Ceremonial deosebit la Craiova: ISU Dolj a primit Drapelul de Luptă

0
270

Ministrul secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, Raed Arafat, i-a înmânat, ieri, Drapelul de Luptă comandantului Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj, col. Constantin Florea, care a jurat, împreună cu cadrele unităţii, să-l „păstreze ca pe lumina ochilor …”. Ceremonialul, defăşurat în Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova, a marcat împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea primei Companii de Pompieri în Craiova, dar şi 83 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România. „Să daţi, în continuare, dovadă de profesionalism şi să fiţi mândri, pentru că puţine unităţi se pot lăuda cu 150 de ani de existenţă”, le-a cerut Raed Arafat pompierilor doljeni. 

Manifestările prilejuite de cele trei evenimente deosebite sărbătorite, ieri, de cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au început la sediul unităţii, unde, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice locale şi judeţene, a colaboratorilor de la celelalte instituţii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a fost prezentată semnificaţia Zilei Protecţiei Civile din România. Au urmat, apoi mesajele autorităţilor, cadrele ISU Dolj primind mulţumiri şi fiind felicitate pentru activitatea desfăşurată în gestionarea situaţiilor de urgenţă. Invitaţii au participat şi la lansarea a două cărţi cu tematică specifică istorico-militară a „Pompierilor Olteni”. Au fost acordate distincţii şi medalii cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de la înfiinţarea primei „Companii de Pompieri ” din municipiul Craiova, toţi cei prezenţi fiind, la final, invitaţi să viziteze Centrul de coordonare şi conducere  a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră şi să vadă o parte din tehnica de intervenţie expusă în curtea unităţii.

Întreaga asistenţă s-a mutat apoi în Piaţa „Mihai Viteazul”, unde a fost organizat un emoţionant ceremonial, în cadrul căruia s-a înmânat Drapelul de Luptă al Unităţii. După slujba oficiată de un sobor de preoţi, pompierii aliniaţi în Piaţă i-au prezentat onorul ministrului secretar de stat din MAI, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), general de brigadă Ovidiu Vasilică, a dat citire decretului prezidenţial prin care se acordă Drapelul de Luptă Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” al judeţului Dolj, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea primei Companii de Pompieri în Craiova. Comandantul ISU Dolj, col. Constantin Florea, a primit Drapelul de Luptă din mâinile lui Raed Arafat, l-a sărutat, în piaţă răsunând apoi jurământul pompierilor: „Jur să păstrez ca pe lumina ochilor Drapelul de Luptă tricolor, simbol al unităţii, suveranităţii şi independenţei naţionale, al onoarei, vitejiei şi gloriei militare a poporului român, al tradiţiilor eroice străbune şi al Patriei mele România!”. „Această zi reprezintă momentul în care curajul, devotamentul şi profesionalismul de care daţi dovadă vă este răsplătit. Să fiţi mândri, pentru că sunt puţine unităţi din România care se pot lăuda cu 150 de ani de existenţă. Înmânarea Drapelului de Luptă este menită să vă motiveze şi mai mult în lupta pe care o duceţi în fiecare secundă. Vă asigur de întreaga susţinere a Ministerului Afacerilor Interne”, a precizat Raed Arafat. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea a patru plutoane de pompieri, pe acordurile fanfarei militare şi în aplauzele craiovenilor prezenţi la eveniment.

La 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468 se aprobă “Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop “să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. Prin prevederile sale detaşează net apărarea pasivă de apărarea activă. Momentul este considerat drept actul de naştere al protecţiei civile.