Mărțișoare pentru toate buzunarele, în centrul Craiovei

0
699

Profitând de vremea primăvăratecă de afară, comercianții de mărțișoare și-au întins tarabele în centrul Craiovei, ca și în alte cartiere. De-a lungul străzii Unirii, dar și în jurul zonei de la Doljana, măsuțele cu mărțișoare îi întâmpină deja pe cumpărători. Oferta din acest an este și ea una generoasă, existând mărțișoare pentru toate gusturile, dar și pentru toate buzunarele.  

Chiar dacă mai sunt câteva zile până la 1 Martie, comercianții de mărțișoare și-au întins deja tarabele de-a lungul străzii „Unirii”. La târgul din centrul Craiovei își fac loc și bijuteriile din pietre semiprețioase, pe care le întâlnești din loc în loc. Comercianții sunt veniți de la Baia Mare și oferă cumpărătorilor pietre semiprețioase în stare naturală, dar și obiecte de podoabă realizate prin prelucrarea acestora. „Pe taraba mea se găsesc aproape 3.000 de pietre prețioase, cele mai multe prinse în bijuterii. Sunt pietre de jad imperial, chinezesc, ametisturi, cuarțuri, agate. Toate bijuteriile pe care le vedeți sunt lucrare la un atelier al nostru de la Baia Mare, cu materie primă pe care o avem direct de la producători”, a spus Elisei Rancan, comerciant.

Bijuterii din pietre semiprețioase

Pietrele semiprețioase sunt prinse în coliere, brățări și cercei. Au diverse culori, de la negru și până la nuanțe deosebite de mov sau roz. Sunt căutate, îndeosebi, de persoanele mai în vârstă, care petrec mult timp pentru a se decide pe care bijuterie să o cumpere. „Toate pietrele semiprețioase sunt deosebit de frumoase, eu mi-am cumpărat câteva bijuterii lucrate, fiindcă mi-a plăcut culoarea acestei pietre de jad”, a mărturisit o cumpărătoare. Pentru un set format din colier, brățară și cercei, femeia a plătit 85 de lei și a avut dubii că jadul este unul autentic, făcând comparația cu o piatră cumpărată anul trecut, din China, la care a primit și un certificat de calitate. Bineînțeles, comerciantul de pietre semiprețioase i-a dat asigurări că este vorba de pietre autentice. 

Mărșișoare populare, confecționate în lemn

Colindând tarabele, nu ai cum să nu descoperi și mărțișoarele lucrate manual în lemn. Sunt expuse în două cutii, realizate tot din lemn, și au forme stilizate ce amintesc de folclorul românesc. Persoana care le vinde se recomandă a fi meșter artizan și spune că mărțișoarele sale fac parte din categoria artă populată. „Sunt mărțișoare tratate în lemn de paltin, pictate și cusute manual. Toate pleacă de la podoaba arhaică, întruchipează diverse simboluri din arta populară, cum sunt floarea vieții, zurgălăul, hora populară. Modelele sunt reinterpretate din vechile cărți de sculptură, pe care le-am consultat înainte”, spune artizanul popular, care continuă să lucreze în lemn chiar și în orele în care stă la vânzare.

Purtate ca și pandantive

Mărțișoarele sale din lemn au forme populare, stilizate, și sunt împodobite cu șnuruleț din lână, în culorile alb și roșu, pentru a se asorta cu lemnul. Cu toate că obiectele sunt realizate 100% manual, comerciantul spune că nu sunt mai deloc căutate de cumpărători. Mărțișoarele din lemn nu sunt nici scumpe, prețurile plecând de la 5 lei, cel mai ieftin, și până la 10 lei, cel care are atașat un șnuruleț din piele pentru a fi purtat la gât, ca și colier. „Aceste mărțișoare se confecționează foarte greu și, după părerea mea, sunt deosebite. Se pot folosi și pe post de pandantive, după ce li se îndepărtează șnurulețul acesta din lână”, a mai spus femeia, prezentându-și mărțișoarele.

Flori croșetate din ață, cu mărgele

De-a lungul străzii Uniri, la o tarabă micuță, o găsești pe doamna Natalia. Este pensionară și confecționează mărțișoare manuale, îndeletnicire de care s-a apucat în urmă cu vreo doi ani. Anul acesta, a venit cu broșe croșetate din ață și asortate cu mărgele sidefii, pe care le-a aplicat pe petale. „Fiindcă îmi place să croșetez, o prietenă mi-a dat ideea că ar fi frumos dacă aș face și mărțișoare. Am început în urmă cu doi ani, iar acum am venit cu flori, dar și cu fluturi”, a mărturisit pensionara. Lângă broșele din boboci de flori, stau, așadar, și fluturași cu aripioarele împletite din mărgele colorate, în diverse nuanțe. Toate mărțișoarele sale sunt prinse cu tradiționalul șnuruleț în alb și roșu.

Broșe bătute în pietre, la ofertă

Târgul este plin și cu multe mărțișoare gata cumpărate din depozite. Ceea ce diferă sunt prețurile, care sunt puțin mai mici la unele dintre tarabe. Ofertele pornesc de la broșele de dimensiuni mai mari, cu pietre strălucitoare, pe care le găsești aprape peste tot, la același preț – 20 de lei sau, la alte tarabe, chiar 30 de lei. Cumpărătorii pot să aleagă mărțișoare sub formă de libelule, bufnițe, păuni, broscuțe, leoparzi, lebede și fluturi sau instrumente muzicale. La broșe, există și oferta de 1 plus 1, adică la o broșă cumpărată, oferindu-se alta gratis. Există și mărțișoare placate cu aur de 24K, sub formă de floricele, la un preț de 6 lei. Nu lipsesc nici brățările din șnur roșu, la 2 lei. Oferta merge și mai jos, până la mărțișoare care se vând cu numai 1 leu sau chiar 0,5 lei.