Încă patru doljeni, diagnosticaţi cu gripă

0
410

Încă patru doljeni au fost diagnosticaţi cu gripă în ultima săptămână, cazurile fiind confirmate de Institutul “Cantacuzino” din Bucureşti. La nivel naţional, încă 12 persoane au murit din cauza gripei, astfel că, de la începutul sezonului şi până în prezent, numărul celor care şi-au pierdut viaţa a ajuns la 33.

Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămână (1.715) este mai scăzut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.910 cazuri). Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 16,32%. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat, dar există dovada circulaţiei de virusuri gripale în populaţie, reprezentanţii DSP Dolj au caracterizat săptămâna prin activitate gripală sporadică.

În perioada 15-21 februarie a.c. au fost vaccinate antigripal 115 persoane din grupele la risc prin cabinetele medicilor de familie şi spitale.

12 decese provocate de gripă, în doar o săptămână

La nivel naţional, numărul de decese la pacienţi diagnosticaţi cu virusul gripal a ajuns la 33, din care 31 cu AH1 sezonier şi doi cu AH3. Numai în săptămâna 15-21 februarie s-au înregistrat 12 decese noi la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal, la fel ca în săptămâna precedentă, toate cu virus gripal AH1 sezonier. Cei care au murit din cauza gripei aveau vârste cuprinse între câteva luni şi 65 de ani, 22 de persoane fiind de gen masculin şi 11 feminin. Din cele 33 de persoane, 31 au avut condiţii medicale pre-existente, 30 nefiind vaccinate. Astfel, şase persoane decedate din cauza gripei sunt din Argeş, 11 din Bucureşti, 3 din Cluj, 5 din Prahova, 2 din Hunedoara şi câte una din Dâmboviţa, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vâlcea.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi SARI până la 23 februarie au fost confirmate cu laboratorul 573 cazuri de gripă: 498 cazuri tip A, subtip H1 sezonier, 27 cazuri tip A, subtip H3, 40 cazuri tip A, nesubtipate, 9 cazuri tip B. În săptămâna 15-21 februarie s-au înregistrat la nivel naţional 318 cazuri de gripă/ILI, comparativ cu 352 de cazuri înregistrate în săptămâna anterioară. De asemenea, în aceeaşi săptămână s-au înregistrat 44 cazuri de Infecţie Respiratorie Acută Severă (SARI), cu unul mai mult faţă de săptămâna precedentă şi cu 15 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului anterior.

Respectarea normelor de igienă, cel mai eficient mijloc de prevenţie

Cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă. Alte recomandari sunt izolarea la domiciliu sau spital a persoanelor bolnave; evitarea colectivităţilor- serviciu, gradiniţă, şcoala, spaţii închise, supraaglomerate; folosirea batistei  sau şerveţelului de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei; spălatul mâinilor cu apă caldă şi săpun după strănutat sau tuse; vestimentaţie adecvată temperaturii de afară; evitarea vizitelor la persoanele bolnave; aerisirea încaperilor la domiciliu sau la locul de muncă; alimentaţie sănătoasă cu multe fructe şi legume cu aport crescut de vitamine; mişcare fizică în aer liber, efortul fizic tonificând organismul.

Vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi în special a complicaţiilor cauzate de  infecţia gripală. Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele risc de complicaţii cauzate de gripă şi pentru persoanele care îngrijesc aceste persoane,care beneficiază de vaccin gratuit prin cabinetele medicilor de familie.

În categoriile la risc intră persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire(copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt; toate pesoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani.