La AMR Bucureşti, limba macedoneană predată de o tânără din Macedonia după metode moderne

0
1370

Din această toamnă, la filialele Asociaţiei Macedonenilor din România (AMR) au fost reluate, după perioada de pauză din timpul verii, atelierele de creaţie, cât şi cursurile de limbă macedoneană. Susţinem cultura, tradiţia, folclorul şi limba etnicilor macedoneni şi ne bucurăm de fiecare acţiune sau manifestare pe care le organizăm împreună.

Săptămânal, în cadrul filialelor, pentru membrii noştri sunt organizate cursuri de limbă macedoneană, de istorie şi tradiţie. Este o bucurie să avem în acelaşi loc copii, tineri, persoane în vârstă care participă la cursuri de limbă macedoneană pentru începători sau pentru avansaţi.

La AMR Bucureşti, cursurile de limbă macedoneană se desfăşoară după tehnici moderne, iar modul de predare este captivant. Acestea sunt predate de aproximativ un an de către Monika Anghel Mihajlova. Tânăra profesoară provine din Macedonia, până la vârsta majoratului a locuit în oraşul Ştip, iar după terminarea liceului de muzică din Macedonia, a venit în România ca să îşi continue studiile. S-a pregătit la Facultatea de Limbi Străine din Constanţa, unde a studiat limba română, iar după terminarea studiilor a ales să se mute la Universitate din Bucureşti, la Facultatea dePsihopedagogie Specială unde a dobândit experienţă de a lucra cu copiii în diferite unităţi şcolare speciale şi Asociaţii. A urmat apoi studii de masterat de Terapie logopedică în procesele de comunicare, în cadrul aceleiaşifacultăţi. A lucrat catranslator din limba macedoneanăîn limba română şi invers, însă după o perioadă se reîntoarce la pasiunea care o împlineşte – copii. În urmă cu un an, şi-a format propria asociaţie – Asociaţia “Vreau să cânt” pentru a se dedica şi mai mult copiiilor cu nevoi speciale. În cadrul acesteia, oferă terapie prin flaut, o metodă terapeutica dezvoltată şi adaptată special pentru copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectru autist, sindromul Down, Williams şi cu diferite alte tulburări afective sau de limbaj, dar şi cursuri de pian atât pentru copiii speciali, cât şi pentru copiii tipici,îmbinând muzica cu terapia. Inclusiv predarea în cadrul asociaţiei pe care o coordonează se desfăşoară atât în limba română, cât şi în limba macedoneană.

”Ne-am bucurat când Monika a venit cu propunerea să înceapă sprijinirea familiilor mixte cu membri româno-macedoneni prin predarea cursurilor de limbă macedoneană.Se implică intens în pregătirea materialelor pentru a avea o lecţie cât mai captivantă şi lucrurile sa fie uşor de memorat, mai ales pentru copiii care vin să înveţe limba maternă a unuia dintre părinţilor lor. La fiecare curs, Monika propune jocuri, unele cunoscute cursanţilor, altele noi, aduce diferite obiecte pentru reţinerea cuvintelor noi (metronom pentru expresiile încet-rapid, cuburi muzicale pentru atenţia muzicală, jocuri cu zar inventate de ea, poze cu cuvintele pe care cursanţii le învaţă la oră, rezolvarea unor exerciţii prin jocuri pe calculator). Fiecare cursant prezent iese la tablă,pentru a scrie cuvinte sau propoziţii. A legat o prietenie bazată pe respect cu fiecare cursant”, au menţionat reprezentanţii AMR.

Dedicaţia, jocurile pe care le pregăteşte, răbdarea şi blândeţea ei faţă de copiii şi cursanţi adulţi, sunt ingredientele de succes ale cursurilor de limbă macedoneană la AMR Bucureşti, cursanţiifiind captivaţi, iar învăţarealimbii macedonene este o bucurie.