Consiliul Local Ghindeni, a patra şedinţă ordinară consecutivă, fără cvorum

0
591

PAGINA UNUIeri, gospodarii comunei Ghindeni au fost invitaţi de executivul local să participe la dezbaterile şedinţiei ordinare de consiliu, dar şi la o adunare obştească. Decizia primarului în funcţie, Florentin Rădulescu, de a discuta probleme locale în faţa a sute de cetăţeni a fost, aproape obligatorie am putea spune, din cauza gravităţii situaţiei administrative. Concret, edilul nu are de partea sa o majoritate în rândul consilierilor locali, motiv pentru care orice proiect de hotărâre este blocat prin neprezentarea majorităţii consilierilor la dezbateri. În joc este doar bunăstarea locuitorilor, prin pierderea a peste 200 miliarde de lei vechi cu titlu de fonduri nerambursabile. Un blocaj instituţional, deloc inedit, care arată cât de măruntă este gândirea unora dintre aleşii locali.

         Situată la doar 15 km de Craiova, comuna Ghindeni este o aşezare frumoasă, cu peste 2.000 de oameni harnici. Cu pământuri fertile şi gospodării bine rânduite, cei din Ghindeni s-au trezit cu o convocare la Căminul Cultural din localitate. La ora 12.00, ieri, aşa cum fuseseră anunţaţi, localnicii au venit cu mic, cu mare, în sală. O vreme însorită, la început de primăvară, cu promisiunea unui an agricol îndestulător, graţie precipitaţiilor din ultima vreme. Dar optimismul lor a pierit la momentul aflării motivului adunării populare.

Nu vor ei. Şi pace!

ghindeni primar radulescu florentinÎn faţa locuitorilor s-au aşezat primarul, secretarul şi consilierii locali. Dar nu toţi unsprezece. Doar cei ai PSD. Imediat a început şi şedinţa ordinară a Consiliului Local Ghindeni. „Este cea de a patra şedinţă ordinară, din această lună, prima fiind în data de 07 februarie. Iată că, opoziţia liberală nu se prezintă la şedinţă, deşi consilierii au semnat convocatorul. Mai mult, este aceeaşi ordine de zi pe care o înaintăm consilierilor de atâta vreme. Am dori şi noi să ştim motivul pentru care nu vor să se prezinte. Vă aduc la cunoştinţă că, întreaga noastră comunitate riscă să piardă peste 200 de miliarde de lei vechi drept fonduri nerambursabile. La punctul 3 al ordinii de zi avem un proiect de hotărâre privind cofinanţarea obiectivului de investiţii „Lucrări de reabilitare reţea de iluminat public în comuna Ghindeni”, iar la punctul următor avem proiectul de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru acelaşi obiectiv, pentru că TVA-ul s-a micşorat de la 20 la 19%. Or, prin neprezentarea consilierilor, care fac majoritatea de decizie în consiliul local, riscăm să plătim miliarde de lei vechi. Putem cofinanţa doar cu 20%, din totalul de 5 miliarde de lei vechi cât costă această investiţie. Ştiţi şi aţi văzut că toate becurile din comună sunt cu led şi nu a rămas colţ din localitate neiluminat”, le-a precizat Florentin Rădulescu, primarul comunei Ghindeni, tuturor celor prezenţi.

         Mult mai grav este că, la fel ca şi în comuna Coşoveni, lipsa votării P.U.G.-ului în consiliu local afectează dramatic investiţiile în localitate, prin aceea că nu se pot emite autorizaţii de construire. Canalizarea, executată pe doar 10% din proiectul iniţiat în 2008, are nevoie acum de un nou impuls pentru a fi repusă în lucru. Studiul de oportunitate şi proiectul tehnic aşteaptă, în zadar, aprobarea majorităţii consiliului local Ghindeni.

Ce va urma?

ghindeni (3)Cum, nici ieri, la cea de-a patra şedinţă ordinară consecutivă de consiliu local, nu s-a putut vota vreun proiect de hotărâre din cauza neprezentării consilierilor – 4 PNL, 1 PSRO şi 1 ALDE – o soluţie de ieşi din blocaj o constituie acţionare în instanţă şi solicitarea dizolvării consiliului local. „Nu avem viceprimar, pentru că nu vor să ia act de vacantarea mandatului lui Pârvu Marin. Acesta din urmă nu s-a mai prezentat la cinci şedinţe ordinare consecutive, motiv pentru care am iniţiat un proiect de hotărâre privind pierderea calităţii sale de consilier local şi declararea postului vacant. Grav este şi că riscăm să rămânem fără buget. În mandatul 2012-2016, când eu şi colegii mei din PSD deţineam majoritatea, nu ne-am opus la niciun proiect iniţiat de fostul primar, pentru că am considerat că este în interesul comunităţii să ridicăm nivelul de trai. Noi suntem vremelnici în aceste funcţii publice, dar oamenilor trebuie să le laşi ceva durabil, în urma ta. Inclusiv proiectele aflate, acum, în derulare sunt pornite pe vechiul mandat, când noi, social-democraţii am avut majoritatea”, a mai declarat primarul Florentin Rădulescu.

         O soluţie la dezamorsarea blocajului ar fi dizolvarea actualului consiliu local. Totuşi, ar urma câteva luni bune până când o nouă echipă se va alcătui ca majoritate. Or, timpul înseamnă bani! Fonduri nerambursabile, proiecte imposibil de iniţiat şi un blocaj financiar care ar încetini şi mai mult dezvoltarea comunei. Edilul din Ghindeni speră că, în cele din urmă, raţiunea va învinge iar opoziţia ce deţine majoritatea în legislativul local va înţelege că toate proiectele iniţiate sunt în beneficiul celor cărora le-au cerut votul.

Lucrări de modernizare a drumurilor, din martie a.c.

ghindeni (1)Cu 35 de miliarde de lei vechi în cont, primăria Ghindeni se pregăteşte să modernizeze drumurile comunale. Lucrările vor avea o valoare totală de 72 de miliarde de lei vechi, diferenţa provenind de la Ministerul Dezvoltării. Pe 11 martie a.c. se va decide cine este câştigătorul licitaţiei. „Mai avem 12 km de drumuri în extravilan ce trebui modernizate. Vom accesa fonduri în valoare de 40 mld. lei vechi şi pentru acest proiect. Am putea să angajăm din forţa de muncă locală. Dar şi aici suntem blocaţi de consilierii din opoziţie. Un buldoexcavator nou-nouţ stă inutilizabil pentru că nu vor să aprobe înfiinţarea unei societăţi locale prin care să asigurăm servicii publice. De amintit şi că, lipsa PUG-ului va duce la amenzi drastice din partea celor de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, care ne-au atras atenţia, în repetate rânduri, că trebuie să actualizăm P.U.G.-ul. Am discutat cu consilierii şi pe acest subiect. Le-am pus harta comunei în faţă. I-am rugat pe acei consilieri să decidă ei unde vor să extindă intravilanul comunei. Nici aşa nu au dorit. Înţelege-i, dacă poţi!” ne-a mărturisit edilul din Ghindeni.

         Să mai punctăm că, toate gospodăriile de aici sunt racordate la reţeaua de apă potabilă. Cele 18 fântâni publice au fost reabilitate. Monitorizarea video a localităţii va fi posibilă, în perioada următoare, tot prin fonduri nerambursabile, însă numai dacă majoritatea din consiliul local îşi va da acceptul.

Orgoliul şi prostia, într-un dans dezgustător

ghindeni (4)Iată, aşadar, o nouă mostră de mediocritate în actul administrativ, un nou motiv de a învrăjbi oamenii între ei, care nici pe departe nu putem spună că dau pe margine de belşug şi prosperitate. Înainte de a fi consilieri locali, cei care nu s-au prezentat patru şedinţe consecutive ar trebui să se gândească că lumea se schimbă rapid, nimeni nu mai are de ce să bată pasul pe loc şi că ar trebui să-şi accepte calitatea de om, tot mai greu de regăsit în rândul multor aleşi locali.

A fost o vreme când doar lor, edililor locali, le era bine ca localitatea să stea în mocirlă, să nu aducă nicio urmă de investiţii în confortul semenilor. Şi au acţionat aşa pentru a cumpăra mai lejer un pogon de teren, o casă, o vie, o grădină. Interesele, chiar mărunte, aşa cum ni se par nouă la prima vedere, sunt mult mai complicate. Merg la nivel înalt, străbat chiar şi birourile administraţiei judeţene, ajungând la lideri centrali din politică şi administraţie. Ne este greu să credem că, dacă s-ar aşeza la masa dialogului, inclusiv liberalii şi social-democraţii, nu s-ar găsi o soluţie la grava criză administrativă din Ghindeni. Dar, iată că, nu se întâmplă aşa ceva. Şi ne mai mirăm că e viaţa grea!