S-a stabilit calendarul examenelor în Sănătate

0
364

Autorităţile sanitare au anunţat când vor avea loc cele mai importante examene din sistemul sanitar în anul 2016. Anul acesta concursul de Rezidenţiat pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie este programat în funcţie de data la care  se vor desfăşura alegerile parlamentare din toamnă, adică fie în a doua, fie în treia duminică din luna noiembrie.

Primul test important din acest an pentru doctori este programat pentru data de 29 martie, când va avea loc examenul de obţinere a titlului de medic, medic dentist, respectiv farmacist specialist. Apoi, pe data de 18 mai are loc examen pentru obţinerea de atestate de studii complementare pentru medici, medici dentişti şi farmacişti. În doua decadă a lunii mai a.c. are loc sesiunea de înscrieri pentru a doua specialitate în regim cu taxă pentru medici, medici dentişti şi farmacişti specialişti. Pe data de 7 iunie este programat examenul de obţinere a gradului de specialist, respectiv principal pentru biologi, biochimişti şi chimişti, iar pe 21 iunie a.c. va fi susţinut examenul pentru obţinerea gradului de primar pentru medici, medici dentişti şi farmacişti.

Cele mai importante concursuri şi examene, programate în toamnă

Calendarul se reia apoi în septembrie a.c., pe data de 24 septembrie fiind programat examenul pentru obţinerea titlului de medic specialist anestezie şi terapie intensivă şi a diplomei EDA. Pe 19 octombrie 2016 se va desfăşura examenul de obţinere a titlului de medic, medic dentist respectiv farmacist specialist. În prima decadă a lunii noiembrie 2016 va avea loc sesiunea de înscrieri pentru a doua specialitate în regim cu taxă pentru medici, medici dentişti şi farmacişti specialişti. În data 9 noiembrie 2016 se va derula examenul pentru obţinerea de atestate de studii complementare pentru medici, medici dentişti şi farmacişti.

Rezidenţiatul, în funcţie de alegerile parlamentare

Concursul de Rezidenţiat pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie este programat anul acesta în funcţie de data la care se vor desfăşura alegerile parlamentare: în a doua sau treia duminică din luna noiembrie. Încă nu se cunoaşte dacă, şi în toamnă concursul se va desfăşura descentralizat – în şase centre universitare, respectiv la Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi Craiova, pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie – aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani sau se va reveni la formatul de rezidenţiat centralizat, cu un singur centru de concurs, la Bucureşti.

Până în prezent, cert este că Ministerul Sănătăţii a decis ca pentru sesiunea din toamna acestui an compendiul de specialităţi medico-chirurgicale elaborat de un colectiv multidisciplinar format din cadre didactice de la toate universităţile de medicină şi farmacie constituie bibliografie pentru concursul naţional de rezidenţiat. „Ministerul Sănătăţii aduce la cunoştinţa celor interesaţi apariţia Compendiului de specialităţi medico-chirurgicale elaborat de un colectiv multidisciplinar format din cadre didactice de la toate universităţile de medicină şi farmacie, sub coordonarea prof. dr. Victor Stoica şi prof. dr. Viorel Scripcaru. (…) Acest compendiu constituie bibliografia pentru concursul naţional de rezidenţiat din sesiunea noiembrie 2016 pentru domeniul medicină”, a informat Ministerul Sănătăţii.

Cele două volume sunt tipărite la Editura Medicală Bucureşti, care va asigura şi distribuţia acestora. Potrivit Ministerului Sănătăţii, tematica elaborată în baza acestei bibliografii urmează a fi publicată în scurt timp pe site-ul oficial al concursului de rezidenţiat şi în săptămânalul „Viaţa Medicală”.

O altă incertitudine este dacă anul acesta se va organiza, intermediar, o sesiune extraordinară a Rezidenţiatului pentru absolvenţii facultăţilor de Medicină care au obţinut punctaj de promovare şi nu au putut alege loc/post din cauza epuizării acestora. La sfârşitul anului trecut aceştia au solicitat suplimentarea numărului de locuri.