Dermatologii olteni se reunesc la Craiova

0
1027

Sâmbătă,  27 octombrie 2018,  vor începe la Craiova lucrările Conferinţei de toamnă a Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia (ADO), cu temele „Dermatoze prin infiltrate celulare limfo-mono-mielocitare” și „Cazuri clinice rare: diagnostic, tratament”. Această manifestare reprezentă un schimb de experiență fructuos între medicii dermatologi din județele Olteniei (Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinți).

Tema este de mare interes pentru lumea medicală, fiind vorba de boli grave (limfoame, mastocitoze, histiocitoze) și boli greu de diagnosticat, precum dermatoze neutrofilice, dermatoze eozinofilice, granuloame cutanate non-infecțioase, granuloame cutanate palisadice etc.

Vor fi prezentate date actuale privind etiopatogenia și clasificările acestor afecțiuni. În practica medicală, recunoașterea unei boli și elaborarea diagnosticului se realizează prin anamneză, examen clinic și investigații paraclinice. Dacă pentru formele clasice ale unor dermatoze, abilitatea medicului (rod al experienței și pregătirii permanente) este suficientă,  pentru diagnosticul corect al bolilor care reprezintă subiectul acestei consfătuiri sunt necesare multiple investigații: examen histopatologic, examen imunohistochimic, imunofenotipare, microscopie electronică, tehnici de biologie moleculară etc.

Bolile discutate în cadrul actualei conferințe interesează de cele mai multe ori și organele interne, nu numai pielea.  De aceea colaborarea interdisciplinară este esențială pentru evaluarea stadiului evolutiv și pentru estimarea prognosticului fiecărei bolnav. Evoluția  este deseori gravă și poate fi influențată favorabil doar prin diagnostic precoce și instituirea rapidă a tratamentului adecvat, de unde și interesul pentru prezentarea noutăților terapeutice privind această patologie.

Tot cu această ocazie vor fi prezentate și boli care produc emoție în rândul populației. Un exemplu este limfocitomul borrelian, cauzat de infecția cu Borrelia burgdorferi transmisă prin înțepătura de căpușă și care reprezintă una dintre manifestările bolii Lyme.

De asemenea participanții la conferință vor avea ocazia să discute pe marginea dermatozelor asociate bypassului intestinal, dar și a granuloamelor secundare  injectării unei substanțe de tip „filler”. Astfel de complicații au crescut ca frecvență în ultima perioadă din cauza unui număr tot mai mare de persoane care apelează la respectivele  proceduri dermato-cosmetice.

Toate acestea vor fi completate cu expunerea de cazuri clinice deosebite, care au pus probleme de diagnostic și tratament  și care, ca de fiecare dată, vor suscita ample dezbateri din partea colegilor.

Considerăm că reuniunile științifice care au loc bianual, cu ocazia conferințelor Asociației Dermatologilor din Oltenia, reprezintă și o modalitate de pregătire a viitorilor dermatologi, rezidenții de azi în această specialitate. La finalul rezidențiatului, pentru un start bun în viață și pentru adaptarea rapidă în activitatea profesională, tânărul specialist trebuie să aibă cât mai multe calități: comportament etic, aptitudinea de comunicare cu bolnavul, curiozitatea în domeniul medical, raționament clinic și gândire creativă.

Programul științific cuprinde 38 de  lucrări (referate, studii clinice, cazuri clinice rare) care sunt publicate în volumul conferinţei (202  pagini).

Conferința este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 12 EMC.

Prof. univ. dr. Virgil  Pătraşcu,

președinte  Asociaţia Dermatologilor din Oltenia