Conferință susținută de matematicianul Gabriel Prăjitură, profesor în SUA

0
106


Sunt haosul și ordinea opuse? Există haos în ordine? Dar ordine în haos?
De sute de ani universul este studiat prin intermediul modelelor matematice. Există un nivel al realității, un nivel al modelului matematic al realității și un nivel al omului de știință care studiază realitatea prin lentila modelului matematic. La care dintre aceste niveluri se manifestă haosul? Și, în cele din urmă, ce este haosul?

Sunt câteva dintre întrebările la care va răspunde matematicianul Gabriel Prăjitură, invitatul lunii decembrie în cadrul proiectului „Taifasuri Rânduite Artistic Despre Emoţii Manifestate (TRADEM)”, derulat la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”. Conferința acestuia, intitulată „Ordine și haos”, va avea loc joi, 3 decembrie, de la ora 18.00, în Salonul Medieval al instituției. Moderator: Cornel Mihai Ungureanu. Intrarea publicului va fi liberă.

După un master în matematică la Universitatea din București (1986) și un doctorat în matematică la University of Tennessee (1999), Gabriel Prăjitură este, din 2001, profesor de matematică la State University of New York, College of Brockport (Statele Unite ale Americii). A publicat numeroase lucrări și studii, a susținut conferințe la universități din Statele Unite, Canada, Spania și România.