Controlul alimentar, aproape inexistent! Multe din alimentele importate, bombă cu ceas pentru sănătatea oamenilor

0
420

În plin proces de descoperire a cauzei care a provocat agravarea stării de sănătate la mai mulţi copii de vârstă foarte fragedă, autorităţile sanitar-veterinare sunt, în ceasul al doisprezecelea, cu ochii pe importurile de legume şi fructe. Tardiv totul. De fapt, ni se confirmă eterna neputinţă a statului, prin organismele sale de verificare şi control, în a apăra siguranţa alimentară a cetăţenilor. Incidentele alimentare recente, respectiv zecile de tone de roşii cu concetraţii de pesticidele peste limitele admise, cinci sortimente de ciocolată ale companiei Mars retrase de la comercializare, iar nuca de cocos vândută de un retailer de top suspectată că ar fi infestată cu salmonella, motiv pentru care produsul va fi şi el retras de la comercializare, toate acestea confirmă indolenţa autorităţilor, dacă nu chiar inconştienţa. Este inimaginabil cum, miile de angajaţi din toate structurile responsabile cu controlul alimentar sunt, practic, inutile şi, abia, când se ajunge la cazuri de decese, statul român o ia pe firul apei şi constată că hiba este undeva…tot la alimente!

Scandalul provocat de îmbolnăvirile bebeluşilor este de o gravitate fără seamăn. Autorităţile noastre ridică, zilnic, din umeri şi spun că nu pot depista cauza, care ar fi provocat decesul copiilor şi îmbolnăvirea altora. Totuşi, ca să livreze ceva spre liniştirea populaţiei, Patriciu Achimas Cadariu, ministrul Sănătăţii, a declarat într-o conferinţă de presă că: „După întâlnirea cu specialiştii Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, vă putem spune faptul că s-au identificat cauzele îmbolnăvirii, respectiv bacteria escherichia coli”. Pe de alta parte, probele trimise in Italia, dupa primele decese, au aratat ca bacteria E-coli, fie are o sursa alimentara, fie provine de la persoane din anturajul copiilor. Deci, de vină e bacteria, dar nu ştim cine o poartă: ori alimentele, ori un vector uman.

Explicaţiile ascund un adevăr crunt: nimeni nu mai poate garanta că alimentele pe care le consumăm sunt conforme unor standarde minimale de siguranţă alimentară. Şi, ca să fim realişti, orice supermarket se acoperă în faţa autorităţilor prin faptul că, pentru produsele scoase la vânzare în spaţiile sale deţine declaraţii de conformitate emise de producători. Or, pe aceştia din urmă cine îi mai controlează? Cam nimeni! Teoretic, ar trebui să fie un medic sanitar-veterinar alocat la producătorii alimentari, care să garanteze că, toate produsele sunt sănătoate; practic, ştim ce înseamnă să faci controale în România! Pentru producătorii de afară oricum nu ştim nimic!

Analizele au început în supermarketuri

Unde s-au dus autorităţile să ia primele probe? Tot la retaileri.  Primul pas a fost prelevarea efectuată de inspectorii DSVSA Argeş, în data de 13.02.2016, din mai multe loturi de portocale, din hipermarketurile din judeţul Argeş (localităţile: Piteşti, Mioveni, Curtea de Argeş, Topoloveni şi Câmpulung), pentru a verifica posibilitatea existenţei unor depăşiri ale limitelor admise de reziduuri de pesticide în aceste fructe. Probele au fost trimise, în aceeaşi zi, către Laboratorul Naţional de Referinţă din Bucureşti, pentru a fi analizate. Rezultatele analizelor, finalizate la 15.02.2016, aratau că nu se înregistrează depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide. În perioada 01.01.2016 – 14.02.2016, laboratoarele acreditate specializate din cadrul reţelei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au recepţionat, în vederea determinării reziduurilor de pesticide, 416 probe din produse alimentare de origine nonanimală. La acestea se adaugă 34 de probe prelevate la sfârşitul anului 2015 şi pentru care s-au eliberat buletine de analiză în anul 2016. Din totalul celor 450 de probe recepţionate, pentru 403 au fost eliberate buletine de analiză, iar pentru 47 se aşteaptă  rezultatele.

Probe recoltate şi la frontieră

Au urmat verificări la frontieră. Probele au fost recoltate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi au vizat produse de origine nonanimală, care au ca risc asociat prezenţa de reziduuri de pesticide (reziduuri de insecticide, erbicide, fungicide, raticide etc., substanţe care se utilizează în diferite etape de obţinere a produsului destinat consumatorului final (însămânţare, cultivare, transport, depozitare). Dintre fructele şi legumele din care au fost prelevate şi analizate probe în anul 2016 au fost: portocale, mandarine, lămâi, struguri, banane, grapefruit, dovlecei, rodii, morcov, ardei, fasole, salată verde, castraveţi, mere, roşii, varză, pomelo. La toate probele, pentru care s-au eliberat buletine de analiză, nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide.

Roşiile din Iordania trebuie distruse

În aceaşi zi, 25.02.2016, ANSVSA publică un comunicat de presă, prin care confirmă, pentru prima dată, decizia de neutralizare pentru un lot de câteva zeci de tone de tomate din Iordania. „În perioada 1 ianuarie – 23 februarie a acestui an, inspectorii ANSVSA au controlat un număr de 1.441 de transporturi de produse de origine nonanimală, care au ca risc asociat prezenţa de reziduuri de pesticide şi au prelevat, pentru determinări de laborator, un număr de 505 probe. Verificările au fost realizate în posturile de inspecţie la frontieră şi punctele finale de import şi au vizat determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import. Pentru cele 505 probe prelevate şi transmise pentru analiză, au fost eliberate buletine pentru număr de 440, restul aflându-se în curs de finalizare a determinărilor de laborator. Dintre cele 440 de probe analizate, o singură probă a prezentat depăşirea limitei maxime admise pentru reziduuri de pesticide, restul probelor analizate au avut rezultate conforme. Rezultatul neconform s-a înregistrat la o probă de tomate, provenite din Iordania. Conform procedurilor, lotul respectiv de tomate a fost dirijat către neutralizare”, se precizează în comunicatul ANSVSA.

Probleme şi la ciocolata Mars

În data de 23.02.2016, la ora 19.00, Punctul Naţional de Contact RASFF România a fost notificat de către Punctul European de Contact RASFF asupra unei retrageri iniţiată de compania MARS pentru 5 sortimente de produse din ciocolată: SNICKERS®, MARS®, MILKY WAY®, CELEBRATIONS® si MINI MIX®, după ce un fragment de plastic a fost identificat într-un produs. „ANSVSA colaborează cu MARS România în acţiunea de retragere a loturilor de produse suspicionate de pe piaţă, urmărind modul de retragere de la comercializare precum si alte acţiuni pe care compania le întreprinde, cum ar fi informarea consumatorilor. În conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu procedurile ANSVSA, MARS România a transmis Autorităţii anunţul privind retragerea tipurilor de produse suspicionate, care conţine detalii si recomandări pentru consumatori” se arată într-un alt comunicat al ANSVSA publicat la 26.02.2016.

Suspiciuni şi în Craiova

Deocamdată, ipotezele de lucru sunt că sindromul hemolitic uremic de care suferă micuţii ar putea fi provocat  E-coli provenită de consumul de legume, fructe sau produse lactate din import, copiii totuşi având peste 6-7 luni, dată de la care se pot introduce în alimentaţie legume şi fructe pasate şi, desigur, lapte praf. „Am recoltat probe de fructe, legume şi lapte de la o singură unitate înregistrată la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj. Rezultatele le vom avea luni. Există o suspiciune la această unitate, dar protocolul instituţional de emitere a buletinului de analiză are un timp clar determinat de verificare şi elaborare. Noi desfăşurăm, în continuare, acţiunile curente de monitorizare a alimentelor şi suntem pregătiţi să aplicăm măsurile ce se impun”, ne-a precizat dr. Costică Retea, director adjunct al DSVSA Dolj.