Dulciurile turcești produse la Craiova vor fi exportate în țările UE
După o așteptare de mai bine de un an, investorii turci de la ETI încep construcția la fabrica de biscuiți de la Craiova, care este și prima lor unitate de producție din afara țării. Oamenii de afaceri din Turcia își propun să investească 40 de milioane de euro și să angajeze 300 de persoane, majoritatea din Craiova. Fabrica va fi operațională din octombrie 2015 și va produce biscuiți sărați, biscuiți dulci și biscuiți cu cremă. 80% din dulciurile turcești care se vor produce aici vor ajunge în țări din Uniunea Europeană, investitorii de la ETI recunoscând că au ales Craiova și datorită faptului că are create legături logistice cu multe orașe europene.
Fabrica de biscuiți a companiei turcești ETI va fi construită în Parcul Industrial, unde va ocupa o suprafață de 76.000 de metri pătrați. Ieri a avut loc ceremonia simbolică de începere a lucrărilor de construcție, care s-a desfășurat în prezența bord-ului director al companiei – președintele ETI, Firuzhan Kanatli și președintele Consiliului Executiv al ETI, Hakan Polatoglu – a ambasadorului Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș și a autorităților locale.
După prezentarea unui scurt filmuleț despre tradiția îndelungată a ETI, de peste 50 de ani, președintele companiei a subliniat faptul că fabrica de la Craiova are o importanță foarte mare pentru ei (compania fiind o afacere de familie) deoarece îi va ajuta să-și exporte produsele în mai multe orașe din Uniunea Europeană, brandul ETI devenind astfel unul internațional.
„Este un moment foarte important și emoționant pentru mine. Investiția de aici este prima investiție a noastră din străinătate și are o importanță deosebită pentru familia ETI. La finalizare, investiția va fi de 40 milioane euro și considerăm că va juca un rol decisiv în aplicarea strategiei ETI de a deveni un brand internațional. Sunt perfect convins că, începând de azi, compania noastră se va dezvolta tot mult și datorită dumneavoastră. Îmi exprim profunda recunoștință față de Guvernul României, față de Consiliul Județean și nu în ultimul rând, față de primarul municipiului Craiova”, a spus președintele ETI, Firuzhan Kanatli.
Ambasadorul Turciei a salutat deschiderea fabricii
Excelența Sa, Osman Koray Ertaș, ambasadorul Turciei la București, a fost prezent la ceremonie și a salutat deschiderea fabricii ETI la Craiova, subliniat și rolul pe care l-au avut autoritățile locale în așezarea companiei turcești.
”Noi avem o istorie comună, o relație foarte bine întemeiată din punct de vedere economic și strategic, iar România și Turcia își dezvoltă relațiile în fiecare zi. Eu sunt unul dintre reprezentanții Guvernului care invit în fiecare zi investitorii turci să vină în România și sunt mândru că în fiecare lună pot să deschid cel puțin cinci investiții turcești în România. Sunt sigur că acest pas va duce la creșterea brandului și pe plan internațional. Această companie va fi o cărămidă la consolidarea relațiilor româno-turce”, a spus diplomatul turc.
Primarul Craiovei: ”Primul investitor mare pe care reușesc să-l atrag”
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că venirea companiei ETI este cea mai mare realizare a sa în cei doi ani de mandat și a mulțumit Guvernului României pentru ajutorul de stat oferit acestora. „Vreau să vă spun că pentru mine este cea mai importantă zi din mandatul meu de primar, pentru că este primul investitor mare pe care reușesc să îl atrag în Craiova, de când sunt primar. Acest lucru a fost posibil și datorită sprijinului pe care l-a acordat Guvernul României acestei firme, cu un ajutor de stat, dar să nu uităm nici pe cel care a făcut posibil acest lucru, domnul Cristian Diaconeasa, pe atunci consul economic la ambasada noastră”, a declarat aceasta.
Guvernul Ponta a acordat companiei ETI un ajutor de stat de 6,3 milioane de euro în decursul anului trecut, iar autoritățile locale au motivat ieri că lucrările la fabrică nu au putut demara „din cauza birocrației foarte mari”.
Primarul Lia Olguța Vasilescu a spus însă că va face tot ceea ce este posibil pentru ca această investiție să se dezvolte, „cu atât mai mult cu cât știm că asta înseamnă locuri de muncă, dar și o industrie dezvoltată pe orizontală”.
Ion Prioteasa: ”O rază de soare a apărut și la Craiova”
Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a scos în evidență faptul că Bănia va câștiga locuri de muncă, legând deschiderea fabricii ETI de disponibilizările recente pe care le-a făcut o altă mare companie stabilită la Craiova, compania Ford.
“De obicei primim vești proaste în legătură cu locurile de muncă. Se mai reduc dintr-o parte, mai pleacă din altă parte, dintr-o platformă industrială de 100.000 de muncitori, au rămas undeva vreo 10.000. Iată că astăzi o rază de soare a apărut și în această zonă a Craiovei, în Parcul Industrial, unde o fabrică de succes, cea a familiei Kanatli, apare cu o investiție foarte mare”.
Președintele CJ Dolj a subliniat și faptul că investitorii turci găsesc în Craiova forță de muncă super-calificată după închiderea fabricii Pan Group.
Turcii vor angaja 300 de persoane
Construcția fabricii ETI va începe în scurt timp și, potrivit conducerii companiei, se va face în patru etape. Construcția se va finaliza în septembrie 2015, iar activitatea de producție este programată să înceapă în octombrie 2015. „Vor fi angajate 300 de persoane, iar majoritatea vor fi cetățeni români. Vom aduce un număr limitat de cetățeni turci, iar după ce fabrica va deveni operațională și vom face transferul de know-how, o parte din angajații turci se vor întoarce în țară”, a menționat președintele Consiliului Executiv al ETI, Hakan Polatoglu, care a precizat că nu va conta vârsta angajaților, ci experiența lor.
În fabrica din Craiova vor fi produși biscuiți simpli, stickuri, biscuiți cu cremă. În primul an, se preconizează o cantitate de11.000 de tone de produse. Investitorii turci au menționat că vor mai aduce produse din Turcia și vor crea portofoliu de dulciuri, 80% va fi destinat exportului în țări din UE și 20% pentru piața din Craiova.
Compania ETI va investi în fabrica de la Craiova o sumă de 40 milioane de euro, pe care și-a programat să o recupereze în cinci ani. Întrebați de unde provine finanțarea, reprezentanții companiei au menționat că o parte din finanțare este din surse proprii, iar cealaltă dintr-un credit de la BERD – contract de 23 milioane de euro care s-a semnat săptămâna trecută. Și Guvernul României a acordat anul trecut companiei ETI un ajutor de stat în sumă de 6,3 milioane de euro.