Ninsoarea nu a amânat protestele cadrelor didactice

1
413

Zeci de dascăli, afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj, nu au ţinut cont de ninsoarea abundentă şi nici de temperatura scăzută din termometre şi s-au adunat, ieri, în Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova să protesteze. Nemulţumiţi de salarizare şi de Legea Educaţiei, profesorii au scandat „libertate”, „demnitate”, dar şi demisia guvernului.

Protestatarii au precizat că au fost determinaţi să iasă în stradă pentru că ministrul Educaţiei refuză să discute cu sindicatele.

„Lipsa dialogului social ne scoate în stradă. Deşi l-am atenţionat pe ministrul Educaţiei că trebuie să stăm la masa negocierii refuză cu încrâncenare să discutăm, şi ia măsuri aberante. Deşi Legea Educaţiei, intrată în vigoare de la 1 septembrie 2011, precizează că bugetul Educaţiei este de 6%, pe 2012 s-a alocat decât 2,82% din PIB. La asta se adaugă şi discriminările pe care le produce între diversele categorii de cadre didactice, dar şi faptul că suntem în al doilea an de când celebra lege 118 este încă în vigoare şi veniturile cadrelor didactice sunt reduse în continuare cu 25 până la 50%. Avem procese câştigate şi Guvernul refuză să le pună în aplicare sau ne-a dat o altă lege prin care aceste drepturi salariale sunt eşalonate la plată până în anul 2016”, a declarat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj. .

Mesaje pentru guvern

Protestatarii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de actualul Guvern atât prin scandări, cât şi prin mesaje scrise, cum ar fii : „Un coleg de gen neutru a distrus învăţământul”, „Ne-am săturat de succesurile voastre. Semnează viermii didactici”, „Aţi gonit părinţii copiilor din ţară ”.

Profesorii spun că în învăţământ este lipsă de respect în primul rând faţă de elevi. „Nu este cazul să mai enumăr revendicările pentru că toată lumea le ştie. Ne confruntăm cu lipsa totală de respect faţă de cadrele didactice, şi în primul rând faţă de elevi. Aşteptăm de un an de zile să definitiveze legea învăţământului, să transmită metodologiile, pentru că nu a făcut-o. Aşteptăm în continuare să dea învăţământului cât scrie în Constituţie. Vrem să credem că putem rezolva prin aceste proteste”, a spus unul dintre cadrele didactice prezente la manifestare.

Dascălii au precizat că deşi au organizat un miting separat de manifestările zilnice de stradă, sunt solidari cu toţi cetăţenii care protestează.

„Protestăm pentru toate neajunsurile cu care se confruntă ţara, dar şi la toate neajunsurile cu care se confruntă profesorii. Nu ne gândim nu mai la noi. Nu avem numai nemulţumiri salariale, ne gândim şi la copii noştri, la viitorul lor, la economia ţării, care nu mai merge. Ne gândim la suferinţele tuturor. Nu am ieşit în stradă numai pentru salarii”, a declarat un alt protestatar.

Se pregătesc de grevă generală

Liderii de sindicat au atenţionat că este posibil ca în curând să fie declanşată greva generală. „Categoric colegii noştri vor alege forma cea mai dură de protest. Să nu uităm că, atunci când nu s-a mai putut, când am epuizat toate căile de dialog s-a ajuns la grevă generală. S-a stat cinci săptămâni în anul 2000, şi trei săptămâni în 2005. Declanşarea grevei generale o stabilesc însă colegii noştri. Noi suntem în discuţii destul de avansate în unităţile de învăţământ şi ei sunt cei care hotărăsc acest lucru. Când vor hotărî, atunci vom declanşa greva generală”, a precizat preşedintele FSLI Dolj. Şi profesorii au confirmat ideea întreruperii activităţii din Educaţie. „Noi ne-am gândit la o grevă generală. Avem cele mai mici salarii din Europa. Este destul de greu şi pentru noi, dar şi pentru copii noştri. După 30 de ani de muncă, iau 1500 de lei”, a spus un învăţător prezent la proteste.

 

1 COMENTARIU

  1. Rada(nume clar de o anumita etnie) e suparat ca nu-i mai vin banii pe statul de plata al bietilor profesori… Nimeni nu se intreaba insa cum se pot opri niste bani pe statul de plata al unui “patronat’? Romania nu este in Europa? Nu exista aceleasi legi sindicale?

Comments are closed.