Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Votul din Transnistria…deciziv pentru viitorul Republicii Moldova

0
497

Eurodeputatul Marian Jean Marinescu a făcut parte, în perioada 22-25 februarie, din Delegaţia comună a OSCE, PE şi Consiliul Europei pentru observarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, din data de 24 februarie 2019. În 2009, eurodeputatul liberal a fost şeful delegaţiei de monitorizare a alegerilor din Republica Moldova. Vicepreşedintele PPE a fost şi raportorul Parlamentului European în dosarul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni, adoptat în 2014. Europarlamentul român a încercat să explice de ce sociliştii lui Dodon au câştigat, de ce anumite categorii de votanţi au fost obstrucţionaţi la vota şi ce se va întâmpla, pe viitor cu Republica Moldova.

Marinescu este de părere că dacă alegerile se desfăşurau corect pentru  cetăţenii din Transnistria şi diaspora, blocul proeuropean ACUM ar fi avut mai multe mandate în Parlament. “Modul în care a fost organizat votul pentru cetăţenii din Transnistria precum şi pentru cei din diaspora a influenţat decisiv rezultatul alegerilor din Republica Moldova, în defavoarea forțelor politice proeuropene”, a spus vicepreşedintele Grupului PPE din PE. Deputatul european a creionat şi câteva concluzii după monitorizarea procesului electoral, în calitatea sa de membru al Delegaţiei de observatori a Parlamentului European. “În timp ce pentru diaspora, Comisia Electorală Centrală a interzis votul cu paşaportul expirat, fără a le da cetățenilor posibilitatea de a vota cu cartea de identitate, pentru cei din Transnistria nu doar că votul cu cartea de identitate a fost permis, dar autorităţile au emis în perioada de dinaintea alegerilor foarte multe cărţi de identitate. Astfel, prezenţa la vot a cetăţenilor din Transnistria a fost decisiv mai mare. Comparând prezența la vot a cetățenilor din Transnistria în anul 2016 cu cea din 2019 se observă că dacă în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2016 au votat 16.000 de persoane, la votul de ieri au participat peste 40.000”, a precizat Marian Jean Marinescu.

Prezența la vot a diasporei a fost foarte redusă, de doar 2,59%

Prezența la vot a diasporei a fost foarte redusă, de doar 2,59%, explicabilă în parte prin imposibilitatea de a vota cu cartea de identitate, în parte prin organizarea la faţa locului a secţiilor de votare ”Cauza principală a acestei creşteri spectaculoase a prezenţei la vot a fost aducerea organizată la urne a cetățenilor din Transnistria, lucru pe care l-am putut observa direct la cele două secţii de vot la care am participat ca observator. Având în vedere cele de mai sus, rezultatele votului de ieri vorbesc de la sine: diaspora a votat în proporţie de 75% în favoarea blocului proeuropean ACUM, în timp ce în una dintre secţiile de vot deschise pentru cetăţenii din Transnistria şi în care au fost prezenţi observatori ai PE, votul a fost de 60% în favoarea socialiştilor (PSRM).
Aceste detalii de organizare, în care votul unei categorii de cetăţeni este favorizat, iar al alteia este obstrucţionat, influențează în mod decisiv rezultatele alegerilor, în condiţiile în care rezultatele finale situează PSRM, PD și blocul ACUM cu scoruri apropiate”, a mai spus deputatul european.

Socialiștii au 35 de deputați, democrații 30, iar blocul ACUM 26 de mandate

După procesarea tuturor buletinelor de vot, socialiștii au 35 de deputați, democrații 30, iar blocul ACUM 26 de mandate în viitorul parlament. “Raportul oficial al delegaţiei de observatori din PE conţine multe observaţii critice, referitoare la transportul organizat al cetăţenilor la urne, la presupunerea că votul acestora a fost plătit, la modul în care s-a desfăşurat campania electorală, cu presiuni asupra funcţionarilor sau utilizarea resurselor administrative, toate acestea fiind lucruri nepermise atunci când vorbim despre alegeri libere şi democratice”, a concluzinat vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European.