Comisia pentru Petiții a Parlamentului European susține petiția depusă de europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, privind drepturile lucrătorilor români din Uniunea Europeană

0
392

Comisia pentru Petiții a Parlamentului European a supus astăzi dezbaterilor petiția depusă de europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, realizată cu sprijinul PES activists România și a Partidului Social Democrat, și semnată de circa 50.000 de persoane, privind drepturile lucrătorilor români din Uniunea Europeană.

În cadrul dezbaterilor, membrii Comisiei pentru Petiții au susținut propunerile europarlamentarului român privind nevoia ca drepturile lucrătorilor români să fie respectate și au solicitat Comisiei Europene, prezentă la audieri, să întreprindă măsuri ferme pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple.

Prin această petiție solicităm, în numele celor afectați de nedreptățile prezentate în cadrul documentului discutat astăzi, sprijinul Parlamentului European în vederea respectării drepturilor lucrătorilor români din Uniunea Europeană. Petiția noastră, inițiată de PES activists România împreună cu Partidul Social Democrat și numeroase structuri asociative și sindicale, semnată de 50.000 de persoane până la data depunerii, și alte zeci de mii ulterior, se dorește a fi un apel consistent pentru un demers european în vederea protejării lucrătorilor mobili din Uniunea Europeană, atât cu caracter sezonier, cât și transfrontalier sau intra-european. Documentul transmis instituțiilor europene prezintă situații exacte prin care lucrători europeni, în cazul de față români, sunt puși în fața unor situații ce contravin clar legislației europene și naționale în materie de drepturi sociale și medicale” a explicat demersul eurodeputatul social democrat.

Spețele prezentate în cadrul petiției se referă la perioada de lockdown de la începutul crizei COVID-19, când un număr important de lucrători români au fost transportați, fără respectarea normelor sanitare și sociale stabilite la nivel național sau european, în diferite state membre ale Uniunii Europene, pentru efectuarea unor munci sezoniere sau activități de tip social în baza unor acorduri bilaterale agreate între respectivele țări și Guvernul României. Petenții au arătat că în respectivele acorduri, în forma comunicată public, se indică posibila depășire a cadrului de reglementare european privind criza COVID-19.

Mai exact, Guvernul din România, condus la momentul respectiv de reprezentanții Partidului Național Liberal, nu a prevăzut în aceste acorduri măsuri adecvate de protecție socială sau medicală absolut necesare în contextul crizei generate de pandemie, creând un cadru alternativ, nesigur, dincolo de recomandările europene, prin care lucrătorii români erau trimiși la muncă în străinătate.

Suplimentar, așa cum se arată în anexă, la nivel național Guvernul a decis suspendarea, pe perioada efectuării transporturilor, din cauza condițiilor medicale extreme, a activității inspecției muncii și a autorităților care veghează la respectarea siguranței și securității muncii.

Lipsa de implicare a autorităților a condus la situații în care lucrătorii români au fost supuși unor riscuri, fără o informare adecvată, fapt care contravine reglementărilor privind protecția lucrătorilor și a condițiilor de distanțare socială recomandate de specialiști.

Aceste situații ar fi putut fi evitate dacă decidenții s-ar fi preocupat de soarta lucrătorilor români și ar fi respectat recomandările europene în materie” a adăugat eurodeputatul Victor Negrescu.

Europarlamentarul a invitat participanții la dezbatere să vizioneze imaginile din respectiva perioadă și să citească raportul Comisiei speciale din Parlamentul României, arătând faptul că autoritățile au profitat de situația materială și problemele economice și sociale întâmpinate de respectivele persoane pentru a le impune condiții contractuale sau de deplasare sub standardele europene sociale și medicale.

În cadrul dezbaterilor au fost menționate o serie de aspecte reflectate cu trimiteri directe în cadrul petiției:

– exemple privind efectuarea transportului în condiții improprii prin mijloace de transport supra-aglomerate, autorizate special deși alte forme de transport erau interzise la momentul respectiv;

– exemple cu organizarea defectuoasă a preluării lucrătorilor, conform informațiilor din media, privind contracte semnate înainte de îmbarcare și lipsa de informare adecvată, privind condițiile contractuale. S-a făcut referire și la persoanele care au trebuit să renunțe la contracte și au fost în situația de a plăti singure transportul înapoi;

– exemple cu impunerea unor costuri de transport persoanelor angajate, încheierea contractelor de muncă în mod unilateral, fără respectarea drepturilor angajaților, suportarea costurilor de testare sau de protecție de către angajați sau condiții contractuale sub standardele sociale;

– în final, au fost evidențiate și cazurile în care au existat, la nivelul angajatorilor, numeroase situații medicale și sociale dincolo de limitele legale.

Reprezentanții Comisiei Europene au mulțumit eurodeputatului și au comunicat faptul că susțin revendicările susținute în cadrul petiției. O evaluare completă se realizează în prezent și un set de recomandări au fost trimise României și statelor membre vizate. Consideră că Agenția Europeană pentru Muncă trebuie să se implice în această problemă, iar Comisia Europeană va monitoriza acordurile bilaterale semnate pentru a se asigura că respectă legislația europeană.

Reprezentantul Partidului Popularilor Europeni, eurodeputatul Alexander Bernhuber, a susținut demersul eurodeputatului, considerând că, într-adevăr, criza COVID-19 a afectat standardele sociale și că este necesar să se îmbunătățească lucruri în această privință.

Reprezentanta Verzilor Europeni, Margrete Auken, a confirmat faptul că, din păcate, situația lucrătorilor români și măsurile de austeritate au condus la scăderea protecției oferită acestora. Aceasta a susținut că executivul european trebuie să facă mai mult decât să informeze, ci să îi sancționeze pe cei care nu respectă normele comune.

Reprezentantul S&D, Ibán García del Blanco, a reiterat susținerea grupului social democrat european pentru lucrătorii români, considerând că instituțiile europene trebuie să continue să investigheze situația și să ofere soluții complete.

Eurodeputatul român, în intervenția sa de final, a subliniat întâi în limba română și ulterior în limba engleză, faptul că respectivele situații contravin angajamentelor asumate de către Comisia Europeană și statele membre în cadrul pilonului social european, atrăgând atenția că acestea reprezintă o pată neagră asupra modelului social european în perspectiva Summit-ului Social de la Porto. Acesta a reamintit faptul că elementele subliniate în cadrul petiției sunt confirmate de către reprezentații Parlamentului European și ai Comisiei Europene în cadrul dezbaterilor din legislativul european și prin rezoluția aprobată de plen privind problematica lucrătorilor sezonieri.

Înțeleg de ce mulți români trebuie să lucreze în alte state europene dar știu că avem o datorie față de ei. (…) Ce s-a întâmplat nu corespunde cu valorile europene și constituie o reprezentare a unor interese și viziuni politice. Trebuie să identificăm modalități prin care putem să răspundem unor astfel de situații create de Guverne politice. (…) În acest context, solicit instituțiilor europene să analizeze situațiile menționate și să impună respectarea drepturilor lucrătorilor conform recomandărilor și reglementărilor europene” a conchis în intervențiile sale Victor Negrescu.

Comisia pentru Petiții a decis să continue investigația și să trimită o scrisoare autorităților române privind situația lucrătorilor români, în care să atragă atenția asupra încălcărilor privind legislația europeană și națională în materie de drepturi și standarde sociale și medicale.