Primăria Craiova reglementează amenajarea teraselor din Centrul Vechi

0
2759

Terasele din Centrul Vechi al Craiovei vor fi amenajate doar pe întinderea restaurantelor sau a barurilor, ele putând să depăşească perimetrul doar dacă deţin acordul vecinilor. Vor fi realizate din materiale uşoare, translucide pe laterale. Mobilierul va fi din lemn sau metal şi va respecta stilul anilor 1900, pentru a fi în concordanţă cu arhitectura din zona Lipscani. Pentru a se asigura că materialele de construcţie sunt rezistente la intemperii, autorităţile cer şi certificate de calitate sau de garanţie de la producători. 

Consilierii municipali supun la vot, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre ce vizează modificarea regulamentului local privind construcţiile cu caracter provizoriu în care se desfăşoară comerţul stradal. În fapt, este vorba de o completare a acestui regulament, care datează din anul 2013 şi care a mai fost modificat în câteva rânduri, în anii 2014 şi 2015. de această dată, este vorba despre reglementarea modului în care se amenajează terasele publice, care funcţionează, de obicei, pe timpul verii. Cele mai multe se găsesc în Centrul Vechi, dar regulamentul modificat le cuprinde pe toate eventualele terase care se vor construi.

Amenajate în faţa restaurantelor sau a barurilor

Potrivit regulamentului, terasele provizorii sau sezoniere pot fi amenajate în faţa punctului de lucru, cu profil de alimentaţie publică, de către deţinătorul acestuia, pe baza acordului de amplasare, respectând câteva reguli. Atribuirea amplasamentelor se face fără licitaţie publică, urmând ca desfăşurarea frontului terasei să fie egală cu cea a clădirii în care funcţionează unitatea de alimentaţie publică. „Această desfăşurare poate fi depăşită doar în cazul în care clădirea vecină are o destinaţie ce nu necesită amenajarea unei astfel de terase, numai cu acordul tuturor proprietarilor clădirii respective, cu asigurarea menţinerii unui acces facil în spaţiile aferente respectivei clădiri”, se arată în proiectul de hotărâre, supus votului.

Mobilierul va fi lemn sau metal, în stil anii 1900

Se prevăd şi reguli fixe privind dimensiunea unei terase. Lăţimea terasei se va dimensiona astfel încât zona de circulaţie pietonală rămasă în exteriorul său să fie de minim 2,00 metri liniari în cazul zonei centrale şi de minim 1,50 metri liniari în restul municipiului. În ceea ce priveşte mobilierul, terasele ce se vor amenaja în zona centrală şi istorică vor avea un mobilier din lemn sau metal, în stilul anilor 1900, în concordanţă cu arhitectura clădirii. „Se interzice ancorarea mobilierului (mese, scaune, bănci, jardiniere, umbrele, parapeţi sau alte elemente de separare) în pavajul pietonalului pe care se amenajează terasa”, se specifică în regulament.

Umbrele albe, fără inscripţii

 Terasele pot fi acoperite cu umbrele, confecţionate din materiale impermeabile şi rezistente la intemperii, de culoare albă, de preferinţă fără inscripţii. În cazul în care se doreşte inscripţionarea în mod expres a umbrelelor, arhitecţii primăriei spun că aceste inscripţii vor cuprinde doar brandul firmei care a amplasat umbrelele, sau pe cel al deţinătorului terasei, urmând ca acesta să achite taxa de publicitate. Se interzice, de asemenea, şi acoperirea pavimentului pe care se amplasează terasa cu orice tip de material textil, sintetic, cu platforme sau podeţe, indiferent de materialul din care sunt realizate, deţinătorii spaţiilor având obligatia de a păstra integritatea pavajului. Orice deteriorare adusa pavajului, în perioada de exploatare a terasei, va fi imputată acestuia.

Jardiniere cu flori naturale sau stâlpi decorativi

Delimitarea teraselor se por face cu jardiniere, arbuşti ornamentali naturali, plantaţi în recipienţi independenţi mobili, bolarzi sau stâlpi decorativi, garduţuri mobile decorative. Indiferent de tipul acestora, înălţimea nu trebui sa depăşească 90 cm, astfel încât să nu obtureze vizibilitatea. „Se interzice utilizarea pentru delimitarea suprafeţelor de teren aferente teraselor a unor elemente realizate din materiale de tipul: tablă, tablă ondulată, azbociment, pvc, pfl, lemn neprelucrat, confecţie metalică tip cornier, sârma, cabluri, plasă de sârma, plasă sudată sau orice alte improvizaţii care să afecteze imaginea de ansamblu a zonei sau să pună în pericol siguranţa persoanelor, precum şi utilizarea de elemente decorative şi/sau materiale ce imita texturi naturale (imitaţie lemn, imitaţie piatră naturală, plante artificiale, etc)”, se specifică în regulamentul local.

Certificatele de garanţie a materialelor sunt obligatorii

Terasele vor fi închise pe laterale cu materiale translucide, iar acoperişurile se vor realiza din materiale flexibile, opace sau translucide, rezistente la umezeală, cu respectarea prevederilor privind culorile acceptate. Structura de susţinere trebuie să fie realizată din lemn sau elemente metalice prelucrate, uşor demontabile. „În vederea asigurării împotriva accidentelor, structurile de protectie împotriva intemperiilor aferente teraselor se vor putea amplasa doar în prezenţa unor certificate de calitate/conformitate eliberate de către producător sau în prezenţa unui certificat de garanţie pentru materiale şi montaj eliberat de către constructor, prin care să se ateste gradul de rezistenţă la vânt, încărcări din zăpadă sau la alte fenomene naturale, la foc, impact sau alte acţiuni care pot conduce la deteriorare respectivei structuri”, se specifică în prevederile incluse de municipalitate în regulamentul local.