Ziua Mondială a Teatrului

0
533

După Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret (20 martie) şi Ziua Mondială a Marionetiştilor (21 martie), astăzi celebrăm Ziua Mondială a Teatrului. În 1961, la cel de al IX-lea Congres Mondial al Institutului Internaţional de Teatru, Finlanda propunea, prin Arvi Kivimaa, crearea Zilei Mondiale a Teatrului. Din 1962, în fiecare an, ziua de 27 martie, data deschiderii stagiunii din acel an a Teatrului Naţiunilor din Paris, a fost celebrată de Centrele Naţionale ale Institutului Internaţional de Teatru şi de alte comunităţi internaţionale ale acestei arte.

De fiecare dată, o personalitate a lumii teatrale adresează un mesaj internaţional, tradus în peste 20 de limbi, citit în faţa a zeci de mii de spectatori înaintea reprezentaţiilor din seara acestei zile în teatre din întreaga lume şi difuzat de radiourile şi televiziunile de pe cinci continente. Primul Mesaj Internaţional, din 1962, a fost semnat de Jean Cocteau. Anul acesta, mesajul îi aparţine lui John Malkovich – actor, scenarist şi regizor american. Mesajul naţional urmează a fi rostit de Ion Caramitru, preşedinte UNITER / Centul Român ITI.

Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită, astăzi, şi la Craiova, cum altfel decât prin spectacole. Astfel, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” puteţi viziona, de la ora 18.30, drama „Ce mai taci, Gary?”, de Toma Grigorie, în regia Alinei Rece, decorurile lui Viorel Penişoară-Stegaru şi costumele Liei Dogaru, cu Valeriu Dogaru, Dragoş Măceşanu, Gabriela Baciu, Eugen Titu, Ion Colan, Ştefan Cepoi şi Cosmin Rădescu în distribuţie.

Între orele 10.00 şi 12.00, sunteţi aşteptaţi la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, unde elevii clasei a V-a de la Şcoala nr. 18 „Sf. Dumitru” (coord. prof. Rodica Stovicek) prezintă spectacolul „La bulivar, birjar! La bulivar!”, inspirat din schiţele lui I.L Caragiale. Reprezentaţia face parte din programul de activităţi derulat, în Săptămâna Internaţională a Teatrului (21-27 martie), de Asociaţia Culturală „GAG”, care a mai cuprins ateliere „de împrietenire cu teatrul” şi ateliere de confecţionat păpuşi din linguri de lemn.

De asemenea, Departamentul de Arte al Universităţii din Craiova vă invită la microstagiunea de teatru studenţesc. Deschidere are loc astă-seară, ora 19.30, în Aula „Al. Buia”, cu premiera „Educaţiunea sentimentală la vite: O serbare şcolară după I.L. Caragiale, mâine, 28 martie, ora 18.30, urmând să fie prezentat spectacolul de licenţă „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vişniec.

 


«Sunt onorat de invitaţia Institutului Internaţional de Teatru al UNESCO de a saluta aniversarea a 50 de ani de la prima Zi Mondială a Teatrului. Voi adresa câteva gânduri succinte tuturor colegilor şi prietenilor mei din teatre.

Vă doresc ca munca voastră să fie convingătoare şi originală. Vă doresc ca ea să fie profundă, să emoţioneze, să îndemne la reflecţie, să fie unică. Fie ca ea să ne ajute să medităm la ceea ce înseamnă să fii om şi ca această meditaţie să fie binecuvântată cu suflet, sinceritate, inocenţă şi graţie. Vă doresc să învingeţi adversităţile, cenzura, sărăcia şi nihilismul, ceea ce mulţi dintre voi cu siguranţă vor fi obligaţi să  facă. Vă doresc să fiţi binecuvântaţi cu talentul şi rigoarea necesare pentru a ne învăţa bătaia inimii umane în toată complexitatea ei, precum şi cu modestia şi curiozitatea necesare pentru a face din aceasta munca voastră de o viaţă. Fie ca cei mai buni dintre voi – căci doar aceia, numai rareori şi pentru scurt timp vor reuşi – să fie în stare să ilustreze elementara întrebare: „cum este viaţa?”.  Succes!». (John Malkovich, actor, scenarist şi regizor american)

 

După ce a descoperit teatrul la începutul anilor 70, la Universitatea din Illinois, John Malkovich a înfiinţat celebra trupă de teatru Steppenwolf, împreună cu Terry Kinney, Jeff Perry şi Gary Sinise. Faima în cinema i-a adus-o interpretarea rolului Valmont din „Legături primejdioase”, în regia lui Stephen Frears, alături de Michelle Pfeiffer şi Glenn Close. După acest rol, un pas important în cariera sa, a jucat în peste 70 de filme, atât în SUA, cât şi în străinătate. Interpretarea unor roluri variate i-a adus două nominalizări la Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar, în „Places in the Heart” (1984) şi „In the Line of Fire” (1993), şi premii pentru rolurile din „Killing Fields”, „The Dangerous Liaisons”, „Being John Malkovich” şi „Changeling”. În 2011 a regizat a treia sa producţie teatrală la Paris, „Les Liaisons Dangereuses”, la Théâtre de l’Atelier, după succesele cu „Hysteria” (Marigny, 2002) şi „The Good Canary” (Comédie, 2007), pentru care a primit Premiul „Molière” pentru regie.

 


«Nu cred  că există azi în România o raportare mai autentică la realităţile neamului decât teatrul. Suntem în anul lui Caragiale şi personajele lui ne bântuie constant. În plină dezvoltare şi degringoladă, societatea românească se oglindeşte în teatru cu asupra de măsură. E mai puţin decât ne-am fi aşteptat şi mai mult decât ne-am fi închipuit. Dacă mergeţi la teatru azi, vă trataţi cu happy end şi catharsis, plecând acasă oarecum împăcaţi cu tragedia de zi cu zi a tranziţiei.

„Teatrul e oglinda lumii”, perora Hamlet, căutându-şi izbăvirea în dilema lui existenţială, „el arată virtuţii chipul, păcatului icoana, iar vremii şi mulţimii, vârsta, forma şi limitele lor”.

Ce vreţi mai mult?

Veniţi la noi, bucuraţi-vă de viaţă, luaţi din curtea noastră ce vă place şi plecaţi spre bibliotecă – un liman unde vanităţile sunt interzise.

Teatrul a devenit leagăn al istoriei unde şi cetăţeanul turmentat e la locul lui, într-o lume plină de „eroi” ai timpurilor noastre.

À bon entendeur, salut!» (Ion Caramitru, preşedinte UNITER/Centul Român ITI)

 

Maraton al Campaniei Naţionale „Artiştii pentru Artişti”

Uniunea Teatrală din România (UNITER) organizează, încă din anul 2002, Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”, cu scopul sensibilizării opiniei publice în vederea strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de sănătate din toată ţara. Dacă în anii trecuţi punctul culminant era reprezentat de un spectacol caritabil organizat chiar în data de 27 martie, pentru a marca Ziua Mondială a Teatrului, de această dată vorbim de un adevărat maraton al Campaniei Naţionale „Artiştii pentru artişti”

În luna martie, teatrele din Bucureşti se implică efectiv în realizarea acestui program, devenind co-organizatorii Campaniei prin susţinerea unui spectacol din repertoriu ale cărui încasări sunt direcţionate către Fondul de Solidaritate Teatrală. Aşadar, în luna martie publicul bucureştean este invitat să contribuie direct la sprijinirea artiştilor vârstnici cu probleme de sănătate cumpărând bilete la spectacolele teatrelor din Capitală înscrise în programul Campaniei. Între cele 12 reprezentaţii se numără „Frumoasa şi bestia” (27 martie, Teatrul Ţăndărică), „Gaiţele”, de Alexandru Kiriţescu (28 martie, Teatrul Odeon), „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare (29 martie, Teatrul Mic) ş.a.

De asemenea, anul acesta vor fi susţinute două spectacole de caritate în cadrul Campaniei: pe 17 iunie, la Sala Radio – un spectacol prezentat de Tudor Gheorghe, iar în cadrul turneului aniversar „Nicu Alifantis – 40 de ani de muzică de teatru”, care va avea loc în perioada septembrie – decembrie 2012, unul dintre spectacole va fi donat acestei Campanii.

Totodată, 14 teatre din ţară contribuie la promovarea Campaniei prin prezentarea acesteia şi a rostului ei publicului spectator, în prefaţa unui spectacol. Între acestea se numără Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani, Teatrul pentru Copii „Arlechino” Braşov, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Merlin” Timişoara ş.a.

 

Se deschide microstagiunea de teatru studenţesc

A devenit o tradiţie ca, în fiecare an, Departamentul de Arte al Universităţii din Craiova să organizeze o microstagiune de teatru studenţesc, în care să prezinte publicului tinerele talente pregătite de şcoala craioveană. După cum a precizat lector univ. dr. Alexandru Boureanu, anul acesta deschiderea microstagiunii are loc în Aula „Al. Buia” (clădirea Agronomie, tel. 0251.413.085).

Pentru Ziua Mondială a Teatrului, studenţii au pregătit premiera spectacolului „Educaţiunea sentimentală la vite: O serbare şcolară – scenariu după scrierile lui I.L. Caragiale. Un spectacol de licenţă, de Alina Rece şi Edith Noferi, care este prezentat astă-seară, începând cu ora 19.30, şi care îi are în distribuţie pe Vlad Popescu, Alin Călinescu, Sara Ciuciulete, Mihaela Nicolae, Tatiana Ciorba, Ruxandra Radu, Cosmin Dolea, Alexandru Măndoiu, Andreea Gheorghe, Dragoş Teodorescu, Ruxandra Enache, Eva Ştefănescu şi Ionuţ Alexandru Marcu.

Mâine, 28 martie, ora 18.30, va avea loc o altă premieră a unui spectacol de licenţă: „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vişniec, cu un insert de Paul Goma. Tinerii actori se bucură de această dată de participarea extraordinară, alături de ei, a actriţei Mirela Cioabă, lect. univ. dr. la Departamentul de Arte. Regia şi scenografia îi aparţin aceleiaşi Alina Rece.