Liviu Prunaru revine la Craiova cu a sa vioară Stradivarius și acorduri de Mozart, Beethoven și Haydn

0
388

Recital extraordinar, astă-seară, ora 19.00, susținut de celebrul violonist Liviu Prunaru și de pianistul Mihai Ungureanu, în cadrul stagiunii de muzică de cameră a Filarmonicii „Oltenia”. Concertmaestru al reputatei Orchestre Royal Concertgebouw din Amsterdam, cu o intensă activitate didactică, fiind profesor de vioară la Academia „Menuhin” din Gstaad (Elveţia), Liviu Prunaru va cânta pe valoroasa vioară istorică Stradivarius „Pachoud”, datată 1694. Alese spre a fi oferite melomanilor sunt creații de W.A. Mozart, L. van Beethoven, F. Schubert și J. Brahms

Violonistul – care, în toamna anului trecut, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Craiovei, oraș în care, de altfel, s-a născut – va reveni pe aceeași scenă vineri, 1 martie, ora 19.00. Va interpreta, cu acest prilej, Concertul în Do major, Hob.: VIIa/1, de Joseph Haydn, în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”, la pupitrul dirijoral aflându-se Romeo Rîmbu.

Programul concertului va mai cuprinde Uvertura „Egmont”, op. 84, de Ludwig van Beethoven, și, în primă audiție, cu concursul Coralei Academice, condusă de Manuela Enache, Missa în Do major, K. 167 (Missa in honorem Sanctissimae Trinitatis) pentru cor şi orchestră, de Mozart. Prețul biletului, atât pentru recitalul de astă-seară, cât și pentru concertul de vineri, este 15 lei.

 

Născut la Craiova, violonistul Liviu Prunaru şi-a început studiile muzicale la vârsta de şase ani. În 1990 şi-a continuat studiul sub îndrumarea lui Alberto Lysy, la Academia Internaţională de Muzică „Menuhin” din Gstaad (Elveţia), unde a avut ocazia de a se perfecţiona cu muzicieni celebri, precum Yehudi Menuhin, Igor Oistrah, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Pierre Amoyal. Violonistul român şi-a completat pregătirea muzicală cu Dorothy DeLay în New York, unde a participat şi la cursurile de măiestrie susţinute de Itzhak Perlman.

În primii ani de studiu, a câştigat numeroase concursuri naţionale şi Premiul I la Concursul Internaţional „Kocian” din fosta Cehoslovacie. De asemenea, a obţinut numeroase premii şi distincţii la cele mai importante concursuri şi competiţii internaţionale de vioară: în 1991, Premiul I la Concursul „Lipizer” din Gorizia (Italia) şi la Concursul „Molinari” din Elveţia. În 1993 era distins cu Premiul al II-lea la Concursul „Regina Elisabeta” din Bruxelles şi câştiga, totodată, faimosul Premiu „Eugène Ysaÿe”. În 1997 i s-a decernat Medalia de Aur la Concursul „Dong-A” din Coreea de Sud, iar în 1998, Medalia de Argint la Concursul Internaţional din Indianapolis (SUA). În 1999 a obţinut Premiile I ale Concursurilor „Julliard – Mendelssohn” şi „Nakamichi – Wieniawski”, ambele desfăşurate în SUA.

În acelaşi an, 1999, Liviu Prunaru îşi făcea debutul la „Lincoln Center’s Tully Hall” din New York, cu Juilliard Symphony Orchestra. A cântat ca solist în compania unora dintre cele mai prestigioase orchestre din lume: Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestra Naţională din Belgia, Orchestra Filarmonicii din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Cameră din Indianapolis, Juilliard Symphony Orchestra, Orchestra Naţională Radio – Bucureşti ş.a. A colaborat cu dirijori de renume: Yehudi Menuhin, Yuri Simonov, Andrew Litton, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu.

A înregistrat CD-uri alături de Camerata Lysy, precum şi propriul CD, cu lucrări de Strauss, Brahms, Gluck, de Falla, Saint-Saëns şi Sarasate, acompaniat de pianistul Luc Devos. În 2005, a înregistrat alte trei CD-uri, ce cuprind integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de Beethoven, „Anotimpurile” de Vivaldi şi Concertul pentru vioară de Dvořák.

 

 

Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu a absolvit, în anul 1977, cursurile Liceului de Artă din Bănie, fiind apoi student al Academiei de Muzică din capitală, unde a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981 a început să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare. În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din Europa, America (în SUA, Canada şi Brazilia a susţinut o serie de recitaluri de mare succes) şi spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins, în 1986, cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale. A fost director general (în perioadele 1990-2000 şi 2003-2009) al Filarmonicii „Oltenia” și director artistic al acestei instituții (între 2000-2003), statut pe care îl deţine, din nou, în prezent.

În programul recitalului din această seară:

Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata nr. 18 în Sol major, K. 301 (K. 293a)

Ludwig van Beethoven: Sonata nr. 7 în Do minor, op. 30/2

Franz Schubert: Sonatina în Re major, D 384 (op. posth. 137, nr. 1)

Johannes Brahms: Sonata nr. 3 în Re minor, op. 108