Trei drumuri judeţene închise şi sute de gospodării fără energie electrică din cauza viscolului

0
140

Doljul a fost, pe parcursul zilei de ieri, sub atenţionare Cod Portocaliu de viscol până la ora 23.00. Însă ninsoarea care a pornit încă de duminică seară le-a dat mari bătăi de cap autorităţilor. Trei drumuri judeţene au fost închise, sute de gospodării din mai multe localităţi doljene au rămas fără curent electric, iar traficul a fost infernal, mai ales pe tronsoanele de drum în pantă cum a fost cazul la Pieleşti (DN 65), unde TIR-urile au fost oprite pe marginea carosabilului de mai multe ori pentru că nu puteau urca şi exista riscul să blocheze total drumul. Deşi, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, s-a acţionat cu peste 130 de utilaje de deszăpezire, pe drumurile naţionale şi judeţene, şi în jur de 300 tone de material antiderapant.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, unde este activată Grupa operativă, au anunţat, pe parcursul zilei de ieri, măsurile dispuse de autorităţi şi starea drumurilor din judeţ, dar şi a alimentării cu energie electrică. Reţelele de socializare au „luat foc” însă, din toate localităţile venind semnale că această răbufnire târzie a iernii este foarte greu de gestionat. Astfel, la ora 8 dimineaţa, erau 1.300 de gospodării din Gherceşti fără energie electrică. Echipele CEZ Distribuţie au remediat defecţiunea, însă au apărut, ulterior, probleme la Cernăteşti (132 de gospodării rămase fără curent electric), dar şi în Brabova şi Gogoşu, unde 670 de gospodării au rămas fără energie electrică din cauza viscolului. Reprezentanţii ISU Dolj au anunţat că s-a acţionat cu 65 de utilaje, pe toate drumurile naţionale din judeţul Dolj, alte 64 de utilaje de deszăpezire fiind angrenate în menţinerea viabilităţii drumurilor judeţene, în plus fiind folosit şi material antiderapant. Cu toate acestea, în jurul orei 12.00, din cauza viscolului puternic şi pentru a evita ca maşinile să rămână înzăpezite, Grupa operativă a luat decizia închiderii temporare a două drumuri judeţene, după cum au anunţat reprezentanţii ISU Dolj: – DJ 553 Poiana Mare – Maglavit  – km 24 – 41 – localităţile au acces la drumuri naţionale şi DJ 561E – Băileşti – Seaca de Câmp – km 0 – 11 – localităţile au acces la drumurile naţionale sau alte drumuri judeţene, iar spre seară, în jurul orei 18.00, a fost închis şi al treilea drum judeţean, DJ 551A  – Gioroc – Puţuri de la km 4 – 9,5 km.

Probleme au fost pe mai multe drumuri comunale, dar şi pe DN 65, mai ales pe porţiunile de drum în pantă, motiv pentru care au apărut blocaje în comuna Pieleşti din cauza TIR-urilor care urcau foarte greu sau deloc. Acestea au fost trase pe dreapta de mai multe ori de poliţiştii de la Rutieră, pentru ca drumarii să intervină, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Dolj, lt. col. Florin Cocoşilă.

Recomandări ale IPJ Dolj pentru circulaţie în condiţii de iarnă

Poliţia Doljeană recomandă tuturor participanţilor la trafic să ţină seama de condiţiile meteorologice atunci când pornesc la drum şi să circule cu viteză adaptată permanent condiţiilor de trafic. Oamenii legii reamintesc faptul că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă între 9 şi 20 de puncte-amendă, şi se va reţine certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie! În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale. Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor. Informaţii actualizate despre situaţia traficului rutier sunt postate pe siteul oficial al Poliţiei Române, la secţiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic, iar poliţiştii insistă să verificaţi starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi, înainte de a pleca la drum, mai ales cu urmează o perioadă cu temperaturi extrem de scăzute.