Moment deosebit pentru justiţia doljeană: Tribunalul Dolj se mută în „casă nouă”

0
822

În prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice locale şi judeţene, dar şi a unor oficialităţi, între care Gabriela Scutea, secretar de stat în cadrul Ministerului Justitiei, Robert Cazanciuc, fostul ministru al Justiţiei, Adrian Bordea, membru al CSM, reprezentanţi ai Băncii Mondiale, Ambasadei Franţei în România şi ai unor şefi de instanţe şi Parchete, ieri, a avut loc inaugurarea sediului Tribunalului Dolj. Noua clădire, mult mai potrivită pentru înfăptuirea unui act de justiţie modern, are toate dotările necesare unei instanţe cu număr mare de cauze şi, în premieră în România, este dotată cu o sală specială pentru audierea minorilor. Au fost emoţii, mulţumiri, strângeri de mână, mai cu seamă că proiectul a fost iniţiat în anul 1999 şi mulţi nu mai credeau că vor apuca să-l vadă concretizat.

Noul tribunal
Vechiul tribinal

Preşedintele Tribunalului Dolj, judecător Adina Elvira Ghiţă, împreună cu judecătorul Adrian Bordea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi cu două colege au fost cei care au tăiat, ieri, panglica de inaugurare a noii clădiri a Tribunalului Dolj. Lucrările au început în mai 2014, iar, potrivit contractului, constructorul Bog’Art avea doi ani la dispoziţie ca să predea clădirea „la cheie“. Mai exact, termenul de finalizare a lucrărilor era 12 mai 2016, dar s-a reuşit devansarea acestuia. Preşedintele instanţei, judecător Adina Elvira Ghiţă, vizibil emoţionată, a ţinut să mulţumească tuturor celor implicaţi în realizarea acestui proiect, dar şi colegilor de instanţă care au lucrat cum au putut în ultimii doi ani, în condiţii total improprii. Judecătorul Adrian Bordea a precizat că este „un moment deosebit pentru justiţia doljeană, un eveniment care arată consolidarea justiţiei prin consolidarea infrastructurii ei”, în timp ce Gabriela Scutea, secretar de stat în Ministerul Justiţiei a subliniat ceea ce aduce în beneficiul justiţiabilului acest sediu nou şi modern: „Avem o sală de studiu a dosarelor. Avem o sală specială pentru audierea minorilor, care reprezintă o premieri. Pot spune că este un succes pentru Craiova, dar şi pentru Ministerul Justiţiei şi pentru toată echipa care a participat la implementarea acordului cadru de finanţare”. Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei în perioada 2013 – 2015, care a fost prezent la demararea lucrărilor, dar a mai trecut şi anul trecut pe aici, pentru a vedea stadiul acestora, a dat glas unui gând pe care îl aveau mare parte din cei prezenţi la festivitate: „am reuşit să transformăm un basm într-o realitate”, şi a adus şi un cadou de casă nouă, o tapiserie lucrată manual de studenţie de la „Arte”. Felicitări au venit şi din partea reprezentanţilor Ambasadei Franţei în România, dar şi ai Băncii Mondiale. Cuvântul de încheiere i-a revenit primarului Craioveni, Lia Olguţa Vasilescu, care i-a felicitat, la rândul ei, pe cei care au făcut posibilă realizarea acestui edificiu şi, drept cadou de casă nouă, a anunţat că se alocă 8000 de metri pătraţi pentru Judecătoria Craiova şi Curtea de Apel Craiova.

Opt variante de proiect

În ianuarie 2006, Guvernul României a încheiat cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) acordul de împrumut nr. 4811 – RO privind implementarea proiectului „Reforma Sistemului Judiciar”. Prima dintre componentele acestui proiect a fost reabilitarea infrastructurii instanţelor, aici fiind inclusă şi extinderea Tribunalului Dolj. Iniţial, în discuţie a fost Palatul de Justiţie, proiectat încă din 1999, fiind conceput să asigure funcţionarea atât a Curţii de Apel Craiova, cât şi a Tribunalului Dolj. Însă dublarea volumului de dosare, a structurii organizatorice şi a schemelor de personal a făcut ca, în timp, toţi cei implicaţi în modificarea proiectului (şi au fost 8 variante din 1999 şi până la cea actuală) să realizeze că imobilul este suficient doar pentru Tribunalului Dolj. Construcţia este monobloc, are circa 11.000 m.p., cu regim de înălţime demisol, parter şi patru etaje, în care sunt dispuse spaţiile necesare actului de justiţie aferente Tribunalului Dolj.

Sala destinată audierii minorilor – singura dintr-o instanţă din România

Noul sediu este modern şi are toate cele necesare funcţionării în bune condiţii a unei instanţe de judecată: 6 săli de şedinţe dotate cu sisteme SIIISJ (Sistem informatic integrat de înregistrare a şedinţelor de judecată) şi de afişaj al proceselor în curs de soluţionare şi cu intrare separată pentru personal şi public, 5 camere de consiliu dotate cu SIIISJ şi de afişaj a proceselor în curs de soluţionare, 7 camere de deliberări, 40 birouri pentru judecători, 27 birouri pentru grefieri, 5 birouri pentru asistenţii judiciari, birouri pentru compartimentele financiar, informatică, o sală de şedinţă pentru desfăşurarea Adunărilor generale ale judecătorilor, dotată cu sistem de conferinţă şi video conferinţă, o altă sală de conferinţe dotată cu sistem de traducere în patru limbi şi un spaţiu suficient de mare pentru arhivă. Marile noutăţi ar fi sala de studiu şi o sală destinată special audierii minorilor, realizată după modelul sistemului judiciar francez, aceasta fiind singura de acest gen într-o instanţă din România. Prin comparaţie, până la demararea lucrărilor, judecătorii Tribunalului Dolj lucrau chiar şi câte 13 în acelaşi birou din cauza lipsei spaţiului, nu existau birouri pentru preşedinţii de secţii, nu existau suficiente birouri nici pentru grefieri, care îşi desfăşurau activitatea chiar şi 17 într-un birou, astfel că nici măcar nu intra în discuţie amenajarea unei camere de consiliu sau a uneia pentru audierea martorilor sub acoperire, în acest sens fiind folosit biroul preşedintelui de instanţă. Urmează ca tot personalul şi arhiva să se mute în noua clădire, data la care va începe judecarea proceselor aici urmând să fie făcută publică în timp util, după cum au precizat reprezentanţii Tribunalului Dolj.

Sala nouă
Sala veche