Rezidenţiat cu emoţii pentru 700 de absolvenţi de Medicină

0
352

Peste 700 de absolvenţi ai Facultăţilor de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie au susţinut, ieri, la Craiova, Rezidenţiatul, unul dintre cele mai importante teste din cariera unui medic. Emoţiile au fost la cote maxime pentru toţi candidaţii, iar concurenţa a fost pe măsură. Numai pentru domeniul Medicină, spre exemplu, au fost trei candidaţi pe loc. Pentru al doilea an consecutiv, Rezidenţiatul a fost organizat în sistem descentralizat, în şase centre universitare – la Craiova, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş. 

Candidaţii au intrat în sălile de examen încă de la 8.30, cu o oră şi jumătate înainte de începerea probei scrise, care a durat patru ceasuri. Concurenţa a fost strânsă. Centrului universitar din Bănie i-au fost alocate, anul acesta, 212 locuri la Medicină, pentru care s-au înscris 627 candidaţi. La Farmacie au fost 6 locuri pe care au concurat 29 de candidaţi, în timp ce la Medicină dentară au fost 76 de absolvenţi pentru 20 de locuri.

Cei mai mulţi candidaţi au rămas în sălile de examen până la finalul celor patru ore, pe care le-au avut la dispoziţie, pentru a răspunde la întrebări. În ceea ce priveşte gradul de dificultate al subiectelor, părerile au fost împărţite. În timp ce unii s-au plâns că grilele le-au dat mari bătăi de cap, alţii au ieşit cu zâmbetul pe buze din sală convinşi că au obţinut un punctaj bun. „Mă pregătesc de câteva luni bune pentru Rezidenţiat. Este un concurs foarte important pentru mine şi sper să obţin un punctaj mare. Îmi doresc să ajung medic de familie”, a mărturisit una din candidate.

Măsuri antifraudă

Pentru a preîntâmpina apariţia oricăror incidente, reprezentanţii Jandarmeriei, dar şi ai Poliţiei au asigurat măsurile de ordine. În plus, pentru a elimina orice tentativă de fraudă, toate telefoanele participanţilor au fost oprite pe durata desfăşurării concursului în holul Universităţii. Şi în sălile de examen rigurozitatea a fost maximă. Profesorii i-au supravegheat pe candidaţi cu foarte mare atenţie. De altfel, tot ca o măsură specială, încă de vineri, accesul în clădirile în care a avut loc Rezidenţiatul a fost interzis.

Pe foaia de concurs, candidaţii au avut de răspuns la 200 de întrebări-grilă. Conform regulilor, pentru promovare, punctajul minim trebuie să fie de 60% din cel maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, calculul realizându-se la nivelul fiecărui centru universitar în care a fost organizat concursul.

Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcătuindu-se o singură clasificare. Pentru rezidenţiatul pe post clasificarea se face pe fiecare post.

Posturi scoase la concurs pentru a acoperi deficitul de medici

Nu mai puţin de 5.371 absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie din toată ţara s-au înscris pentru Rezidenţiat. Aceştia au concurat ieri pe 3.778 locuri şi posturi scoase la concurs. Cei mai mulţi medici tineri, 4.142, s-au înscris pentru locurile şi posturile scoase la concurs în domeniul medicină, un număr de 931 au optat pentru locurile şi posturile din domeniul medicină dentară, iar restul de 298 au susţinut concursul pentru domeniul farmacie.

În sesiunea din această toamnă, dintre cele 3.778 locuri şi posturi scoase la concurs, un număr de 3.558 au fost pentru Medicină, 250 pentru Medicină dentară şi 170 pentru Farmacie.

Ca noutate, în acest an, organizarea concursului de rezidenţiat pe post s-a făcut şi pentru spitalele clinice şi judeţene, nu numai pentru spitalele mici, ca un element de susţinere a tinerilor medici pentru continuarea carierei profesionale în ţară.

De asemenea, numărul posturilor scose la concurs nu s-a mai stabilit aleator, numai pe criterii istorice, ci în funcţie de dinamica de personal din ultima perioadă. Potrivit autorităţilor, şi această toamnă s-a pus accent pe pregătirea medicilor pentru specialităţile la care în ultimii ani s-a constatat deficit de personal în spitale. Mai exact, posturile scoase la concurs sunt, în principal, în domeniile medicină de urgenţă, Anestezie Terapie Intensivă, neonatologie, oncologie medicală, farmacie clinică, specialităţi pentru care nu există, în prezent, o acoperire suficientă cu personal calificat.