SUA: Poliţia a făcut 61 de arestări după noaptea de proteste violente din orăşelul Ferguson

0
361

Confruntări violente au izbucnit luni seara pe străzile orăşelului american Ferguson, după ce un mare juriu a decis să nu declanşeze urmărirea judiciară împotriva unui poliţist alb care a ucis în această vară un tânăr de culoare neînarmat. “Dacă nu există justiţie, nu există pace”, au scandat manifestanţii în această suburbie a oraşului Saint Louis din statul Missouri, care a fost deja scena unor confruntări rasiale grave, după uciderea lui Michael Brown, împuşcat de şase ori, ziua, de către poliţist. Imediat după luarea deciziei de către marele juriu, în faţa a numeroase camere de televiziune, mulţimea, majoritar de culoare, a început să arunce cu pietre, să spargă sticle şi să zgâlţâie o maşină de poliţie. În paralel, poliţia difuza mesajul “sunteţi adunaţi ilegal, sunteţi rugaţi să vă dispersaţi imediat sau veţi fi arestaţi”. Protejaţi de căşti cu vizieră şi veste antiglonţ, poliţiştii au tras apoi cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii, a constatat AFP. Ulterior, poliţia a dezminţit însă că a utilizat gaze lacrimogene.

Ieri, John Belmar, şeful poliţiei comitatului Saint Louis, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că poliţia din Ferguson a fost ţinta a numeroase tiruri, iar aproximativ 12 imobile au fost incendiate. Circa 61 de persoane au fost arestate în urma nopţii de proteste violente din orăşelul Ferguson, relatează Reuters. Arestările s-au efectuat pentru acuzaţii precum adunare ilegală, incendiere şi jaf. Şcolile au fost ieri închise la Ferguson şi erau plănuite noi proteste în faţa tribunalului care a luat decizia de a nu începe urmărirea penală împotriva poliţistului alb. Protestele au avut loc în ciuda apelurilor la calm ale guvernatorului din Missouri, Jay Nixon, şi ale preşedintelui Barack Obama şi au degenerat în violenţe, deşi organizatorii susţin că le-au cerut participanţilor să nu recurgă la astfel de acte.

De asemenea, de la Seattle şi până la New York, inclusiv la Chicago şi Los Angeles, mii de americani au ieşit în stradă luni seara, protestând faţă de, în opinia lor, refuzul la justiţie. Încă de la anunţarea deciziei marelui juriu, câteva sute de manifestanţi s-au adunat în Times Square, la New York, purtând panouri negre pe care se puteau citi mesaje ca “Rasismul ucide”, “Nu vom rămâne tăcuţi” şi denunţând “rasismul în rândul poliţiei”. “Dacă nu există justiţie, nu există pace”, scandau protestatarii, ale căror rânduri s-au îngroşat odată cu scurgerea orelor. Alţii comparau poliţia cu Ku Klux Klan sau făceau afirmaţii grosolane la adresa acesteia, a constatat un jurnalist AFP. Poliţia era omniprezentă, cu elicoptere care survolau celebra piaţă din New York. Bill Bratton, şeful poliţiei newyorkeze, a venit în Times Square, unde cineva l-a împroşcat cu un lichid de culoarea roşie pe faţă. La Washington, câteva sute de protestatari s-au adunat în faţa sediului Casei Albe, scandând “Mâinile sus, nu trageţi”, sloganul devenit apelul manifestanţilor de la drama din Ferguson. Manifestaţii – pregătite dinainte, atât de aşteptată era decizia marelui juriu – au avut loc de asemenea la Boston, Philadelphia, Denver, Seattle sau la Chicago şi Salt Lake City, majoritatea fără confruntări grave.

După trei luni de deliberări, procurorul comitatului St Louis a anunţat că poliţistul Darren Wilson nu va fi inculpat pentru uciderea lui Brown, în vârstă de 18 ani, care nu avea asupra lui nici o armă în momentul în care a fost împuşcat, fiind suspectat că a furat un pachet de ţări. „Datoria unui mare juriu este să despartă faptele de ficţiune”, a declarat pentru presă procurorul Robert McCulloch, adăugând că juraţii au “stabilit că nu există motive suficiente pentru intentarea unei urmăriri împotriva ofiţerului Wilson”. Cei 12 juraţi, nouă albi şi trei de culoare, au efectuat o instrucţie “completă şi profundă”, au audiat aproximativ 60 de martori, au examinat sute de fotografii şi elemente de probă şi au ascultat declaraţiile a trei medici legişti. În paralel, ancheta federală continuă. “Ea este independentă faţă de ancheta locală de la început şi va rămâne” aşa, a declarat secretarul Justiţiei, Eric Holder, într-un comunicat.

Cadavrul lui Michael Brown a fost lăsat să fie văzut de către trecători timp de mai multe ore, în soare, ceea ce a sporit şi mai mult furia manifestanţilor, care au considerat acest lucru un semn în plus al dispreţului forţelor de ordine faţă de populaţia de culoare.