Radiografia lotului Ştiinţei, înainte de restart

0
420

Iarnă săracă în transferuri la Universitatea Craiova. Unica noutate rămâne Dan Nistor şi mai sunt doar câteva zile până la reluarea campionatului. Finanţatorul Mihai Rotaru şi-a instalat antrenorul preferat, pe Cornel Papură, dar şi pe acesta l-a cam lăsat să se descurce cu ce are. Paradoxul este că Universitatea are posturi pe care se poate lăuda cu cei mai buni jucători din Liga I, precum fundaşii laterali, interii şi atacantul (dacă joacă Elvir Koljic), şi în acelaşi timp unele în mare criză, respectiv stoperii, mijlocaşul la închidere şi atacantul (dacă nu joacă Elvir Koljic). De asemenea, rămâne de văzut cum se va descurca Mirko Pigliacelli în situaţia în care galeria îl va apostrofa în timpul meciurilor. Se poate spune că Universitatea are un singur atacant de valoare, dar este accidentat, şi un singur stoper de valoare, dar acesta a jucat mijlocaş. De asemenea, deşi se laudă cu o academie în care se investeşte serios, Craiova nu poate oferi doi jucători under titulari. Trăgând linie, Universitatea ar avea nevoie de 3 fotbalişti de valoare pentru a pretinde, măcar pe hârtie, că se bate la titlu: stoper, mijlocaş la închidere şi atacant. O problemă ar reprezenta-o şi marcatorii, oamenii de gol, mai ales dacă nu este Koljic. Mihai Roman nu a marcat niciun gol cu Mangia şi Piţurcă, Mihăilă are mai multe goluri la naţionala de tineret, în cele 3 meciuri jucate acolo, decât are în campionat la Universitatea, iar Ivan a înscris într-un singur meci în ultimii doi ani, cel cu Dinamo. Există varianta ca Mihai Rotaru să aştepte să vadă dacă echipa va prinde play-off-ul în această componenţă, caz în care ar mai transfera ceva pe ultima sută de metri, altfel considerând că investiţiile nu-şi au rostul.

Portar

Pigliacelli va fi titular, dar el are de înfruntat adversitatea galeriei. Rămâne de văzut dacă el va gestiona presiunea, ori dacă fanii vor fi mai toleranţi cu el, cel puţin în timpul meciurilor. Problema italianului în acest sezon nu a fost neapărat conflictul cu Piţurcă, în care dreptatea rămâne de stabilit cui aparţine, ci forma sa. Dezamăgit că nu a revenit în Italia, având oferte în vara trecută, Mirko nu a mai avut aceeaşi concentrare şi implicit aceleaşi evoluţii din sezonul trecut. Sunt destule meciuri în care a greşit. Popescu a avut şansele sale pe final de an şi nu a convins nici el. Fără a comite gafe enorme, nu a reuşit să ofere încredere echipei, având ezitări în faze simple.  Post cu probleme.

Fundaş dreapta

Martic este prima soluţie, chiar dacă nu a semnat prelungirea contractului. Este unul dintre cei mai buni din Liga I pe postul său, dacă nu cumva cel mai bun. Măţel şi Vlădoiu sunt şi ei variante acolo, mai ales de under, în cazul ultimului. Post acoperit.

Fundaş stânga

La luptă cu Camora, Bancu este cel mai bun fundaş stânga din ţară, dar ar putea avea ceva probleme, deoarece a pierdut pregătirea de iarnă, din cauza rupturii musculare. Vătăjelu a fost şi el răcit în stagiul din Antalya, dar a părut în formă în amicalele în care a fost folosit. Dacă va păstra acest ritm, s-ar putea pune iar problema repoziţionării lui Bancu, deşi nu prea sunt variante, fiindcă interi sunt Nistor şi Cicâldău, iar atacant stânga este Mihăilă, jucător under şi care va juca mai mult ca sigur acolo. Inclusiv Măţel a fost folosit fundaş stânga în amicalele din Turcia, post pe care a jucat şi la Euro 2016. Post acoperit.

Fundaş central

Post cu probleme la Universitatea, şi nu de acum, ci de câteva sezoane. Să nu uităm că acolo au jucat Popa, Donkor, Spahija, Datkovic şi nici Kelic ori Barthe nu au confirmat. Bălaşa, Acka, Tiago şi Gardoş nu fac împreună un stoper decent. Toţi au la activ gafe nepermise. Din ce s-a văzut, Cosic are potenţial, dar el reprezintă o variantă şi ca mijlocaş la închidere. Totuşi, când ai atâţia gafeuri, nu poţi să nu te bazezi acolo pe Cosic. Astfel, nu numărul stoperilor este o problemă, ci valoarea acestora. Post cu probleme.

Mijlocaş la închidere

Acolo ar fi numai pe Mateiu. Antrenorul cu care acesta a avut cele mai bune evoluţii a fost Mangia. În acest sezon ori nu a jucat, ori a făcut-o sub aşteptări. Cosic mai poate juca acolo, dar de sârb este nevoie în defensivă. Ionuţ Popescu nu reprezintă o soluţie, s-a constatat acest lucru şi în amicalele din Turcia. Post cu probleme.

Inter

Nistor şi Cicâldău sunt poate cei mai buni mijlocaşi din ţară. Aici pare să fie forţa echipei în acest moment. Pe post de back-up ar fi Ivanov, şi el cu evoluţii destul de bune. Vasile Constantin poate juca şi el acolo, dar nu se ştie când va fi recuperat total. De asemenea, în caz de necesitate, Bancu ar fi urcat în acea zonă. Post acoperit.

Atacant de bandă

În dreapta ar fi variantele Ivan şi Bărbuţ, în stânga sunt Mihăilă şi Baiaram. Ca şi cotă, sunt jucători buni, au potenţial, dar fluctuaţiile de formă sunt problema, mai ales că este vorba de jucători tineri sau foarte tineri (Mihăilă nu are 20 de ani, iar Baiaram abia a împlinit 17 ani). O problema este legată şi de pretenţia lui Ivan de a juca în stânga, iar acolo suveran este Mihăilă, unicul jucător under din lot care a dovedit că poate fi titular. De asemenea, Baiaram pare în scădere de formă, după ce a avut evoluţii promiţătoare în prima parte a sezonului. Post acoperit.

Atacant central

Aici problema se pune dacă Elvir Koljic va fi sau nu valid. Este printre cei mai buni sau poate cel mai bun atacant din Liga I. Dar el nu a jucat aproape deloc în ultimul an şi pare un jucător fragil. Dacă bosniacul nu va fi refăcut, va juca Mihai Roman, dar forma acestuia este groaznică. Pur şi simplu nu poate marca. Markovic şi Niţu sunt şi ei acolo, dar numai formal, ca jucători under, fiindcă nu te poţi baza pe ei. Markovic este aşteptat de câţiva ani să slăbească şi nu o face, oare câtă răbdare se va mai avea cu el? Post cu probleme.