari în ultimii ani. Nu mai sunt amatori, sunt semiamatori, şi-au schimbat şi formatul campionatului. În plus, unii dintre ei evoluează în Danemarca şi în alte ţări nordice. Au acumulat şi ei, au mai puţini antrenori străini ca pe vremuri.

– I-aţi învăţat fotbal pe pescari, vedeţi acum ceva din roadele muncii acolo?

– Am stat 6 ani acolo şi a fost o perioadă frumoasă, am câştigat şi trofee. Pe portarul naţionalei, Gunnar Nielsen, eu l-am promovat când era junior, apoi a plecat la academia lui Manchester City şi acum joacă în Scoţia, la Motherwell.

– Şi totuşi, căpitanul lor nu ajunge la meci, fiindcă nu se poate învoi de la serviciu…

– Şi pe căpitan, Frodi Benjanimssen, l-am avut jucător, când am antrenat în Islanda, la Fram Rejkjavik. Eu ştiam că vine la Bucureşti, am vorbit cu cineva de acolo săptămâna trecută, ştiam că are şi un record de selecţii de bătut, dar se pare că şi-a schimbat planurile.

– V-a cerut cineva de la naţională opinia despre fotbalul feroez?

– Nu prea mai sunt la curent cu fotbalul de acolo, nu le-aş fi putut fi de ajutor, în 1998, când era Piţi antrenor, m-a solicitat să-i dau unele informaţii.

– Pescari, semiamatori sau ce sunt, ne pot încurca?

– O echipă care a bătut Grecia nu poate fi luată la preţ de matineu şi dacă nu tratezi meciul cu seriozitate maximă pot apărea surprize. Nu mai sunt echipa pe care o surclasam pe vremuri şi nici noi nu mai avem forţa de atunci. Feroezii au mai avut şi alte rezultate strânse cu echipe puternice, inclusiv cu Germania. La tineret au remizat cu noi în ultima campanie de calificare, 2-2, şi apoi au bătut Rusia. Probabil au fost promovaţi jucători şi din acea generaţie.

– Totuşi, e diferenţă mare de valoare…

– Eu aş exclude o surpriză la acest meci, ştiu cum pregăteşte Puiu meciurile. În mod normal, ţinând cont şi de absenţele de la noi din echipă, văd o victorie la două goluri diferenţă. Nu au cum să ne încurce. Totuşi, au o populaţie de 50.000 de locuitori, cât un oraş mic din România, ce pretenţii să ai de la ei?

– Jucătorilor Craiovei le daţi vreo şansă să joace?

– Bălgrădean nu are şanse să apere, probabil este al treilea portar, Pantilimon va fi titular şi Silviu Lung rezervă. La Vătăjelu depinde de starea lui Raţ. Dacă Raţ nu va fi apt, Vătăjelu se va lupta pentru un loc de titular cu Sepsi. Ştiu că lui Puiu Iordănescu i-a plăcut de Vătăjelu în turneul din Antalya, aşa că are şansa lui.

– Sorin Cârţu evalua Craiova Maxima la 200 de milioane de euro, e preţul corect?

– Au aş mai pune câteva zeci de milioane.

– Cât ar fi costat Gheorghiţă Geolgău după golul de la Bratislava?

– Nu ştiu, nu vreau să mă gândesc la asta, ce a fost a fost, am prins alte vremuri, frumoase, dar nu aşa de bănoase.

– Universitatea nu mai pierde de 17 meciuri, e o serie cu care şi Craiova Maxima s-ar fi mândrit…

– Mă bucur şi mi-aş dori să continue seria până la sfârşitul campionatului, mai sunt 11 meciuri şi cred că echipa este capabilă să rămână neînvinsă.

– Sunteţi în sectorul de scouting al Universităţii, ce se întâmplă cu echipa de republicani A, care este ciuca bătăielor în ultima vreme?

– Toţi se întreabă ce se întâmplă când văd rezultatele, dar nu ştiu pe ce terenuri se antrenează aceşti băieţi. Trebuie să luăm în calcul şi cauzele acestor rezultate. Unii au fost în Antalya, dar cât poţi să acumulezi în câteva săptămâni? Oricum, nu aveau voie să nu marcheze în 3 meciuri la rând, e şi vina lor.

– Ne recomandaţi vreun jucător care să explodeze în curând, că noi n-am văzut niciunul mai răsărit şi nici Sorin Cârţu şi Emil Săndoi n-au avut vreun remarcat după turneul din Antalya…

– Nu vreau să dau nume, că şi-o iau în cap şi nu mai joacă nimic. Nici nu aş lăsa vreun jucător să dea vreun interviu până la 21 de ani. Să demonstreze ceva şi apoi să vorbească!