Al treilea an în care Teatrul Naţional din Craiova nu are nici o nominalizare la Premiile UNITER!

0
605

Pentru al treilea an consecutiv, producţiile Teatrului Naţional „Marin Sorescu” nu au intrat în atenţia Uniunii Teatrale din România atunci când a venit vorba de selecţia naţională în vederea recompensării creativităţii şi performanţei. Aşadar, instituţia craioveană nu are nici o nominalizare la nici una dintre secţiunile Galei Premiilor UNITER, care, la această a XXV-a ediţie, se va desfăşura la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, pe data de 8 mai a.c. Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Alice Georgescu şi Mircea Morariu, iar spectacolele selectate au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016.

trofeu 1Gala Premiilor UNITER se desfăşoară anual, începând din 1991, acordând distincţiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu. După ce, ani buni, a fost organizată la Bucureşti, ediţia din 2013 a fost găzduită de somptuoasa sală a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, ediţia din 2014 – de Palatul Culturii din Târgu Mureş şi ediţia din 9 mai 2016 a fost transmisă în direct din Sala Mare a Teatrului „Regina Maria” din Oradea, Gala ajunge în 2017 la Timişoara.

Pentru „Cel mai bun spectacol”, avute în vedere sunt, de această dată, „Amadeus” – direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, la Teatrul Metropolis Bucureşti (nominalizare şi pentru „Cea mai bună regie”); „Artists Talk” – un spectacol de Gianina Cărbunariu, la ARCUB; „PASĂREA RETRO se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte” – scenariul şi regia Radu Afrim, la Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklos” (nominalizare şi pentru „Cea mai bună scenografie”, Irina Moscu). Între cei mai buni regizori au fost apreciaţi şi Yuri Kordonsky („În adâncuri”, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj) şi Bobi Pricop („O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti), iar între cei mai buni scenografi – Adrian Damian („Iarna”, la Teatrul „Nottara” Bucureşti) şi Dragoş Buhagiar („Cafeneaua”, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi). Cei mai buni actori în roluri principale vor fi selectaţi dintre Alina Petrică, Ana Ularu şi Mihaela Trofimov, Andrei Huţuleac, Ciprian Nicula şi Richard Bovnoczki, cu toţii pentru roluri din spectacole puse în scenă la teatre bucureştene. Lista completă a nominalizărilor se regăseşte pe site-ul www.uniter.ro.

teatrul national marin sorescuConform statutului, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiul pentru întreaga activitate (actriţă, actor, scenografie, critică şi istorie teatrală, regie); Premiile Speciale (pentru spectacolul de circ, pentru teatrul de copii, pentru coregrafie în arta spectacolului, pentru teatrul de păpuşi şi marionete, pentru teatrul de revistă, pentru muzică de teatru, pentru performanţă în domeniul nonverbal); Premiul de Excelenţă. De asemenea, mai sunt decernate Premiul MECENA, Premiul Special al Preşedintelui UNITER, Premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului”, Premiul Consiliul Britanic.

Trofeul care însoţeşte premiile este opera artistului plastic Ion Bitzan. Devenită, în timp, unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii noastre teatrale, Gala este transmisă în direct, prin colaborare cu televiziunea şi radiodifuziunea publice.