Inspectorii DSP Dolj, în control înaintea sărbătorilor de iarnă

0
393

Pentru că sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au anunţat că vor demara în următoarea perioadă o serie de controale în depozitele şi magazinele în care sunt comercializate produse din carne, alimente perisabile şi fructe. O atenţie specială va fi acordată unităţilor de alimentaţie publică din judeţ în care vor fi organizate mese festive.

Echipele de control ale Direcţiei de Sănătate Publică vor avea sarcina să verifice modul de recepţionare a produselor alimentare pentru a evita pătrunderea pe piaţă a unor alimente necorespunzătoare (insalubre, alterate sau cu termene de garanţie-valabilitate depăşite). În atenţia inspectorilor se va afla şi modul în care sunt depozitate şi manipulate produsele, dar şi lotizarea sortimentelor cu menţionarea datelor de identificare. Se va verifica şi funcționarea corectă și permanentă a aparaturii de măsurare, control și înregistrare a parametrilor care condiționează salubritatea prelucrării și păstrării materiilor prime, semifabricatelor și produselor finite.

Controale în măcelării şi în magazinele de desfacere a produselor din carne

Vor fi controlate raioanele de desfacere a alimentelor uşor perisabile din marketuri şi supermarketuri, măcelăriile şi magazinele de desfacere carne şi produse din carne. De asemenea, echipele de control ale DSP Dolj vor trece pragul magazinelor de desfacere a produselor tradiţionale conform amplasamentelor aprobate de Primăria Municipiului Craiova. Verificări vor fi şi în unităţile de desfacere din pieţe şi târguri.

Potrivit autorităţilor sanitare, cerinţele minime sunt aprovizionarea cu materii prime de la furnizorii autorizaţi, transportul cu mijloace autorizate, depozitarea alimentelor în cantităţi de siguranţă sanitară, verificarea capacităţii autorizate de păstrare/prelucrare a cantităţilor de alimente uşor alterabile şi respectarea circuitelor funcţionale cu evitarea încrucişărilor nepermise. O altă regulă importantă este că timp de 48 de ore de la servirea mesei trebuie păstrate probe alimentare, în frigidere speciale. Acţiunile de control vor viza cu precădere unităţi nou-înfiinţate şi cele cu neconformităţi la controalele anterioare.

Atenţie deosebită pentru mesele festive

Pentru siguranţa sanitară a meselor festive organizate în unităţile de alimentaţie publică cu ocazia sărbătorilor de iarnă trebuie respectate, în opinia celor de la DSP, o serie de reglementări. Aprovizionarea cu materii prime, în special uşor perisabile (carne şi produse din carne, ouă, produse lactate) se va face numai de la furnizori autorizaţi şi siguri şi în exclusivitate cu produse proaspete. Se vor solicita documente care să ateste calitatea şi termenele de valabilitate ale materiilor prime ce se vor păstra în unitate şi puse în orice moment la dispoziţia instituţiilor de control.

Transportul de la furnizor trebuie efectuat cu mijloace de transport autorizate, bine întreţinute din punct de vedere igienico-sanitar, să nu permită insalubrizarea sau contaminarea alimentelor. Depozitarea alimentelor până la preparare se va face în siguranţă, produsele alimentare uşor perisabile obligatoriu în spaţii frigorifice, pe grupe alimentare. În ziua pregătirii preparatelor, se spală şi se dezinfectează înainte, toate suprafeţele de lucru, ustensilele şi utilajele. Produsele finite odată pregătite se păstrează în condiţii de securitate sanitară, în spaţii frigorifice pentru produse finite sau în încăperi salubre la temperaturi de 5-8 grade Celsius.

Este obligatoriu să fie respectate circuitele funcţionale ale blocurilor alimentare, ca şi destinaţiile meselor de lucru, ustensilelor şi roboţilor (mese de lucru în exclusivitate pentru porţionarea cărnii crude, dacă aceasta nu se face în camera de carne, pentru porţionarea brânzeturilor şi caşcavalurilor, a mezelurilor, a cărnurilor preparate). Personalul care prepară şi manipulează materii prime alimentare şi produse finite trebuie să dovedească că este sănătos (examene medicale efectuate), instruit (prin cursuri de igienă) şi impecabil din punct de vedere al igienei individuale, echipamentului de protecţie şi al comportamentului igienico-sanitar.