Prima licenţă Clariant pentru utilizarea tehnologiei sunliquid a fost acordată companiei Enviral, un producător de biocombustibili din Slovacia, în 2017. Cea de a doua licenţă a fost acordată în 2019 companiei poloneze ORLEN Południe.
De asemenea, Clariant operează o fabrică precomercială în Straubing-Germania, din iulie 2012. În România, Clariant construieşte la Podari prima fabrică sunliquid, care va produce la scară largă etanol celulozic obţinut din reziduuri agricole. Clariant, companie inovatoare axată pe produse chimice de specialitate, Grupul Anhui Guozhen, o companie chineză specializată în energie din surse regenerabile şi Chemtex Chemical Engineering, o companie multinaţională de inginerie, au semnat acordul de licenţă ce permite utilizarea tehnologiei sunliquid pentru producţia etanolului celulozic.
Zonă greenfield a oraşului Fuyang
Grupul Anhui Guozhen şi Chemtex au decis să formeze un consorţiu, cu scopul de a construi o fabrică comercială la scară largă, destinată producţiei de etanol celulozic din reziduuri agricole. În acest context, Clariant a acordat consorţiului licenţa pentru utilizarea tehnologiei sunliquid. Implementarea proiectului şi operarea fabricii vor fi realizate de consorţiul format din Anhui Guozhen şi Chemtex, într-o zonă greenfield a oraşului Fuyang, din provincia Anhui, regiunea Râului Yangtze-Huai, în estul Chinei. Pentru construcţia unităţii de producţie va fi utilizat terenul pus la dispoziţie de Grupul Anhui Guozhen, dar şi reţeaua de infrastructură din împrejurimi.
„În primă etapă, fabrica va avea o capacitate anuală de 50.000 de tone de etanol celulozic, cifră ce poate fi dublată în a doua etapă (50.000 de tone în fiecare etapă), devenind astfel una dintre cele mai mari unităţi de producţie din China, la acest moment. Evaluările în detaliu ale proiectului şi pregătirile pentru faza de proiectare sunt în curs de desfăşurare”, se precizează într-un comunicat de presă al companiei Clariant, remis redacţiei.