Craiova, un ambasador mondial al câinilor de salvare

0
397

În luna august, Craiova va fi gazda celui mai mare eveniment chinologic organizat vreodată în Europa de Est. Campionatul Mondial al Câinilor de Salvare, organizat de Federaţia Chinologică Internaţională, se va desfăşura în oraşul nostru, iar observatorul delegat pentru această competiţie mondială, germanul Walter Hoffmann, a fost prezent în Bănie pentru a anunţa evenimentul.

În acest week-end, la hotelul Ramada, are loc adunarea generală a Federaţiei Chinologice Internaţionale, în cadrul căreia se va anunţa oficial că oraşul Craiova este gazda Campionatului Mondial al Câinilor de Salvare, cel mai mare eveniment chinologic la nivel mondial. Timp de două zile, comisia de experţi va avea întâlniri cu reprezentanţii Primăriei Craiova, Consiliului Judeţean, Jandarmeriei, ISU şi va vedea zonele de concurs.

„Sunt 20 de experţi, din 20 de ţări, fiecare reprezentând zona sa geografică. Timp de două zile, ei vor discuta despre ce se va întâmpla în acest sport în următorii zece ani. Faptul că s-a ajuns să se discute în Craiova ce se întâmpla în lume este un punct de reper extrem de important. Ei văd Craiova ca pe un oraş civilizat şi vor să vină aici. Este un mesaj cât se poate de direct: vă ajutăm, vă susţinem, demaraţi! Craiova este un punct de reper şi de aici se pleacă în toată ţara”, a declarat Liviu Ionescu, preşedintele Centrului Naţional de Educare Canină.

Expertul Walter Hoffmann, prezent la Craiova

La conferinţa de presă de vineri, a participat Walter Hoffmann, un cunoscut expert mondial în activitatea sportivă chinologică. De altfel, germanul face parte din comisia de experţi pe câini de salvare a Federaţiei Chinologice Internaţionale, calitate în care a făcut parte din juriul campionarului mondial de anul trecut, desfăşurat în Danemarca. Expertul mondial a recunoscut că ţările din estul Europei nu au un interes prea mare pentru câinii de salvare, dar a spus că oricând există posibilitatea să se pornească pe acest drum cu nişte câini buni şi o echipă devotată.

„Câinii de salvare sunt foarte activi în Germania, Austria, Elveţia şi Europa centrală, pe când, în estul Europei, sunt folosiţi mai puţin. Nu sunt mulţi câini şi nici nu este un interes prea mare. Munca alături de câinii de salvare, antrenamentele, toate au nevoie de o echipă care să lucreze împreună. Echipa este baza succesului. Dacă eşi singur, nu prea ai şanse. Trebuie să găseşti prieteni, oameni cu aceeaşi pasiune pentru sportul cu câini şi să-i placă să se ocupă cu acest sport. Există posibilitatea ca şi românii să înceapă o tradiţie în acest sens, precum Germania, dar este nevoie de câini buni. Trebuie câini buni şi oameni care să iubească acest sport”, a mărturisit Walter Hoffmann, care a lăudat echipa de la Craiova.

Vor fi implicaţi zeci de voluntari

Din martie şi până în august, organizatorii vor începe o campanie de popularizare a a evenimentului, prin diverse programe şi activităţi chinologice, care se vor desfăşura în centrul oraşului şi la hipodrom. După evenimentul din august, România va fi a cincea ţară din lume care va reuşi astfel să organizeze toate tipurile de evenimente mondiale chinologice. „Este un vis al meu. Prin anii 2000, când încercam să spun chinologiei din România şi din Europa de Est, toată lumea m-a trimis la plimbare şi la spitalul 9. Ei ziceau ca va fi bine dacă România va reuşi să organizeze măcar un eveniment, dar uite că le-am făcut pe toate”, a spus Liviu Ionescu, care a depus mult suflet şi efort în toate competiţiile de acest gen care au avut loc până acum la Craiova.

În organizarea evenimentului, sunt implicaţi foarte mulţi voluntari, care fac o muncă pe care oamenii nu o văd. „Vrem să le demonstrăm românilor că această pasiune nu mai este un lux, ci este o necesitate”, a spus cu mândrie Liviu Ionescu.

Calificativ organizatoric foarte bun

Trebuie amintit faptul că oraşul Craiova a fost desemnată a fi gazda acestei ediţii de campionat datorită calificativului foarte bun pe care l-a obţinut din partea experţilor. Datorită team-leaderului Liviu Ionescu, echipa de la Craiova are un palmares foarte bun în acest moment, participări la campionate mondiale, iar cea mai mare distincţie fiind titlul de vicecampioni mondiali pe echipe. Capacitatea organizatorică a Craiovei a fost testată în toamna anului trecut când, în premieră pentru Europa de Est, a avut loc aici Campionatul Mondial de Misiuni al Echipelor Canine de Salvare, la care au participat 18 echipe din cinci ţări.

„Impactul va fi foarte mare pentru că, în spatele acestei activităţi chinologice, foarte mulţi au un evantai de activităţi socio-profesionale. Ei vor spune mai departe în mass-media internaţionale cine este Craiova şi ce înseamnă Europa de Est. Va fi un feedback despre România, nu numai despre activitatea chinologică”, a punctat Liviu Ionescu.