„Suntem imbatabili!”

0
476

Primăria Craiova a semnat, ieri, un protocol de colaborare cu toate cele cinci județe din regiunea Oltenia care vor susține, de acum încolo, Bănia în competiția pentru obținerea titlului de capitală culturală europeană. Județele Dolj, Gorj, Oltul, Mehedinți și Vâlcea vor organiza toate acțiunile culturale sub egida Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană” și vor pune la dispoziție patrimoniul cultural și turistic de care dispun. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, și-a asigurat partenerii că, împreună, vor fi imbatabili, apoi le-a dăruit câte o mascotă: un praz verde și ecologic în fața căruia europenii își vor scoate jobenul în 2021.  

Protocolul pentru susținerea în competiția „Capitală Culturală Europeană” a fost semnat, ieri, la Primăria Craiova, de primarul Lia Olguța Vasilescu și președinții de consiliu din cele cinci județe ale Olteniei. „Craiova candidează în această competiție, dar nu singură, ci împreună cu regiunea Oltenia. De altfel, cred că suntem singura regiune participantă în această competiție, toate celelalte orașe s-au înscris singure. A apărut și ghidul de la UE și vor primi punctaje mai mari regiunile angrenate în această competiție, iar Craiova va merge alături de cele cinci județe ale Olteniei”, a declarat Olguța Vasilescu. Potrivit primarului, protocolul prevede ca, de acum încolo, orice activitate culturală din cele cinci județe să se desfășoare sub egida „Craiova Capitală Culturală Europeană” și, de asemenea, orice festival care este lansat la Craiova să aibă ramificații și în toate județele. Debutul va fi făcut cu Festivalul „Shakespeare”, când teatrele participante vor susține spectacole nu numai la Craiova, ci și în celelalte reședințe de județ.

Gorjul și Oltul, partenerii Băniei

Gorjul a fost primul județ cu care Craiova a semnat, în vara anului trecut, un protocol de colaborare. Președintele Consiliului Județean, Ion Călinoiu, a spus însă că această colaborare va fi extinsă în tot județul, nu doar la nivelul municipiului Târgu Jiu. „Vom face eforturi comune și trebuie să câștigăm această bătălie. Noi avem ceea ce nu are nimeni în lume, operele lui Constantin Brâncuși. Avem cele mai multe peșteri, 2000 la număr, aici putând să se facă turism speologic sau turism de aventură, rafting și alpinism”. Președintele Consiliului Județean Olt, Paul Stănescu, a declarat, la rândul lui, că și județul pe care îl conduce va contribui „la maximum pentru acest proiect, pentru că este unul pentru întreaga regiune”. „Fără discuție, vom veni cu tot patrimoniul și cultura din județul nostru. Cel mai important lucru este să colaborăm bine, este o perspectivă foarte importantă pentru noi și vă asigurăm de tot sprijinul județului Olt”.

Mehedinți și Vâlcea sprijină Craiova

Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, a asigurat autoritățile craiovene că județul său va sprijini în totalitate acest demers cultural. „Oltenia și oltenii sunt catalogați ca niște oameni foarte curajoși și nu am nici o îndoială că, în 2021, Craiova și toată regiunea vor câștiga această competiție”. Și județul Vâlcea sprijină Craiova, aducând un portofoliu bogat în ceea ce privește turismul. „Vâlcea va veni cu tot ce are mai valoros, cu cele cinci stațiuni turistice: Călimănești, Căciulata, Olănești, Govora și Voineasa. Cu Mânăstirea Hurezi care se află sub protecția UNESCO, cu ceramica de Horezu, muzeul în aer liber din Râmnicu Vâlcea, cu Teatrul Național și Filarmonica, cu cele două rezervații naturale, Cozia și Buila Vânturarița, cu salina de Ocnele Mari. Județul Vâlcea va avea mult de lucru pentru că acest protocol trebuie să aibă o finalitate. Veți avea un partener de încredere în județul Vâlcea”, a transmis Carmen Alexandrescu, împuternicită de președintele Consiliului Județean Vâlcea.

Doljul, gazdă pentru viitorii turiști

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că Doljul participă fără nici un fel de rezervă la acest proiect cultural care, pe lângă capitalul de imagine, țintește și o finanțare de 500 de milioane de euro. „Noi venim cu instituțiile noastre de cultură, care au fost reabilitate pe bani europeni, cu peste 20 de milioane de euro, dar și cu Aeroportul din Craiova care va fi pus la dispoziția celor care vor dori să viziteze regiunea Oltenia. Doljul are podul cultural de la Cetate, castrul roman de la Cioroiu Nou – unde încă se sapă pentru a scoate la iveală vechea cetate Malva, avem localitatea Perișor – unde a copilărit marele inventator Henri Coandă. E important că ne-am dat mâna și vom câștiga”. Vlad Drăgulescu, președintele Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană”, le-a spus celor prezenți că momentul este unul istoric și că, la final, va veni și succesul: „Cu toții suntem aici pentru a sprijini demersurile culturale. Nu ne rămâne decât să ne strângem mâna și să culegem datele pentru a alcătui o politică culturală comună”.

Avem mascotă: prazul cu joben!

 „Eu cred că suntem imbatabili pentru că ceea ce aduce Oltenia în patrimoniul asociației nu poate să aducă nimeni din România”, le-a spus primarul Olguța Vasilescu. După semnarea protocolului, fiecare președinte de consiliu a primit și câte o mascotă, creată special pentru acest demers. „Sper să le văd pe birourile dumneavoastră”, i-a atenționat Vasilescu. Mascota Craiovei simbolizează un fir de praz care poartă o ținută festivă, un joben negru cu panglică roșie. „Ne-am tot gândit, am făcut tot felul de concursuri de soluții și am ajuns la concluzia că ne trebuie să fie ceva ecologic pentru că această componentă are o foarte mare importanță în UE. Și ce putea să fie mai verde și mai ecologic decât prazul! Toți românii, când se gândesc la olteni, se gândesc la praz. Evident a fost în discuție și zaibărul dar nu puteam să facem o mascotă cu el. Iar leul este o emblemă sportivă și nu prea are legătură cu istoria”, a mărturisit primarul Craiovei.