Deschiderea oficială a celei de-a XII-a ediții a Târgului de Carte GAUDEMUS are loc astăzi, ora 11.30, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, spațiu care se va transforma, în perioada 27 februarie – 3 martie, într-o mare și animată librărie, una care lipsește Craiovei în restul anului.
Eveniment cultural-expoziţional organizat de Radio România şi Studioul de Radio „Oltenia”, Târgul aduce 43 de edituri, agenţii de distribuţie de carte, instituţii culturale şi de învăţământ, la care se adaugă numeroase edituri străine reprezentate de distribuitori de profil. Humanitas, RAO, Nemira, ALL, Litera, Herald, Grupurile Editoriale ART și Corint, librărie.net, Okian-Longman, Centrul de Carte Străină Sitka sunt doar câteva dintre ele. Directorul executiv al Târgului, Vladimir Epstein, anunță o creştere de peste 15% a Târgului ca dimensiuni şi ca număr de edituri participante raportat la ediţiile anterioare și un record la capitolul evenimente culturale: peste 30 de lansări şi prezentări de carte, dezbateri şi întâlniri vor ţine capul de afiş al fiecărei zile.
Evenimentul de la Craiova – cu numărul 73 din seria târgurilor de carte organizate de Radio România încă din 1994 – aduce în atenţia publicului cititor şi ascultător și legătura specială între carte şi radio care, de două decenii, asigură succesul târgurilor marca GAUDEAMUS: sărbătorirea a 20 de ani de la prima ediţie a Târgului GAUDEAMUS şi a 85 de ani de la prima emisie Radio România.
Cu peste 11.000 de vizitatori care i-au trecut pragul la ediţia din 2012, Târgul GAUDEAMUS Craiova îşi aşteaptă publicul în acest an cu lansări și prezentări de cărți, dezbateri, mese rotunde, spectacole, concursuri, dar și cu discount-uri semnificative anunţate de editori şi premii-surpriză la tombolă. „Sperăm că ediția de la Craiova va fi un eveniment cultural, înainte de toate, în viața Craiovei și a întregii Oltenii, pentru că premisele într-o asemenea idee sunt deja create. Echipa GAUDEAMUS a reușit ca prin notorietatea pe care a dat-o în timp Târgului să aibă înscrieri mai multe decât la edițiile precedente și, în egală măsură, cred că această afluență de edituri către Craiova este datorată tuturor celor care au contribuit la realizarea Târgului – organizatori, public, mass-media”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Mircea Pospai, redactor-șef al Studioului de Radio „Oltenia”.
„Dacă la Craiova lucrurile merg bine, înseamnă ca aşa vor merge pe parcursul întregului an!”
Târgul de la Craiova inaugurează Caravana GAUDEAMUS 2013, care mai include orașele Cluj-Napoca (17 – 21 aprilie), Timişoara (15 – 19 mai) și Mamaia (în cursul lunii august). „Când Târgul de la Craiova iese bine – și de obicei iese! –, tot ceea ce urmează pe parcursul anului se ridică cel puțin la același nivel! Așa că așteptăm cu emoție să vedem cum se vor desfășura lucrurile aici!”, a mărturisit, ieri, directorul executiv, Vladimir Epstein. „Suntem în fața celui de-al 73-lea Târg GAUDEAMUS. E vorba de ceea ce unii au denumit un fenomen, alții – un fapt singular, alții – cel mai longeviv program din cultura românească, după ’89”, a adăugat acesta.
Faptul că Târgul de Carte a reușit să sfideze criza, ba, mai mult, înregistrează o creştere de peste 15% ca dimensiuni şi ca număr de edituri participante raportat la ediţiile anterioare, Vladimir Epstein consideră că „este un semnal din domeniul miracolelor”: „Târgul a dat în cele 11 ediții de până acum cele mai bune semnale. Editorii – care, cum știm cu toții, pășesc pe o punte a suspinelor, în stânga e falimentul, în dreapta e insolvența, ei trebuie să își facă pașii foarte atent și foarte înțelept – au văzut că la Craiova sunt bine primiți de un public cald, atent și riguros. Faptul că în acest an, marcat în continuare de o stare de criză, Târgul de Carte crește ca dimensiuni este un semnal din domeniul miracolelor!”.
Campania de donaţii „Cărţile se întorc acasă” vizează penitenciarele craiovene
În programul ediției de la Craiova a Târgului se regăsește, ca de obicei, etapa zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, o competiţie pe teme de literatură şi comunicare adresată elevilor de liceu din regiunea Olteniei, care va avea loc sâmbătă, 2 martie, ora 13.00. De asemenea, pentru al doilea an consecutiv, invitaţii de nota 10 ai Târgului vor fi elevii olimpici din Oltenia medaliaţi la concursuri internaţionale la diverse discipline. Ceremonia de premiere a lor se va desfăşura sâmbătă, 2 martie, ora 14.00.
Și în acest an continuă campania de donaţii „Cărţile se întorc acasă”: vizitatorii şi expozanţii participanţi sunt invitaţi să doneze cărţi, care, de această dată, nu vor fi direcţionate către biblioteci din mediul rural, ci către Penitenciarul de Maximă Siguranță și Penitenciarul de Minori și Tineri din Craiova. De la lansarea acestui proiect, în 2010, peste 55.000 de volume au ajuns în biblioteci publice şi şcolare cu deficit de aprovizionare de carte din mediul rural.
Trofeele GAUDEAMUS vor fi acordate duminică
Închiderea celei de-a XII-a ediții va avea loc duminică, 3 martie, când vor fi decernate și premiile Târgului: Trofeele GAUDEAMUS (acordate editorilor) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul Târgului; Trofeele Presei (acordate jurnaliştilor, pe secţiunile presă scrisă, radio şi TV); Premiul Educaţia (acordat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la Târg); Premiul Miss Lectura (acordat celei mai frumoase cititoare).
Program de vizitare:
De astăzi până sâmbătă, 2 martie: 10.00 – 18.00
Duminică, 3 martie: 10.00 – 14.00
Parteneri media: „Cuvântul Libertăţii”, Şapte Seri
Preşedinte de onoare al Târgului va fi Emil Boroghină, actor şi regizor, director al Festivalului Internaţional „Shakespeare”, amfitrion al celor 11 ediţii GAUDEAMUS Craiova de până acum. Acesta s-a declarat onorat să facă parte, din nou, din echipa Târgului și și-a exprimat speranța că „dificultățile economice cu care se confruntă în momentul de față aproape toți iubitorii de carte nu vor fi atât de mari și că, odată intrat în primitorul foaier al Teatrului Național din Craiova, fiecare va pleca acasă cu câteva cărți”. „E o șansă unică într-un an să ai la dispoziție toate cărțile bune ale marilor edituri din România!”, a mai spus Emil Boroghină.
Mircea Pospai, redactor-şef Radio „Oltenia”: «GAUDEAMUS Craiova se desfășoară sub semnul împlinirii a 85 de ani ai radioului public românesc. Atât a trecut de la 1 noiembrie 1928, când Societatea de Difuziune Radiotelefonică, așa cum se numea atunci, a avut prima emisie. Am putea spune, dacă am privi înapoi, că în acest interval radioul a avut în programul său și o misiune culturală, pe care și-a îndeplinit-o. În vremurile de după crearea sa, în timpul războiului, în vremurile comuniste și cele de după 1990, radioul a avut pronunțat această misiune, chiar cultural-educativă aș spune. În acest demers îndelungat cred că era normal să se ajungă la o fază superioară, la o activitate de asemenea anvergură cum este un târg de carte».
Programul zilei:
- Ora 11.30 – 12.00, foaier central: Deschiderea oficială a celei de-a XII-a ediții a Târgului GAUDEAMUS Craiova. Transmisiune directă la Radio România „Oltenia”;
- Ora 12.30 – 13.30, foaier central: Radio „Oltenia” Craiova și Editura „Scrisul Românesc”: Lansarea cărţii „Convorbiri de după amiază”, autor Mircea Pospai. Invitaţi: Gabriel Coşoveanu, Florea Firan, Jean Băileşteanu, Emil Boroghină, Mihai Ene. Moderator: Florea Firan;
- Ora 13.30 – 14.00, Radio „Oltenia” Craiova: Lansarea cărții „Clinica de psihiatrie” (versuri), de Mircea Liviu Goga, apărută la Editura „Ramuri”. Moderator: Liliana Ursu, redactor Radio „Oltenia”.
- Ora 16.30, foaier etaj: Editura „Universitaria” Craiova – Lansarea volumului „La jeunesse francophone. Discours, texte, contextes en dialogue, Actes de la Journée de réflexion pour les jeunes chercheurs, IVe édition, le 22 mars 2011”, autori Cecilia Condei, Daniela Dincă, Venus Camelia Manolescu. Invitaţi: Daniela Dincă, Cătălina Rezeanu.
- Ora 17.00, foaier etaj: Editura „Universitaria” Craiova – Lansarea volumului „La jeunesse francophone. Dialogue des langues et des cultures, Universitaria, Actes du Séminaire International universitaire de recherche, du 21 au 23 mars 2011”, autori Cecilia Condei, Claire Despierres, Cristiana Teodorescu, Jolanta Zajac, Mircea Ardeleanu, Luc Collès. Invitaţi: Daniela Dincă, Cătălina Rezeanu.