Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice doreşte schimbarea sistemului de învăţământ

0
368

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, prof.univ.dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, s-a aflat, ieri, la Craiova, pentru o discuţie, în principal, cu directorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar din Dolj. A fost cea de-a XIII-a întâlnire cu cadrele didactice din fiecare judeţ.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, prof.univ.dr. Sorin Mihai Cîmpeanu a declarat că problemele de la Dolj sunt, în general, aceleaşi cu cele din toată ţara. „Am remarcat dificultăţi ca şi în celelalte judeţe. O parte le-am soluţionat. Astfel, începând cu cel de-al doilea semestru, personalul nedidactic va ave un spor salarial cu 12%, iar personalul didactic şi didactic auxiliar vor avea, în acest an, două creşteri salariale – cu 5% din martie şi cu alte cinci procente din septembrie. De asemenea, în judeţul Dolj am plătit cadrelor didactice, care şi-au câştigat în instanţă drepturile salariale pierdute în 2010, 19 milioane de euro pentru anii 2014 şi 2015, iar pentru anul 2016 vor fi plătite alte 9 milioane de euro.”.  În ceae ce priveşte rezultatele obţinute la Bacalaureat, ministrul Sorin Cîmpeanu a remarcat trendul ascendent al ultimilor ani, de la 41%, în 2013, la 55% în 2015.

Din nou, în discuţie BAC-ul diferenţiat

A fost readusă în discuţie posibilitatea introducerii examenului de Bacalaureat diferenţiat. „Este vorba de două forme de exigenţă – una de nivel mediu, în care cel care obţine diploma să aibă acces la învăţământul post-liceal şi cel terţiar non-universitar – şi una de nivel ridicat, care să dea dreptul abslventului să meargă mai departe, inclusiv la masterat. Dar, ca o noutate, cel care va alege primul nivel poate ulterior să treacă şi la următorul”, a mai precizat ministrul Educaţiei. Acesta a mai afirmat că este adeptul unui management de patru ani la instituţiile de învăţământ şi inspectorate, de aici şi susţinerea concursurilor pentru posturile de conducere, în această primăvară: „cred în necesitatea managementului pe baze de competenţă şi, de asemenea, vom schimba metodologia de încadrare pe post a cadrelor didactice., care e nemodificată din 1998.”

„Susţin autonomia universitară”

Printre priorităţile ministerului se află susţinerea învăţământului tehnic şi profesional, „ca o verigă importantă între sistemul educaţional şi piaţa muncii”, precum şi promovarea sistemului dual de învăţământ. În ceea ce priveşte învăţământul universitar, prof.univ.dr. Sorin Cîmpeanu s-a declarat adeptul susţinerii examenului de admitere, „dar numai dacă va fi generalizat şi să existe un minimum de fair-play între universităţi. Susţin autonomia universitară şi încercăm să intrăm pe un proiect cu fonduri europene, pentru asigurarea de burse sociale pentru studenţi. În ceea ce priveşte Universităţile, acestea trebuie internaţionalizate, iar clasificarea lor să nu mai fie realizată ca până acum, la general, ci în funcţie de specializare. Niciodată nu poţi compara o Universitate de Arte, de exemplu, cu una Politehnică.”

Vizita prof.univ.dr. Sorin Mihai Cîmpeanu a fost una atipică şi asta că pentru prima oară în istoria Doljului, un ministru al Educaţiei nu stă de vorbă cu reprezentanţii administraţiei publice locale, dar nici cu reprezentantul Guvernului în teritoriu. Iar lucrul acesta nu este în regulă….